Skip to content Skip to footer

Karabiber öz yağının 10 faydası

Karabiber dünyamızda en yaygın kullanılan baharatlardan bir tanesi. Sadece yemeklere verdiği aroma için değil, aynı zamanda başka amaçlar için de kullanılıyor ve bunların içerisinde koruyuculuk, koku ve tıbbi kullanımlar da yer alıyor. Son yıllarda ise karabiberin esansiyel yağının faydaları açıklandı ve içerisindeki piperine maddesi sayesinde bizi hem oksidatif zarardan koruyor hem de sindirim sistemine iyi geliyor.
Tabii ki onun tek faydası bu değil. Karabiber yağı ağrıları azaltabiliyor, kolesterolü düşürüyor, vücuda detoks yapıyor, kan akışını hızlandırıyor ve daha fazlasına da sahip.

Karabiber  Öz Yağının 10 Faydası

Ağrı ve Acılara Son Verir

Isıtıcı, anti enflamatuar ve antispazmik özellikleri nedeniyle karabiber yağı kas ağrılarını azaltabiliyor, artrit ve romatizma semptomlarını hafifletebiliyor.

2014 yılında Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp yayınında yayınlanan bir araştırmada, aromatik esansiyel yağların boyun ağrılarına da iyi geldiği görülmüştür. Hastalara karabiber, yabani kekik, lavanta ve nane esansiyel yağlarından oluşan bir krem boyun bölgesinden her gün dört hafta boyunca uygulandığında, grupta ağrı toleransında artış ve boyun ağrısında iyileşme görülmüş.

Sindirime Yardımcıdır

Karabiber yağı kabızlığa, ishale ve gaza iyi gelebilmektedir. Pek çok farklı çalışmada onun ishale karşı etkili olduğu, mideyi koruduğu, antispazmik aktivitelerde bulunduğu görülmüştür. Bunun sebebi ise onun midedeki hidroklorik asit sentezini arttırması ve böylece doğru bir sindirime imkan tanıması. İrritabl bağırsak sendromu semptomlarının iyileştirilmesinde de etkisi olduğu biliniyor.

Kolesterolü Düşürür

2002 yılında yapılan bir çalışmada, hipolipidemik etkilerinin farelerde kolesterol düzeylerini düşürdüğü, yağ asitlerini serbest bıraktığı görülmüştür. HDL kolesterol düzeyini arttıran, LDL ve VLDL kolesterol düzeylerini düşüren karabiber yağı, yağlı bir diyetle beslenen fareler üzerinde denenmiş. Yüksek trigliseritleri azaltabilen ve toplam kolesterol düzeyini düşüren karabiber yağı, bu konuda oldukça etkili.

Antiviral Özelliklere Sahip

Antibiyotiklerin uzun vadeli kullanımları pek çok ilaca dayanıklı bakterilerin ortaya çıkmasına neden oldu. Uygulamalı Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji yayınındaki bir araştırmada, karabiber ekstraktının antivirüs özelliklere sahip olduğu görülüyor ve böylece hücre yapısını bozmadan bakterilerin gelişimine engel oluyor.

Kan Dolaşımını Destekler

Dahili olarak alındığında, karabiber yağı kan dolaşımını hızlandırır ve mukus üretimini de arttırır. Ayrıca hem dahili hem de harici alımda ısıtıcı bir etkisi mevcuttur. Onu tarçın veya zerdeçal yağı ile birleştirerek bu etkilerini güçlendirebilirsiniz.

Antikanser Aktivitelerde Bulunur

Michigan Devlet Üniversitesi tarafından 2010 yılında yapılan bir çalışma, karabiber yağı ve onun içeriklerinin anti-enflamatuar, antioksidan ve antikanser özellikler gösterdiğini gösteriyor. Bu içerikler insan kanser hücrelerinin çoğalmalarına engel olmaktadırlar.

Anksiyete Hissini Azaltır ve Sigara İsteğini Düşürür

Karabiber yağının sigara isteğini azalttığı ve sigara içenlerin içemedikleri zaman yaşadıkları anksiyeteyi de azalttığı biliniyor. 1994 yılında yayınlanan bir çalışma, karabiber yağının sigaranın eksikliğinde görülen semptomları azalttığını belirtiyor. 48 sigara içicisi, bir gecelik sigarasızlığın ardından üç saatlik oturumlara katılmışlar. Bu içiciler üç farklı gruba ayrılmışlar. Birinci gruba karabiber yağının buharını veren bir cihaz verilmiş, ikinci gruba nane-mentol buharı veren bir cihaz, üçüncü gruba ise boş bir cihaz verilmiş. Araştırma sonunda karabiber yağının buharını soluyanların sigara isteğinde ciddi bir düşüş görülmüş.

Anksiyetenin negatif etkileri ve semptomları da karabiber yağı ile ortadan kalkmış.

Bedeni Detoks Eder

Karabiber yağının ısıtıcı etkisi haricen kullanıldığında ortaya çıkmaktadır ve bu durum terlemeyi de arttırmaktadır. Diüretik olarak da kullanılabilen yağ, bedendeki toksinlerin ve fazla suyun atılmasına yardımcı oluyor. Böylece ödem ve enflamasyonların da atılmasına yardımcı olarak kan basıncını doğal yoldan düşürüyor.

Hücre Biyokimyası ve Biyofiziği yayınında yayınlanan 2013 tarihli bir çalışmada, piperine desteğinin kan basıncını düzeltmede, glukoz toleransını iyileştirmede, enflamasyonu azaltmada ve karaciğer fonksiyonlarını düzenlemede yağlı beslenen fareler üzerinde etkili olduğu görülüyor.

İştah Açıcı Olarak Kullanılır

Karabiber yağı ciddi bir iştah açıcıdır ve nörolojik bozuklukları olanlarda da yutma refleksini aktifleştirebilir. Orbitofrontal korteksi aktifleştiren karabiber yağı, böylece refleksif yutkunmayı da tetikliyor.

Gıda Koruyucu Olarak Kullanılabilir

Kara ve yeşil biber yağları, besinleri mikroplardan koruyorlar ve bu 2015 yılındaki bir çalışma ile kanıtlanmış. Araştırmacılar karabiber yağının tavuk çorbasında antimikrobiyel, antimantar ve antibakteriyel özellikler gösterdiğini kanıtlamışlar.