Kasık Biti Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Baş ve bedende bulunan bitlere benzer şekilde kasık biti de düz, kanatsız ve parazit bir böcektir. Beslenmek ve hatta kalmak için kana ihtiyacı vardır. Kasık biti uçmaz veya zıplamaz, temel olarak insanların kasıklarında ve genital bölgelerinde bulunur. Ancak bazen bedenin tüylerle kaplı olan başka bölgelerine de geçebilir. Bıyık, sakal, koltuk altları ve kaşlarda da kendine yer edinebilir.
Çocuklarda kaşlarda veya kirpiklerde bulunan kasık bitleri, cinsel istismarın varlığına da işaret edebildiğinden önemli bir bulgudur.
Rahatsız edici olabilse de kasık bitinin herhangi bir hastalığı bulaştırdığı düşünülmüyor.
Kasık Biti Nasıl Görünür?
Diğer bitler gibi kasık biti de üç aşamaya sahiptir: yumurta, larva ve yetişkin bit. Kasık bitinin yumurtaları ovaldir ve rengi de sarı-beyaz aralığındadır. Çok küçüktür ve görmesi zor olabilir çünkü kasık tüylerinin dibinde sıkı bir şekilde yapışıktır.
Kasık biti yumurtadan 6-10 gün içerisinde larva olarak çıkar. Bu larva temel olarak yetişkin bir kasık bitine benzer bir görünümdedir ancak çok daha küçüktür ve erişkin hale gelmesi iki üç hafta sürer.
Tamamen büyüyen kasık bitinin rengi kahverengidir veya gri-beyaz arasındadır. Altı bacağı vardır ve insan kanı ile beslenir. Kasık biti 1.6 milimetre veya daha küçük boyutlarda olur, bir toplu iğne başı kadardır. Genelde yengeç olarak da adlandırılır çünkü iki ön bacağının ucunda yengeç benzeri kıskaçlar vardır.
Kasık Bitinin İşaret ve Belirtileri Nelerdir?
Kasık bitine sahip olup yine de belirti göstermemek mümkündür çünkü özellikle bulaşmanın başlarında sadece bir kaç tane bit vardır ve yumurta da az sayıdadır. Belirtilerin ortaya çıkmaları için dört hafta kadar zaman geçmesi gerekebilir çünkü yumurtalar açılmış ve bitler çoğalmış olurlar.
Kasık bitine sahip olduğunuzu gösterebilecek bazı diğer işaretler şöyle:
- Görünür yumurtalar veya bitler: Teşhis koymanın bir yöntemi, genital bölgede bulunan bitleri ve yumurtaları doğrudan görmektir. Yumurtalar küçük beyaz noktalar gibi görünürler ve kılların dibindeki çıkartması zor nesnelerdir.
- Kaşıntı: Kasık bitine sahip olan pek çok insan genital bölgede kaşıntı yaşar. Bu his geceleri bitlerin aktif oldukları zamanlarda daha fazla olur. Çünkü bitler kafalarını tüy foliküllerinin dibine sokarak kan emmeye çalışırlar.
- İç çamaşırlarında kan: İç çamaşırlarında küçük kan parçaları bitin varlığını gösterebilirler.
- İnflamasyon: Bazen bitlerin salyalarındaki proteinlere karşı oluşan alerjik tepkiler, kasık bölgesinin inflamasyona uğramasına sebep olurlar ve hatta kurdeşen de görülebilir. Bu da daha yoğun bir kaşıntıya yol açar ve ikincil bir bakteri enfeksiyonunu ortaya çıkarabilir. Kaşımak bitlerin yayılımını da hızlandırır.
- Renk değişimi: Kalçalarda, kasıklarda ve alt karın bölgesinde solgun mavimsi noktalar ortaya çıkabilirler.
- Kaş tahrişi: Küçük çocuklar kasık bitlerine maruz kaldıklarında tahriş veya enfeksiyon ortaya çıkabilir.
Kasık Biti Nasıl Keşfedilir ve Tanısı Nasıl Konur?
Kasık bölgesinde kaşıntınız varsa, kasık bitinden şüphe edebilirsiniz. Ayrıca bir büyüteç ile bakıldığında bit yumurtalarını veya bitleri de görebilirsiniz. Doktor da kasık ve genital bölgelerde fizik muayene gerçekleştirerek aktif bir bit enfeksiyonunu onaylayabilir.
Bazı doktorlar ultraviyole ışık veya mikroskop kullanarak da teşhis koyabiliyorlar. Ayrıca doktora gidildiğinde bitlerin zührevi hastalıklar için de test edilmeleri gerekir. Eğer bir çocukta kasık biti şüphesi varsa, kirpikleri de yüksek güçlü bir büyüteç ile incelenmelidir.
Kimler Risk Altındadır ve Nasıl Yayılır?
Kasık biti herkeste ortaya çıkabilir ve bu durumun temizliğiniz ile pek bağlantısı yoktur. Kasık biti vakaları dünyanın her yanında görülür ve her ırktan, etnisiteden ve sosyoekonomik düzeyden insanda görülebilir.
Sadece ABD’de her yıl 3 milyon kasık biti vakası ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu vakaların büyük kısmı cinsel temastan kaynaklanıyor. Çünkü bitler bir kişinin kasık tüylerinden diğer kişininkine geçebiliyorlar. Ancak kasık biti kapmak için illa ki cinsel ilişkiyi tamamlamak gerekmiyor. Sadece temas yeterli.
Buna ek olarak nadiren de olsa kasık bitini ortak kullanılan kıyafetlerden, nevresimlerden veya havlulardan kapmak da mümkün. Ancak tuvalet oturağına oturarak kapmak pek olası değil. Çünkü bitlerin hayatta kalmak için sıcak insan bedenine ihtiyaçları vardır ve tuvalet oturağında yürüyebilecekleri ayakları yoktur.
Kasık bitinin bulaşmasında köpekler, kediler ve diğer hayvanlar rol oynamazlar.
Kasık Biti Tedavisi Nasıl Olur?
Farklı tedavi yöntemleri mevcut. Bu tedaviler genellikle saç bitine benzer şekilde uygulanırlar. Ancak reçetesiz ilaçlar işe yaramazlarsa, reçeteli olanlara geçmek gerekebilir.
Yine de birbirinin cinsel partneri olanların tedavi edilmeleri gerekir. Kremler kullanıldıklarında bedenin başka kısımlarına da sürmek gerekebilir. Buna rektum çevresi, bacak içleri, alt karın ve koltuk altları da dahildir.
Son olarak, tıraş olmak kasık bitinden kurtulmanıza yardımcı olmaz.
Bazı tedavi seçenekleri şöyle:
- Reçetesiz losyon ve kremler: Bu losyonlarda bitleri öldüren kimyasallar bulunurlar. Kullanmak için bölgeyi yıkamak ve kurutmak, sonrasında losyonu sürmek, 10 dakika beklemek ve ardından durulamak gerekir.
- Reçeteli şampuanlar: Bu çözüm genelde ilk çözüm olarak kullanılmaz çünkü nöbet bozuklukları olanlar, hamileler ve emziren kadınlar için toksik etkiler gösterir. Genelde başka tedavilerden sonuç alınamadığında kullanılır.
- Vazelin: Eğer kirpik ve kaşlarda ortaya çıkarsa, kaliteli ve saf, kokusuz ve renksiz bir vazelin geceleri sürülebilir ve sabah yıkanabilir. 8-10 gün içerisinde bitler ortadan kalkarlar.
İlk bit tedavisinden sonra kaşıntıyı azaltmak ve bitleri azaltabilmek için şunlara dikkat etmek gerekir:
- Yumurta temizleme: Tedaviden sonra yumurtalar folikül diplerinde tutunmaya devam edebilirler. Bunların cımbızla alınmaları veya tarakla toplanmaları gerekebilir.
- Hidrokortizon krem uygulanabilir: Kaşıntı bitlerin ortadan kaldırılmalarından sonra da devam ederse, hidrokortizon krem kaşıntıyı azaltmayı sağlayabilir.
- Kıyafet ve nevresimleri yıkamak: Çamaşırları ve kullanılan tüm kumaşları minimum 60 derecede yıkamak önemli. Tedaviden iki üç gün önce bunları yıkamaya başlayabilirsiniz. Kurulama aşaması en yüksek ısıda olursa daha iyi olur.
- Diğer eşyaları kuru temizlemeye gönderin veya bir yere kapatın: Makinede yıkanamayan şeyleri kuru temizlemeye gönderin veya iki hafta boyunca plastik bir poşetin içinde kapalı tutun.
- Partnerinizi uyarın: Cinsel temas yaşadığınız herkesi uyarmanız önemli. Böylece onlar da risk altında olduklarını fark edebilirler.
- Cinsel temastan kaçının: Bitlerin varlığı süresince oral, anal veya vajinal ilişkiden kaçının.
- Tedaviyi tekrarlayın: 9-10 gün içerisinde hala canlı bitler görünüyorlarsa, tekrar tedavi uygulayın.