Ketojenik diyet ile nasıl kilo verilir?
Herkese merhaba! Bugün de çok merak edilen bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; ketojenik diyet ile nasıl kilo verilir? Ketojenik beslenme, son zamanlarda çok fazla popülerleşti. Özellikle, birkaç tane ünlü yaptıktan sonra, herkes sormaya ve araştırmaya başladı.
Normalde, biz ketojenik diyeti daha çok hastanelerde kullanıyorduk. Epilepsi hastalarında çok faydalı olduğunu biliyorduk ama zayıflamak için kullanmıyorduk. Peki, ketojenik diyet nedir?
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet; gün içerisinde aldığınız besinlerin karbonhidrat oranını mümkünse minimum yaparak, en fazla 15-20 gram karbonhidrat grubu alarak yapılan bir diyettir. Genel olarak karbonhidrat almamaya çalışıyorsunuz.
Protein tüketimi de orta düzeyde oluyor. Fazla protein tüketimi de olmuyor. Yağ oranı ise daha fazla oluyor. Yani; düşük karbonhidrat, orta protein, yüksek yağlı bir diyet bu.
Yüksek yağlı olduğu için, biz bunu daha çok epilepsi hastalarındaki atakları düşürmek amacıyla kullanıyorduk. Ancak, kilo vermeye etkisi görüldüğü için, son zamanlarda birçok kişi bu diyet hakkında hem merak sahibi oldu, hem de uygulamaya başladı.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?
Orijinalinde; alınan kalorilerin yüzde sekseni yağlardan ve yüzde yirmisi proteinlerden karşılanmaya çalışılır. Ancak tabi ki, bir diyetin yüzde sekseninin yağdan gelmesi için; mayonez, krema, tereyağı gibi besinlere ihtiyaç vardır.
Normalde, bu diyette karbonhidrat alınmadığı için; vücut yağ asitlerini kullanıyor ve ketozise giriyor. Bu da, yağ yakımını hızlandırıyor. Yağ yakımı hızlandığı için de daha hızlı kilo vermiş oluyorsunuz. Bir artısı da; kan şekerini dengeliyor.
Pirinç pilavı, makarna, şekerli gıdalar, tatlılar, pasta, kek gibi zararlı karbonhidratları yediğiniz zaman, kan şekeri dengeniz bozulur. Kan şekeri bozulduğu zaman da açlık oluşur. Ketojenik diyette; bu tür besinleri almadığınız için, protein tükettiğiniz için, kendinizi daha tok hissedersiniz.
Eskiler, yağı çok fazla kısıtlıyorlardı. Ancak, yağın vücudun tokluk süresini uzatma gibi bir özelliği vardır. Yani, bir yemek çok yağsızsa sizi daha kısa süre tok tutar. Normal yağlıysa, biraz daha fazla tok tutar ama biraz daha fazla yağlıysa, daha uzun süre tok tutar. Yani, midenin geç boşalmasını sağlayan şey yağdır. Bu nedenle, bu diyetin öyle bir faydası da vardır. Hem kan şekerini dengeliyor hem de sizi uzun süre tok tutar. Tabi, burada yağlardan bahsederken, zararlı yağlardan bahsetmiyoruz.
Beyin, enerji olarak keton cisimlerini de kullanabiliyor, enerjiyi oradan sağlamış oluyor. Yani, vücudumuza zararı olmuyor. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, epilepsi hastalarında atakları azaltmak için de kullanılıyor.
Ketojenik Diyetin Zararı Var Mı?
Bu diyetin çok büyük bir zararı yok. Ancak; kalp hastasıysanız, kolesterolünüz varsa, yüksek yağ tüketimine bağlı olarak vücut kan yağlarını arttırabilir, kolesterole ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Hatta, varsa da arttırabilir. Belki, bazı kişiler bu diyeti diyetisyenle birlikte yapmadıysa, fazla et tüketmiş olabilir. Fazla et tüketimi ile de birlikte kanserojen olabilir. Bunun gibi zararları da olabilir. Bu nedenle, eğer böyle bir diyet yapmak istiyorsanız, bir uzman eşliğinde yapmanızı öneririm.
Ketojenik Diyette Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, ilk sırada karbonhidratlar geliyor. Bunların içerisinde de sağlıklı olan ve sağlıklı olmayan var. Genellikle, 15-20 gram kadar karbonhidrat öneriliyor. O da, meyvelerden olabilir.
- Makarna, pirinç, bulgur gibi besinler,
- Tatlı, pasta, kek gibi şeker içeren tüm besinler,
- Dondurma,
- Meyvelerden muz,
- Sebzelerden patates, mısır, bezelye ve havuç
Bunların haricindeki diğer şeyler, ketojenik diyette tüketilebilir.
Ketojenik Diyette Ne Tüketilmeli?
- Et, tavuk, balık, hindi eti türleri,
- Yoğurt, peynir, süt, ayran, cacık (Yağlı peynirler tercih ederseniz, diyette yağ oranını da arttırmış olursunuz),
- Kivi, elma, ananas gibi şeker oranı düşük meyveler,
- Yukarıda belirtilen sebzeler dışındaki sebzeler serbest
Bu besinleri, genel olarak gün içerisine yaydığınız zaman; hem tok kaldığınızı hem de yağ yakımınızın hızlandığını göreceksiniz. Ancak, bir diyetisyen eşliğinde yapmanız, sağlık açısından daha doğru olacaktır.
Ketojenik Diyet Yapmak İsteyenler İçin Örnek Diyet Listesi
Sabah Uyanınca
- 1 bardak su ve 2 tam ceviz
Ketojenik diyette, yağ oranını arttırmak için yağlı tohumlar ve kuruyemişler tüketilmelidir. Ceviz, kolesterolü düşürür ve gün içerisinde sizi uzun süre tok tutar.
Kahvaltı
- Yağda yumurta (tereyağı kullanabilirsiniz),
- Normal beyaz peynir (Kaşar peyniri tercih edilebilir)
- 15-20 adet çiğ badem ya da fındık
- 6-7 adet zeytin
- Yeşillik
Ara Öğün
- 10 adet tuzsuz fıstık ya da 10-12 adet badem, ceviz, fındık (toplam miktar 30’u geçmemelidir)
Öğle Yemeği
- 1 porsiyon köfte/ et ızgara
- Bol salata
- 1 kase yağlı yoğurt
Öğle yemeğinde sebze yemeği yiyecekseniz; haşlanmış brokoli, karnabahar tercih edebilirsiniz, soslardan mayonez gibi biraz daha yağlı soslar hazırlayabilirsiniz, yanında bolca salata ve yoğurt tüketebilirsiniz. Yoğurt, kaymaklı hatta tava yoğurdu olabilir. Böylece, gün içerisinde aldığınız yağ miktarını biraz daha arttırmış olacaksınız.
Ara Öğün
- 1 bardak yağlı süt
- Kuruyemiş
Akşam Yemeği
- 1 porsiyon sebze yemeği
- Bol salata
- 1 kase yağlı yoğurt
Bakliyatlar biraz daha fazla karbonhidrat içerdiği için, bakliyatları olabildiğince az tüketmeye çalışmalı, daha çok sebzelerden yararlanmalısınız. Çorba da karbonhidrat grubuna girdiği için, onu da tüketmemeye çalışın.
Böyle beslendiğiniz zaman, canınız daha az tatlı çeker. Ancak, vitamin açısından akşam öğününden sonra 1 porsiyon meyve de tüketebilirsiniz. “Ben çok meyve sevmiyorum” diyorsanız, onun yerine yoğurt ya da süt de tüketebilirsiniz. Meyveyi de; elma, çilek, kivi gibi daha az şeker içeren meyvelerden tercih ederseniz, daha sağlıklı olacaktır.
Hindi füme, salam, pastırma gibi besinler ise serbest. Ancak, pastırma baharatlı olduğu için ödem tutabilir ya da salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden biraz daha uzak durmaya çalışın. Hindi fümeyi ise, yumurta ile birlikte kahvaltıda ya da et yerine tüketebilirsiniz.
Ketojenik diyetten bahsettik. Biraz kafanız karışmış olabilir. Sorularınız varsa, yorum olarak aşağıya yazabilirsiniz. Şimdilik benden bu kadar. Hoşça kalın!