Kıvırcık Saçlar İçin Doğal Bakım Önerileri
Kıvırcık saçlara bakmak zordur. Hele bir de kalın telli ve sertse. Saçlarınıza etkili kimyasallar sürmek yerine, doğal yollarla da onları kontrol altına alabilirsiniz. İşin sırrı saçınızın ne istediğini bilmekte yatıyor. Ayrıca, saçlarınızın güzel olması için, önce onlardan memnun olmanız gerekiyor. Kıvırcık saçlıların derdine doğal yollarla derman olacak bilgileri, sizler için derledik.
Saçlarımızı tanıyalım
Saç derisi, saça yumuşaklığını veren ve onu koruyan, sebum dediğimiz doğal bir yağ üretir. Düz saçlarda sebumun saç dibinden ucuna doğru inmesi ve saçı nemlendirmesi kolayken, kıvırcık buklelerin yapısı itibariyle, derinin ürettiği yağ ilerleyemez ve saç derisinin üzerinde birikir. Bu, hem saçlarınızın kurumasına neden olur hem de saç derinizin çabucak kirlenmesine yol açar. Bunun dışında, saçlarınız kuruyken onları asla fırçalayamazsınız. Kıvırcık buklelere takılan fırça saçlarınıza zarar verirken, canınızı da acıtır.
Kafa deriniz ve saçlarınız arasındaki ilişkiyi anladıysanız, sağlıklı ve güzel bukleler için mutlaka uymanız gereken birkaç kuraldan bahsedelim.
Her şeyden önce saçlarınız kuruyken asla taramaya çalışmayın. Bu, buklelerinizi oluşturan saç tellerinin arasını açarak, kıvırcıklarınızın şeklini bozar. Bozuk bukleler de, kabarık ve dağınık bir görüntü yaratır. Sorun sadece görüntünüzle de kalmaz. Bukleleriniz fırçaya direneceği için, ya saç telleriniz kökünden kopar ya da kırılır. Unutmayın, saçınız doğal yağ ile korunamadığı için zaten hassastır ve kuruyken fırçalamaya çalışırsanız, sadece ona zarar verirsiniz. Dolayısıyla saçlarınızı mutlaka ama mutlaka ıslakken ve tercihen de saç kremi sürdükten sonra açmaya çalışın.
Saç yıkama sıklığınız da çok önemli. Sizin için en uygun zamanı bulabilmek için farklı süreler denemeye çalışın. Eğer saçlarınızın çok kuru olduğunu hissediyorsanız, yıkamak için bir gün daha bekleyin.
Şampuansız ya da az şampuanlı yıkama
Son zamanların en çok konuşulan saç bakım yöntemlerinden biri de şampuansız saç yıkama. Şampuanların içindeki kimyasallar çok kuvvetli ve sert olduğu için, artık birçok insan şampuan kullanmamaya başladı. Özellikle de yeterince yağlı olmadığı için kimyasallar karşısında korunmasız kalan kıvırcık saçlara sahip olanlar. Genel olarak önerilen ise, şampuan yerine doğal saç kremi kullanarak saçları ve saç derisini ovmak.
Bu konuda ne yapacağınıza karar vermek için, yine deneme yanılma yöntemine başvurabilirsiniz. Saçlarınızı saç kremiyle ovalayabileceğiniz gibi, deterjansız doğal temizleyiciler de kullanabilirsiniz. Bunun dışında çok yaygın olmayan ama yine de kullanılan bir başka metot da, suyla yıkama: Saçlarınızı sadece suyla ve ovarak temizleme yöntemi. Fakat bu pek kıvırcık saçlara uygun değil. Zira, kıvırcık saçları kontrol altına almak için kullanılan saç bakım ürünleri saç derisinde biriktiği için, sadece suyla temizlenmeleri pek mümkün olmuyor. Ayrıca koruyucu bir ürün olmadan saçlarınızı ovalamak da, buklelerinize zarar verebilir.
Saçlarınızı yıkarken dikkat etmeniz gerekenler
Wellness Mama’da paylaşılan bilgilere göre, şampuanı saç deriniz, kremi ise saçlarınız için kullanmanız çok önemli. Çünkü şampuanla temizlemeniz gereken asıl yer saç diplerinizdir, saç telleriniz değil. Deterjansız bile olsa şampuan saç tellerinizi kurutur. Zaten saç derisinin ürettiği doğal yağdan yararlanamayan teller, nemini iyice kaybeder ve zarar görür. Dolayısıyla duştayken saçlarınızı önce tamamen ıslatın, sonra da sadece saç diplerinizi şampuanla iyice ovalayarak temizleyin.
Kıvırcık saçlar için saç krema
Saçınızın geri kalanı içinse, ihtiyacınız olan tek şey saç kremi. Saç kremini buklelerinize iyice yedirin ve ihtiyaç duydukları nemi almalarını sağlayın. Eğer bukleleriniz çok karışmışsa, büyük dişli bir saç fırçası yardımıyla, krem saçınızdayken, buklelerinizdeki düğümleri nazikçe çözmeye çalışın.
Saç kremini saçınızda bırakmak ya da durulamak da sizin tercihinize kalmış. Alışkanlıklarınız doğrultusunda ve çeşitli kombinasyonlar deneyerek, nasıl bir bakım yapacağınıza karar verebilirsiniz. Eğer saçınız çok kuruysa veya kremin verdiği yumuşaklık olmadan saç şekillendiricileri kullanamıyorsanız, kremi durulamadan duştan çıkmanız daha iyi olacaktır.
Hangi ürünü kullanmalı?
Saç bakım ürünleri herkeste aynı sonucu vermeyeceği için, tek bir tarz ürün tavsiye etmek çok doğru değil. Ancak bütün ürünler için genel olarak edinmeniz gereken bazı temel yaklaşımlar var. Bunlardan en önemlisi de sülfat, silikon ve parabenden uzak durmak.
Sülfatlar en sert deterjanlardan ve yüzey etkin maddelerden biridir. Saçı ciddi miktarda kuruttuğu için, kaçınılması gerekir. Silikon ise plastiktir ve görevi, saçı kaplayarak parlak görünmesini sağlamaktır. Kulağa ne kadar hoş gelse de, sentetik oldukları için sadece sülfatla temizlenebilirler; yani doğal temizleyiciler silikonu çıkartamazlar. Ayrıca saçlarınızı parlak gösterirken, saç telini kapladıkları için sağlıklı yağların ve nemin saç tarafından emilmesini de engellerler. Sentetik bir koruyucu olan parabenden uzak durmanız için ihtiyacınız olan tek sebepse, kanserle arasındaki bağlantı.
Şampuan / temizleyici alırken: Bahsettiğimiz sebeplerden dolayı sülfatsız ürünler tercih edin. Pek yaygın olmasa da bazı şampuanlar silikon da içeriyor. O yüzden içindekileri okumaya özen gösterin. Kıvırcık saçlı olduğunuz için saç diplerinize oranlı ve düzgün bir biçimde yayılacak bir şampuana ihtiyacınız var. Dolayısıyla sizin için en uygun şampuana karar vermeden önce birkaç tane deneyebilirsiniz. Banyodan çıktıktan sonra, saçınızın herhangi bir şeyle kaplandığını hissetmemeniz gerekiyor. Ayrıca çok da kuru olmamalı. Aradığınızı bulana kadar denemeye devam.
Saç kremi alırken: Piyasada her türlü kıvamda ve yoğunlukta saç kremi bulmak mümkün. Seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey şu: Krem, bütün saç tellerinize eşit bir şekilde dağılmalı.
Önemli olan diğer bir nokta da, saçlarınızın ne kadar kayganlık kazandığı. Sonuç olarak kremin görevi, karışmış bukleleri ve saçta oluşan düğümleri açmak. Yapışkan değil, ipeksi ve yumuşak bir his bırakması gerekir. Ayrıca saçınıza sürdüğünüz diğer ürünlerle de uyum içinde hareket etmeli; kepeklenme ya da kaşınmaya sebep olmamalı.
Şekillendirici alırken: Bu konuda gerçekten sonsuz seçeneğiniz var. Ama şöyle bir gruplama yapmak gerekirse;
Krem şekillendiriciler genelde doğal olarak hacimli, kalın telli ve kuru saçlar için idealdir. Eğer saçlarınız ince telliyse, krem şekillendiriciler sizin için pek uygun olmayabilir; zira saçlarınıza ağırlık yapıp sönük durmalarına neden olabilirler. Ayrıca yağlı ve cansız görünmelerine de sebep olurlar.
Jel şekillendiricilerin çoğu şeffaf görünümlü ve yapışkan bir dokuya sahiptir. Saçı tutma dereceleri birbirinden farklıdır ve saçları kremden daha fazla parlatırlar. Fakat aynı zamanda da kuruturlar, özellikle de kimyasallarla dolu olanları. Bu jel ürünlerin çoğu saça parlaklık vermesi için silikon içerir. O yüzden bu ürünleri alırken içindekiler kısmını iyice okuyun. Organik aloe vera jel bulabilirseniz, onu kullanmanızı tavsiye ederiz.
Saç köpüğü, buklelerin doğal canlılığıyla uyum içinde, hafif ve köpüren bir karışımdır. Ayrıca uzun zamandır kıvırcık saçlar için en uygun ürün olduğu düşünülür. Buraya kadar kulağa güzel gelse de, çoğu ürünün alkol (saçı kurutur) ve silikon (plastik) içerdiğinin altını çizmekte fayda var. O yüzden zararlı maddeler içermeyen ürünü bulmak için biraz çaba sarf etmeniz gerekiyor. Maalesef evde hazırlanabilecek bir saç köpüğü tarifi de henüz ortaya çıkmadı.
Pomat da, saçlara parlaklık ve şekil veren başka bir üründür. Bir sürü çeşidi olsa da, temelde ya balmumu gibi ve katıdır ya da yumuşak ve yağlıdır. Balmumu gibi olanlar parlaklıktan ziyade güçlü bir tutuş sağlar; yağlı olanlar da tam tersi. Eğer saçlarınızı topuz yapacaksanız ya da kısa saçlıysanız, balmumu olanlar işinize yarayacaktır. Yağ bazlı olanları da evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Böylece doğal bir ürün kullandığınızdan da emin olursunuz.
Bu tavsiyeler sadece kıvırcık saçlılara özel değil. Verdiğimiz ipuçlarıyla, saçlarınızla yaşadığınız problemlere biraz da olsa çözüm bulabilirsiniz. Unutmayın; saçlarınıza doğru bakımı yapmak, onları sevmeye başlamanın ilk adımıdır.