Kırmızı ben nedir, nedenleri ve tedavisi
Kırmızı ben, bedende neredeyse her yerde ortaya çıkabilen yaygın bir cilt gelişimidir.
Genelde 30 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Kırmızı benin içerisindeki küçük kan damarlarının toplaşmaları ona kırmızı bir görünüm verir.
Bu tip bir cilt gelişimi eğer sık sık kanamıyorsa veya boyutu, şekli ve rengi değişmiyorsa genelde endişe sebebi değildir. Eğer kanama ve görünüm değişimi görürseniz doktorunuzla görüşün. Bunlar cilt kanseri belirtileri olabilirler.
Nasıl Görünüyorlar?
Kırmızı ben genelde parlak bir kırmızı renkte, yuvarlak veya oval şekilli, küçük bir ben türüdür. Bazıları yumuşak ve cildinizle eşit düzeyde görünebilir ancak bazıları daha çıkıntılı olur. Genelde üst gövdede, kollarda, bacaklarda ve omuzlarda ortaya çıkarlar.
Eğer kaşınırsa, kesilirse veya ovalanırsa kanar.
Kırmızı Benin Sebebi Nedir?
Kırmızı benin tam sebebi bilinmiyor ancak bazı insanların ona yatkın olmasına sebep olan bir genetik faktör olabilir. Ayrıca gebelik, kimyasallara maruz kalma, belli hastalıklar ve iklimle de bağlantıları var.
Kırmızı ben ve yaş arasında da bir bağlantı var gibi görünüyor. Genelde 30 yaşına gelen bireylerde ortaya çıkmaya başlıyorlar ve boyut ile adetleri yaşla birlikte artıyor. Bir çalışmada 75 yaş üzeri insanların %75’inde bulundukları görülmüş.
Kırmızı Ben Tedavisi Nasıl Olur?
Muhtemelen tedavi olmanıza gerek yok ancak kozmetik nedenlerle alınmasını istiyorsanız seçenekleriniz mevcut.
Kolayca sağa sola değen bir bölgede bulunuyorsa alınması ihtiyacı olabilir çünkü bu durumda sık sık kanama gerçekleşir.
Alınmaları için bir kaç yaygın prosedür var.
Elektrokoterizasyon
Bu yöntemde ben küçük bir aletle verilen elektrik akımı kullanılarak yakılır. Bedeninizin geri kalanının elektrik akımından etkilenmemesi için bir yerinize bir topraklama pedi yerleştirilecektir.
Kirocerrahi
Bu yöntemde ben sıvı azot kullanılarak dondurulur. Aşırı soğuk onu yok eder. Bu yöntem hızlı ve görece kolay bir işlemdir.
Genelde tek bir seans yeterli olur ve sıvı azot 10 saniye kadar püskürtülür. Yaranın da pek bir bakıma ihtiyacı olmaz.
Lazer Cerrahi
Bu ameliyatta genelde PDL adı verilen lazer türü kullanılır. PDF konsantre haldeki sarı bir lazerdir ve lezyonu yok edecek kadar sıcaklık yayar. Bu yöntem hızlıdır ve ayakta tedavi olarak uygulanır, yani sonrasında hastanede yatmanızı gerektirmez.
Ne kadar bene sahip olduğunuza bağlı olarak bir ve üç terapi arasında uygulanması gerekebilir. Hafif bir yara izi bırakabilir ve bu iz genelde 10 gün sürer.
Kesme
Bu işlem benin cildin üst kısmından alınmasıdır. Lezyonu kesme, dikiş atma ve yarayı kapama gibi daha invazif yöntemlere bir alternatiftir.
Bu yöntemlerden herhangi birisi ile kırmızı beni aldırırsanız yara izi kalması pek yaygın olmasa da mümkündür.
Kırmızı Ben İçin Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalı?
Eğer kırmızı benin görünümünde bir değişim görürseniz, doktorunuzdan randevu alın. Görünümü değişince veya tanısı yoksa herhangi bir tür lezyon veya gelişimin incelenmesi önemlidir. Doktor cilt kanseri gibi diğer ciddi rahatsızlıkların olup olmadığını inceleyecektir.
Doktor aynı zamanda bölgeden küçük bir numune de almak isteyebilir.
Kırmızı Benin Uzun Vadeli Görünümü
Kendi kendine geçmeyen bu benin herhangi bir problem yaratma olasılığı da düşük. Eğer tahriş olursa zaman zaman kanayabilir.
Ancak benin boyutu, şekli veya rengi değişirse bu endişe sebebidir ve bir doktor tarafından görülmelidir.