Kavun kaç kalori?
Kavun yaz aylarının en tazeleyici atıştırmalıklarından bir tanesi ve aynı zamanda insan sağlığına faydası olacak pek çok besini de bünyesinde barındırıyor.
Çocuklar ve yetişkinler arasında popüler olan kavun hem sağlıklı hem de kolay hazırlanabilen bir tatlı durumunda. İçeriğindeki yüksek su miktarı ise susuzluğa engel oluyor.
Ayrıca içerisinde çok sayıda vitamin, mineral ve antioksidan da bulunuyor. Pek çok kişi bol sulu olduğu için besin değerlerinin düşük olduğunu sanıyor ancak aslında durum bunun tam tersi.
Hatta kalori başına alınan besin miktarına bakıldığında, tüketilmesi en mantıklı gıdalardan bir tanesi haline geliyor.
Ülkemizde de bol miktarda üretilen ve uygun fiyata kolayca bulunabilen bir meyve olması nedeniyle sağlıklı yaşamı kendine şiar edinmiş olanların kavundan kaçınmaları için hiç bir gerekçe bulunmuyor.
Kavunun Besin Değeri Nedir?
Bir kase kavun aşağı yukarı 177 gram tutuyor ve bu miktar 60 kalori, 1.5 gram protein, 14.4 gram karbonhidrat ve 0.3 gram yağa sahip. Çok iyi bir C vitamini, A vitamini ve potasyum kaynağı.
- Kalori: 60 kcal
- Yağ: 0.3 g
- Sodyum: 28 mg
- Karbonhidrat: 14.4 g
- Lif: 1.6 g
- Şeker: 14 g
- Protein: 1.5 g
- C vitamini: 65 mg
- A vitamini: 299.1 mcg
- Potasyum: 472.6 mg
Karbonhidratlar
1 kase kavunda 14.4 gram toplam karbonhidrat var ve bunun 1.6 gramı lifken, 14 gramı ise doğal şekerlerden oluşuyor. Kavundaki liflerin büyük kısmı çözünmeyen liflerdir ancak bir miktar çözünebilir lif de barındırır.
Doğal şeker içeriğinden dolayı glisemik endeksi 65’tir. Glisemik yükü ise yüksek su içeriğinden dolayı sadece 4’tür.
Yağlar
Çoğu meyve gibi kavunda da neredeyse hiç yağ bulunmaz.
Protein
Kavun, kase başına 1.5 gram gibi az miktarda protein sağlar. Bu çok ciddi bir protein kaynağı olmadığı anlamına gelir.
Vitamin ve Mineraller
Kavunda potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, C vitamini, A vitamini ve folat bulunur. C vitamini bakımından çok zengindir ve sadece bir kase tüketmek günlük C vitamini ihtiyacınızın %72’sini karşılar. A vitamini de bol miktarda bulunur ve kase başına günlük ihtiyacınızın %33’ünü karşılar.
Kaloriler
Bir kase çiğ kavunda 60 kalori bulunur ve bunun %87’si karbonhidratlardan, %8’i proteinlerden ve %5’i ise yağlardan kaynaklanır. Kavun düşük kalorili ve su zengini bir gıdadır.
Kavunun Faydaları Nelerdir?
Kavunun antioksidan gücü, elektrolitleri ve su içeriğinden dolayı sağlığa pek çok kanıtlanmış faydası vardır.
Dehidrasyonu Önler
Yeterince su içmenin yanısıra, kavun gibi bol sulu meyveler tüketmek susuz kalmanıza engel olacaktır. Kavunun %90’ından fazlası su olduğu için, sıcak bir günde güzel bir atıştırmalık olacaktır. Ayrıca bir elektrolit olan potasyum bakımından çok zengindir.
Yapılan araştırmalar, pek çok insanın günlük olarak ihtiyaç duyduğu potasyumu alamadığını gösteriyor. Potasyumun az alımının ağır susuzluk gibi sağlık riskleri ile bağlantısı var. Yeterince su alıp almadığınızı ölçmenin en iyi yolu, idrarınızın rengine bakmaktır. Açık sarı renkte olmalı. Koyu sarı ve hatta kahverengi tonlar susuzluk çektiğiniz anlamına gelir.
Göz Sağlığını Destekler
Kavun beta karoten içeriğinden dolayı göz sağlığı için en iyi gıdalardan bir tanesidir. Havuca turuncu rengini veren vitaminler kavunun da renginden sorumludurlar. Beta karotene ek olarak içeriğinde lutein ve zeaxanthin adı verilen iki yağda çözünen antioksidana daha sahiptir ve bunlar xanthophylls adı verilen karotenoidler sınıfında bulunurlar.
Lutein ve zeaxanthin A vitaminine dönüştürülmese de, göz sağlığına fayda sağlayan özelliklere sahiptirler. Kavunu öğünlerinize eklemek gözleriniz için temel besinleri almanızı sağlar.
Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Kavunun yüksek antioksidan içeriği serbest radikallerin daha hasara sebep olamadan ortadan kaldırılmalarına yardımcı olur. Kavunun kabuk ve çekirdeklerinden elde edilen özütlerin böbreklerde, kolorektal bölgede ve serviks bölgesinde tümör hücrelerinin gelişimini önleyebildiği görülmüş.
Kavunun ve kabuğunun antioksidan özellikleri tümörlerin yayılımını %20-85 oranında engelleyebilmiş. Ancak bu çalışma bir ön çalışma durumunda ve net şekilde sonlanmış değil. Bu konuda daha fazla araştırma gerekli olsa da gelecek araştırmalar için bir adım niteliğinde.
Güneş Yanıklarının İyileşmesine Yardımcı Olabilir
Kavun tüketildiğinde veya cilde sürüldüğünde fotokoruyucu etkilere sahip oluyor. Güneşten yanmış cildin üzerine sürüldüğü zaman kavun ekstresi antioksidan aktiviteyi arttırabiliyor, yanıklı hücreleri azaltıyor ve melanin düzeylerinde artış sağlıyor. Kavun yemek güneşten korunma ihtiyacının yerine geçmese de, bedenin iyileşme sürecinde ona yardımcı olabilir.
Tansiyonu Düşürür
Pek çok meyve gibi kavun da tuz bakımından fakir ve potasyum bakımından zengin. 1 kase kavunda 473 mg potasyum bulunuyor. Bu yüksek potasyumlu ve düşük tuzlu kombinasyon, tansiyonu düşürme konusunda çok etkilidir.
Kavun aynı zamanda kalp dostu bir tercihtir. Potasyumu yüksek gıdaları seçmek yüksek tansiyon ve inme riskini azaltır.
Kavun Kilo Yapar mı?
Kavun her ne kadar yüksek kalorili sayılabilecek gıdalardan birisi olsa da, porsiyon boyutları dikkate alındığında glisemik yükü düşük bir meyve durumunda. Çünkü çok miktarda su barındırıyor ve midede hacim kapladığı için aşırı miktarda tüketmek zor oluyor. Bu nedenle onu günlük bir kase şeklinde tüketmek sadece 60 kcal kalori almanızı sağlar. Besin değerleri bakımından zengin olduğu için, vücudun normal metabolizma hızına erişmesine de yardımcı olur ve böylelikle kilo vermeyi kolaylaştırması bile mümkün. Dolayısıyla aşırıya kaçılmadığı sürece kavunun kilo yapma potansiyeli yok ve aşırıya kaçmak da hayli zor.
Diyette Kavun Yenir mi?
Diyet yapanlar genellikle bol su tüketiyorlar ve yemek alımlarını azaltıyorlar. Ancak bu durum bir süre sonra açlık hissine sebep oluyor ve bunun sonucunda daha fazla yemek gerekebiliyor. Kavun bu duruma engel oluyor çünkü %90’ından fazlası su ve tüketimi halinde hemen su içmenize gerek kalmıyor. Ayrıca bir miktar lifli ve şekerli olmasından dolayı kan şekerinde yükselme sağlayarak aşırı gıda alımına da engel oluyor. Dolayısıyla ölçülü şekilde yemeklerin yanında veya ara öğünlerde diyet içerisinde tüketilebilir. Tam olarak nasıl kullanacağınıza dair beslenme uzmanınıza danışmayı unutmayın.
Kavunun Zararları Nelerdir?
Oral alerji sendromuna sahip olan bireyler özellikle de çimene alerjileri varsa kavuna maruz kaldıklarında tepki verebilirler. Belirtileri arasında ağızda, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda kaşıntı ve şişme bulunuyor. Daha ağır vakalarda nefes alma ve yutkunma zorluğu da ortaya çıkabilir.
Eğer kavuna alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız veya oral alerji sendromunuz varsa, bir sağlık kurumuna görünmeniz iyi olabilir.
Kavun sulamadan veya başka sebeplerden dolayı bakteriler ile temas ederse, dış kısmı temiz olmayabilir. Bu nedenle kesmeden önce dış kısmını güzelce yıkamak ve fırçalamak Salmonella gibi tehlikeli bakterilerin meyvenin etli kısmına bulaşma ihtimalini azaltır.
Kavun kişinin potasyum ihtiyacının %10’unu karşılayabilir.
Doktorların kalp hastalıkları olanlar için yazdıkları beta-bloker ilaçlar potasyum düzeylerinde artışa sebep olurlar. Bu ilaçları kullananların kavunu ölçülü tüketmeleri gerekir çünkü fazla potasyum böbrek hasarına sebep olabilir. Ayrıca böbrek problemleri olanlar da yüksek potasyumlu gıdalar tüketmeden önce doktorlarına danışmalılar.
Kavun Nasıl Tüketilebilir?
Kavun salatalara eklenebilen, süs olarak kullanılabilen veya doğrudan çiğ olarak tüketilebilen zengin görünümlü bir meyvedir. Peynir gibi tuzlu gıdalarla tüketilebilir veya yoğurdun üstüne katılabilir, lor peyniri ile tüketilebilir. Faydaları ve sulu tatlılığından faydalanmak için kavunun gücünü iyi değerlendirin.
Kavun Sağlıklı Tarifler
Kavunlu Smoothie
Gerekli Malzemeler
- 400 ml inek sütü veya tercih ettiğiniz başka bir süt
- 8 dilim kavun
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 tatlı kaşığı bal veya dengi olacak şekilde stevia gibi tatlandırıcılar
Tarifimize başlarken ilk olarak tüm malzemeleri rondoya atıyor ve güzelce bir karışım haline gelene kadar devam ediyoruz. Daha sonrasında hemen içmeden önce veya rondonun bitmesine yakın içine dilediğiniz nane gibi taze yeşillikleri de katabilirsiniz. Sonrasında biraz buzdolabında bekletirseniz tadı daha güzel olur ancak malzemeleri önceden dolapta bekletip kullanmak da mümkün.