İnsan psikolojisi hakkında şaşırtıcı 15 gerçek
Kendimizi ne kadar tanıyoruz? Neler bizi mutlu ediyor ve neler olumsuz düşüncelere yöneltiyor? İşte insan psikolojisini şekillendiren 15 gerçek.
1. Bazı İnsanlar neden daha başarılı olur?
Doğan Cüceloğlu’nun dediği gibi ‘İnsanın anavatanı çocukluğudur.’ Çocukken geçirilen duygusal travmalar yetişkinlikte yaşanan sorunlarla doğrudan bağlantılı. Başarılarımızın doyasıya yaşadığımız çocukluğumuzda gizli olması gibi…
2. İyi ruh haline sahip insanların ortak özelliklerini biliyor muydunuz?
Huzurlu bir aile yaşantısı ruh halimizi olumlu etkiliyor. Ebeveynlerimizle yahut eşimizle geçirdiğimiz zaman sandığımızdan daha kıymetli. Birlikte sofra kurmak, yemek yemek ve sofrayı kaldırmak; yemek sırasında yapılan keyifli sohbetler paha biçilmez.
3. Aşkın nelere kadir olduğunu bir düşünelim..
Aşk psikolojik ve fizyolojik açıdan kişiyi daha sağlıklı hale getiriyor. Karşılıklı aşkta özgüvenimiz artıyor ve olaylara daha pozitif yaklaşmaya başlıyoruz.
4. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan..
İçinde bulunduğumuz psikoloji cinsel yaşamımızı etkileyebileceği gibi cinsel yaşamımız da psikolojimizi etkileyebilir. Sağlıklı bir cinsellik bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, mutluluk hormonları salgılatıyor. Ağrıları hafiflettiği gibi stres hormonlarını azaltıyor.
5. Üzüm üzüme baba baka kararırmış hani
Sosyal çevremizin psikolojimiz üzerinde yadsınamayacak bir etkisi var. İnsanı diğer organizmalardan ayıran en önemli fark sosyal bir varlık olması. İster istemez içinde bulunduğumuz çevreye uygun davranışlar sergiliyoruz. Çevresinde pozitif davranışlar sergileyen insanlar bulunduranlar çevresi negatif insanlarla dolu olanlara göre daha mutlu. Bu nedenle sosyal çevrenize özen gösterin.
6. Toplumdaki yerimizi arkadaşlarımızla belirliyoruz.
Duygu ve düşüncelerimizi rahatça ifade edebildiğimiz bir ortam, geçirdiğimiz zamanın kalitesini arttırır ve ruh halimizi olumlu etkiler.
7. Nereye gittiğini bilmeyen kaptana hiçbir rüzgârdan hayır gelmez.
Yaptığımız iş çoğumuzun hayatının merkezinde. İş yaşantımızdaki stres psikolojimizi olumsuz yönde etkiliyor. Bir noktaya kadar motive edici özelliği olsa da yoğun stres iş verimimizi düşürüyor. Stresi yönetebilirsiniz. Planlı çalışın ve hangi işi yaparsanız yapın hedef koyun.
8. Ekonomik durumumuz ruh halimizi nasıl etkiler?
Para temel ihtiyaçları karşıladığı sürece belirli ölçüde mutluluk getirebilir. Ancak yapılan harcamalar çoğu zaman bize mutluluk getirmiyor. Araştırmalar gösteriyor ki paramızı eşyaya yatırmak yerine deneyimlere harcamak bizi daha mutlu ediyor.
9. İşimiz ya da mesleki çalışmalarımız dışında yaptığımız aktiviteler ruh halimizde mucizeler yaratıyor.
Kendinize mutlaka bir hobi edinin. Resim çizmek, dans kursuna gitmek ya da fotoğraf kulübüne girmek gibi faaliyetler hem dinlendiriyor hem keyif veriyor.
10. Birazcık moraliniz bozulduğunda kendinizi buzdolabının önünde mi buluyorsunuz?
Aman dikkat! Duygu durumumuz yemek alışkanlığımızı etkileyebileceği gibi yediğimiz yemek de ruh halimizi etkileyebilir. Kişi ancak kendine uygun beslenme tarzıyla kendini daha enerjik ve mutlu hissedebilir. Sağlıklı beslenin.
11. Spor yapan insanlar spor yapmayan insanlara göre daha mutlu.
Spor yaparken salgıladığımız hormonlar stresi azaltır. Fiziksel aktivitemizi arttırmak zihinsel gelişimimizi olumlu etkiler.
12. Seyahat etmek bize birbirinden farklı deneyimler sunar.
Çevremize uyum sağlama yeteneğimiz, sorun çözme becerilerimiz gelişir. Özgüvenimizi tazelememize yardımcı olur.
13. Dinlediğimiz müzik ruh halimizi hızla değiştirebilir.
Yapılan araştırmalarda müziğin insanın duygusal durumunu düzenleyen hormonları olumlu ya da olumsuz etkilediği görülmüş.
14. İçinde yaşadığımız kentin ruh halimizi doğrudan etkilediğini biliyor muydunuz?
Dağ, deniz ve orman manzarası yahut kentteki yeşil alan ve parklar yaşadığımız stresi azaltıyor.
15. Peki ya hava durumu insan psikolojisini nasıl etkiler?
Güneş ışığı duygusal atmosferimizi güçlendiriyor buna karşın kapalı havalarda olumsuz düşünceler daha çok ortaya çıkıyor. Sıcaklığın normalin üstüne çıktığı durumlarda ise insanların daha agresif davranışlar sergilediği tespit edilmiş.