KAYGIYI RAHATLATMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Kaygı, tehdit olarak algılanan durumlarda ortaya çıkan doğal bir yanıt mekanizmasıdır. Fakat bazı durumlarda tedavi edilmemiş yoğun kaygı zamanla daha fazla duygusal, davranışsal ve fiziksek tepkilere yol açar. İşte bu durumlarda kendimizi rahatlatmak için neler yapabiliriz bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • NEFES ÇALIŞMASI: Benim en başta önerebileceğim çalışma “nefes çalışmalarıdır”. Herhangi bir yerde oturup 4 e kadar sayarken nefes alın, ve 8 e kadar sayarak nefes verin. Yani nefes verirken iki kat daha yavaş vereceğiz. Bunu beş dakika kadar sürdürün ve vücudunuzun hafiflediğini, nefesinizin düzeldiğini, rahatladığınızı hissedeceksiniz. Eğer panik atak belirtileri yaşıyorsanız, bu belirtileri de azaltacaktır.
  • BİTKİ ÇAYLARI: Papatya, melisa, lavanta çayları başlıca rahatlatıcı ve beyinde sedaktif etki yaratan çaylardır. Uyumadan önce bu çaylardan tüketmek zihninizin rahatlamasını sağlayacaktır.
  • SPOR: Kalp ritmini fazla artırmayacak, sakin egzersizlerin düzenli olarak yapılması oldukça büyük bir zihinsel dinginlik oluşturacaktır. Mesela yoga, hafif düzey pilates, sakin yüzmek ve sakin yürüyüşler gibi…
  • MÜZİK: Sakin ve dinlendirici ritimlere sahip müzik dinlemek araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır ki insan zihnine oldukça rahatlatıcı bir etki vermektedir.
  • MEDİTASYON: Meditasyon çalışmalarını olumlamalar ve nefes çalışmalarıyla harmanlayarak ve bunu düzenli bir şekilde uygulayarak hem zihninize hem bedeninize fayda sağlayabilirsiniz.
  • OLUMLAMALAR: Olumlu düşünceleri cümlelere dökerek bir kağıda yazmak ve sürekli olarak sözlü yollarla bu cümleleri dile getirmek bakış açınızı zamanla değiştirecek ve kaygınızın yatışmasını sağlayacaktır.

 

Umarım bunlardan en az birkaçını hayatınıza ekleyerek kaygınızı yönetebilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın.

SEVGİLERİMLE.

PSİKOLOG & AİLE DANIŞMANI SEDA ULUDOĞAN

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.