Kirpik dibi iltihabı belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Göz kapakları gözü kapatan ve onu kirlerden ve sakatlanmalardan koruyan bir deri katmanıdır. Ayrıca uçlarında kısa, kıvrık kıl folikülleri bulunur. Bu foliküllerde yağ bezleri bulunur. Bu bezler bazen tıkanabilir veya tahriş olabilirler, bu da kirpik dibi iltihabı ve göz kapağı iltihabına sebep olabilir.
Sebepleri
Kirpik dibi iltihabının sebebi şunlar olabilir:
- Bakteriyel göz kapağı enfeksiyonu
- Bezlerin işlevlerindeki bozukluklar
- Göz kuruluğu
- Mantar enfeksiyonu
- Parazitler
- Seboreik dermatit
Genelde kirpiklerin dibinde yaşamını sürdüren bakterilerin aşırı çoğalmalarından kaynaklanır.
Bakteriler zamanla çoğalırlar ve biyofilm adı verilen bir yapı üretirler. Bu biyofilm dişlerin üzerinde oluşan plaklar gibi toksik bir ortam haline gelir.
Kirpiklerde yaşayan bazı parazitler bu biyofilm ile beslenirler ve bu da parazitlerin aşırı çoğalmalarına sebep olur. Bu durum kirpik inflamasyonunu daha kötü hale getirir.
Biyofilmde bulunan bakteriler eksotoksin adı verilen inflamasyon sebebi bileşenler de üretirler ve bunlar gözyaşı ve yağlar üreten bezlerde inflamasyona yol açarlar. Bunun sonucunda meibomian bez iflası adı verilen bir rahatsızlık ortaa çıkabilir ve o da göz kuruluğuna sebep olur veya daha kötü hale getirir.
Egzema, kepek ve sedef gibi cilt problemleriyle bağlantılı olma ihtimali de vardır.
Belirtileri
Kirpik dibi iltihabı genelde fark edilebilirdir çünkü gözleri rahatsız eder ve görmeyi etkileyebilir. İnflamasyon belirtileri şöyle:
- kaşıntılı göz kapakları
- göz kapaklarında şişme
- göz kapaklarında kızarma
- gözlerde yanma hissi
- yağlı göz kapakları
- gözde bir şey var hissi
- gözlerde kızarma
- gözlerde sulanma
- kirpiklerde veya gözün kenarlarında kabuklanma
- ışığa karşı hassasiyet
Bu belirtiler ciddi bir göz enfeksiyonuna işaret ederler. Hemen doktora ulaşmanız önerilir.
Teşhis
Doktorunuz göz kapağı iltihabını teşhis edebilir. Bazı durumlarda gözün fizik muayenesi yeterli olmaz. Doktor özel bir büyüteç kullanarak kirpik ve göz kapaklarınıza bakmak isteyebilir. Bu göz muayenesinde gözde inflamasyona bakılır ve ayrıca bakteri, mantar ve virüs varlığı aranır. Böylece enfeksiyon tespit edilebilir.
Eğer enfeksiyon belirtileri varsa, doktor pamukla bir numune alır veya göz sıvılarının numunesi alınabilir. Bu numune daha sonra mikroskop altında incelenir.
Tedavi
Gözleri yıkamak ve sıcak kompres yapmak inflamasyonu azaltabilir. İnflamasyonun şiddetine ve enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığına göre doktor başka tedaviler önerebilir.
Steroid Tedavisi
Eğer enfeksiyon yoksa doktor steroid, göz damlaları yazabilir. Ayrıca kuru gözlerden kaynaklı tahrişe engel olmak için yağlandırıcı göz damlaları yazabilir.
Antibiyotikler
Antibiyotikler kirpik dibi iltihabını etkili şekilde tedavi edebilirler. Hap, krem veya damla formunda yazılabilirler. Doktor genelde enfeksiyon göz kapağından daha fazla yayıldıysa damla yazar.
Potansiyel Komplikasyonlar
Kirpik kaybı bu rahatsızlığın potansiyel komplikasyonları arasındadır. Kıl foliküllerinin hasar almasından kaynaklanır ve kirpiklerin yanlış gelişmelerine sebep olabilir. Aşırı hasar kirpik oluşumuna da engel olabilir.
Kirpik dibi iltihabının yaygın kısa vadeli komplikasyonları arasında göz kuruluğu ve kızarması bulunuyor. Uzun vadeli komplikasyonlar şöyle olabilirler:
- göz kapağında yara izleri
- kirpiklerin dibinde enfekte kitleler
- kronik pembe göz
Göz kapaklarındaki yağ bezleri de enfekte olabilir ve tıkanabilirler. Bu da göz kapaklarının altında enfeksiyona sebep olabilir. Tedavi edilmeyen bir göz enfeksiyonu kalıcı göz hasarı ve görme kaybına sebep olabilir. Göz kapaklarının altındaki yara izleri gözün hassas yüzeyine hasar verebilirler. Ayrıca korneada ülsere sebep olabilirler.
Göz Kapağı Temizlik İpuçları
Göz kapağı temizliği iltihabı önlemek, kontrol altına almak için çok önemlidir.
İlk olarak temiz, sıcak bir kompres kullanarak gözlerdeki yağ bezlerindeki tıkanmaları eritip açabilirsiniz.
Aşağıdaki adımları takip edin:
- Ellerinizi yıkayın, temiz bir bezi hafif sıcak ılık suyla ıslatın.
- Bezi kapalı gözlerinizin üzerinde bir kaç dakika tutun.
- Göz kapaklarının kenarlarını gözünüzü açmadan hafifçe sürterek temizleyin. Gözlerinize baskı yapmayın.
Sıcak kompresi ne kadar sık kullanacağınız ve ne kadar tutacağınıza dair doktorunuzun önerilerini takip edin.
Tedaviye ilk başladığınızda bu konuda bilgi alacaksınızdır. Muhtemelen günde bir kaç defa beş dakika kadar yapmanız istenecektir. Sonrasında günde bir defa yapmanız yeterli olabilir.
Göz Kapakları Nasıl Temizlenmeli?
Kirpik dibi iltihabını önlemek için göz kapaklarını temizlemek önemlidir.
Doktor hangi temizlik maddesini kullanacağınızı söyleyebilir. Seçenekler arasında ılık su, seyreltilmiş bebek şampuanı veya göz temizleyicileri olabilir. Temizleyiciler reçeteli veya reçetesiz olabilirler.
Göz kapaklarını temizlemek için şunları yapabilirsiniz:
- Ellerinizi yıkayın.
- Temiz bir bezi temizlik solüsyonu ile nemlendirin.
- Kirpik ve kapağın kenarlarını nazikçe silin.
- Ilık suyla durulayın.
- Diğer göze de başka bir bezle uygulayın.
Göz doktorunuz günde bir kaç defa temizlemenizi isteyebilir ama zamanla günde bire indirebilir.
Kirpik dibi iltihabınız varsa ne kadar sık makyaj yaptığınıza dikkat edin çünkü maskara ve diğer makyaj ürünleri göz temizliğini etkileyebilirler.
Eğer doktor saç derisi ve kaşlar için kepek şampuanları önerirse, bu şampuanın gözlerinize temas etmesine engel olun.
Nasıl Önlenir?
Genelde kronik bir rahatsızlıktır ve bu nedenle sık sık tekrar olur.
Önlemenin en iyi yolu bakteri, biyofilm ve parazit çoğalmasına engel olmak için göz kapaklarını günlük olarak temizlemektir.
Kullanılabilecek pek çok reçetesiz ürün mevcut ve bunlarla yukarıdaki teknikleri kullanabilirsiniz. Bazı reçeteli ürünler de mevcutlar ve bunlar daha iyi sonuç almayı sağlayabilirler.
Doktorunuz omega-3 yağ asitleri gibi besin takviyeleri de önerebilir. Böylece bezler ve gözler sağlıklı, nemli kalabilirler.