Klimalar, Ev Bitkileri İçin Kötü Müdür?
Havalar dışarıda ısındığında ve bunaltıcı olduğunda klimayı açmayı sevebilirsiniz, ancak bitkileriniz klima hakkında ne düşünüyor? Birçok bitki, sıcak ve puslu havalarda, özellikle ekvator yakınındaki nemli ormanlara özgü para ağaçları (money trees) ve dracaena gibi tropik bitkiler klima havasını sever ve gelişir. Ancak bizler için rahat olan soğuk, kuru hava ne yazık ki diğer pek çok ev bitkisi için o kadar faydalı değildir.
Bitkilerinizin evinizdeki serin, klima havasından muzdarip olduğuna dair birkaç işaret:
- Bitkiniz hızla yaprak döküyor
- Bitkinizin yaprakları soluyor veya sararıyor
- Bitkinizin yaprakları kenarlardan kahverengiye dönüyor
- Bitkiniz sarkmaya başlıyor
- Bitkiniz kurumaya başlıyor
- Çiçekli bitkiniz artık çiçek açmıyor
İyi haber şu ki, klimanızı kapatmanız ya da iç mekan bahçenizden tamamen vazgeçmek gibi bir zorunluluğunuz yok – bu yazıda bitki koleksiyonunuz için daha elverişli bir ortam yaratmanın birkaç yolu var.
Bitkilerinizi Klimadan Nasıl Korursunuz?
Bitkileriniz İçin Daha İyi Bir Yer Seçin
Soğuk havanın doğrudan üzerine esmesi bitkilerinizi kurutur. Hatta bitki hücrelerine zarar verebileceğinden, bitkinizi klima havalandırma deliklerinden uzaklaştırmak çok önemlidir. Aslında aynı şey, yılın daha soğuk aylarında sık sık açılan pencere veya kapıların yanına yerleştirilen bitkiler için de söylenebilir.
Bitkilerinizi daha sıcak odalara taşımayı deneyin, yeter ki bu yeni yerler o belirli bitki için gereken aydınlatma koşullarını da sağlıyor olsun. Evinizdeki mutfak, banyo ve çamaşırhane gibi alanlar daha nemli olma eğilimindedir.
Bitkilerinizin Çevresindeki Ortamın Nem Düzeyini Yükseltin
Bitkinizi daha iyi bir yere taşımanız, bitkinizin etrafındaki iç mekan nem seviyesini arttırabileceği için gelişmesine yardımcı olabilir. Klima çok kuru olabilir ve ev bitkileri için ideal nem seviyesi çoğu evdeki nem seviyesinden yüzde 40 ila 60 daha yüksektir. Yine de, tüm evinizi bu kadar nemli tutmak pratik veya yararlı değildir. Bitkilerinizi düzenli olarak su ile spreyleyip nemlendirmeye ek olarak, kuru havayı uzak tutarak da bitkilerinizi mutlu edebilirsiniz.
Bitkilerinize Su Püskürtün
Bu edim, bitkinin etrafındaki nemi geçici olarak yükseltecektir, bu nedenle her gün buğulamak en iyisidir. Tamamen şarj edilebilir sürekli su spreyi makineleri ile de bitkilerinizi her gün kolaylıkla nemlendirebilirsiniz.
Afrika menekşeleri, mor kalpler ve streptokarpella gibi tüylü yaprakları olan bitkilere ise asla su püskürtmeyin. Yapraklarındaki “tüyler” suyu yerinde tutar, hastalığı teşvik eder ve yapraklar üzerinde leke bırakır.
-Çakıl Taşı Tepsileri Kullanın
Bir tepsiye bir sıra çakıl taşı koyun, çakılların üzerini örtmeyecek kadar su ekleyin ve saksı bitkisini üstüne yerleştirin. Çakıl taşları bitkiyi suyun üzerinde tutar, böylece kökler suda oturmaz. Tepsideki su buharlaştıkça bitkinin etrafındaki havanın nemi de artar.
-Bitkileri Kendi Arasında Gruplandırın
Birkaç bitkiyi bir grup halinde yerleştirerek yüksek nemli bir cep alan oluşturun. Mümkünse, havadaki su buharı miktarını daha da artırmak için bitkilerin ortasına bir tabak su koyun.
-Hava Nemlendiricisi Kullanın
Bu, hem bitkiler hem de insanlar için faydalı olan en etkili seçeneklerden biridir. Kuru odalara ek nem ilave etmek, bitkilerinizi nemli tutar ve sizin de cildinizin kurumasını önler.
Ev Bitkilerinizi Yaz İçin Dış Mekana Geçirin
Çiçekçilerdeki iç mekan yeşil yapraklı süs bitkilerinin neredeyse tamamı yaz mevsimi boyunca dışarıda yaşayabilir – ve bu onları daha mutlu kılar! Ancak hava raporuna dikkat ettiğinizden emin olun. Dış ortam sıcaklıkları sürekli olarak 50 derecenin üzerinde kaldığında bitkilerinizi dışarıya taşımak güvenlidir. Gece sıcaklıkları 50 derecenin altına düşerse de bitkilerinizi gece için içeriye taşıyın.
İç Mekan Bitkileri İçin Dış Aydınlatma
Dikkate alınması gereken en önemli şey, bitkilerinizi dışarıya yerleştirirken arka bahçenizdeki, sundurmanızdaki veya verandanızdaki dış mekan güneş ışığının yoğunluğudur. Bitkilerinizi iç mekan aydınlatma ihtiyaçlarını taklit eden yerlere yerleştirmek ve bitkinizi dış mekana alıştırmaya özen gösterdiğinizden emin olmak en iyisidir.
Bitkinizi her gün birkaç saat gölgeli bir alana yerleştirerek işe başlayın ve dış mekan süresini 7 ila 10 gün arasında yavaşça artırın. Yaklaşık beş gün sonra bitkinizi sabah güneşine maruz bırakabilirsiniz. Bitkide strese neden olabileceğinden, iç mekan yeşil yapraklı süs bitkilerinizin tam ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmasına asla izin vermeyin.
Cennet kuşları, sansevieria’lar, atkuyruğu palmiyeleri, sukulentler ve kaktüsler gibi yüksek ışıkla başa çıkabilen bitkiler bile, iç mekanda yaşadıktan sonra dış mekandaki tam güneş ışığının yoğunluğuna uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyar. Bu nedenle, iç mekanlara yerleştirildiğinde doğrudan güneş ışığına maruz bırakılabilseler bile, güneşi seven bitkilerinizi tam zamanlı olarak dışarı yerleştirmeden önce tamamen iklime alıştırdığınızdan emin olun.
İç Mekan Bitkileri İçin Dış Mekan Sulama Önerileri
Bitkiniz için aynı sulama prensipleri dış mekanda da geçerlidir: Düzenli olarak parmağınızı yaklaşık 5 ila 7 cm toprağa batırın ve kuru hissediliyorsa bitkinizi iyice sulayın. Bazı bitkiler bir kez dışarı çıkarıldıktan sonra, normalden daha fazla suya ihtiyaç duyabileceğinden, toprağı her gün kontrol etmeyi unutmayın. Tabii ki bitkileriniz ayrıca da yağmurun tadını çıkarabilecektir, ancak suyun serbestçe akabilmesi için tabakları kaldırmayı unutmayın. Ve her zaman olduğu gibi, çalkantılı havalara dikkat edin – şiddetli rüzgarlar bitkinizi devirebilir veya zarar verebilir.
Orijinal metin: https://bloomscape.com/plant-care/is-air-conditioning-bad-for-plants/