Keten tohumunun yan etkileri neler?

Keten tohumunun vejeteryanlar için önemli olduğu bir gerçek çünkü bol miktarda omega-3 yağ asitlerine sahip. Ayrıca lifler bakımından zengindir ve iyi bir beslenme seçeneğidir. İçeriğindeki pek çok doğal kimyasal ise bilhassa kadınlar için önemlidir. Bu tohum son senelerde iyice popüler hale geldi ancak pek çok kişi olası yan etkilerinden haberdar değil. Bu yan etkiler ise genellikle aşırı ve kontrolsüz tüketim neticesinde ortaya çıkıyorlar.

Keten Tohumunun 10 Yan Etkisi

Dışkıyı Sulandırabilir

Keten tohumundaki bol miktarda lif, laksatif özellik gösterir. Bu yüzden aşırı miktarda tüketildiği zaman karında rahatsızlık yapabilir, tuvalete çıkma sıklığını arttırabilir ve bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Hatta ishal bile olabilirsiniz. Tedavi edilmezse bu durum ülseratif kolit ve rahatsız bağırsak sendromu gibi karmaşık sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu yüzden rahatsız bağırsak sendromuna, ülseratif kolite, Crohn hastalığına ve divertikülit hastalıklarına sahip olanlar asla keten tohumu kullanmamalılar.

Pıhtılaşma Süresini Uzatır

Çalışmalar aşırı tüketim halinde kanın pıhtılaşmasını zorlaştırdığını gösteriyorlar. Pıhtılaşma illa ki olmakta ancak süresi ciddi anlamda uzamaktadır. Bazen kusma ve dışkıda kana da sebep olabilir.

Bağırsakları Tıkayabilir

Uzmanlar keten tohumunu aşırı miktarda tüketmenin veya tüketirken çok az su içmenin hem yemek borusunda hem de bağırsaklarda tıkanmaya yol açabileceğini belirtiyorlar. Hali hazırda böyle rahatsızlıkları olanların ise keten tohumundan tamamen uzak durmaları öneriliyor. Skleroderma hastalığına sahip olanlar da omega-3’ten uzak durmalılar çünkü hemen kabız olabilirler. Bunun neticesinde bağırsak hareketleri durur ve vaziyet daha da kötü hale gelir.

İnflamasyonları Azdırabilir

Keten tohumlarında bulunan omega-3 yağ asitleri, damarlardaki plak benzeri yapılara karşı gelirler ve damarlarda kronik inflamasyonlar son bulurlar. Ancak bazı çalışmalarda bunun tam tersi görülebiliyor. Zira bazı uzmanlar keten tohumunun inflamasyonlar üzerinde etkili olmadığı, hatta aşırı tüketimde inflamasyonları daha kötü hale getirebileceği üzerinde hemfikirler.

Göz Kaslarını Bozar

Gözlerde bulunan kaslar aşırı keten tohumu tüketilmesi halinde hasar görebilirler. Bunun sebebi içindeki alfa linoleik asitin aşırı tüketimidir.

Kanser Sebebi Olabilir

Aşırı keten tohumu tüketen kadınların meme kanseri riski altında oldukları belirtiliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri riski artıyor.

Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olabilir

Laboratuvar çalışmalarında bilhassa kahverengi rengindeki keten tohumlarının alerji sebebi olabileceği belirtiliyor. Her ne kadar nadir bir durum olsa da, aşırı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve bunun sonucunda nefes darlığı, kan basıncında düşme ve anaflaksi riski artar. Kusma, bulantılar ve karın ağrısı da diğer yan etkiler arasında.

Hamile Kalmak İsteyenler Dikkat!

Keten tohumu fazla miktarda alındığı zaman vücuttaki östrojeni taklit eden etkiler yaratır ve bu nedenle adet döngüsünü bozabilir, hamileliği zorlaştırabilir. Ayrıca polikistik over sendromu, üterin fibroid, endometriyoz, yumurtalık ve rahim kanseri riskini de arttırır, bunlar da kısırlığa sebep olurlar.

Gebelikte Güvenli Değildir

Çalışmalar hem annenin hem de bebeğin hamilelikte keten tohumu tüketiminden zarar görebileceğini gösteriyorlar. Bu nedenle hormonal etkileri olan şeyleri tüketmekten kaçının.

Diğer Yan Etkileri

Keten tohumlarının kan şekeri düzeylerini yükseltebileceği belirtiliyor ve bu yüzden şeker hastalığınız varsa bundan ve omega-3 desteklerinden uzak durmalısınız. Ayrıca kanama riskini arttırması da yine rahatsız edici ve tehlikeli olabilir.

Kan inceltici ilaçlar kullananlar da ilaç etkileşimlerinin önüne geçebilmek için keten tohumlarından uzak durmalılar.
Bazı çalışmalarda keten tohumunun aşırı tüketiminin bipolar bozukluğa sebep olabildiği de görülmektedir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.