İlişkileri Güçlendirmek İçin 7 Psikolojik Strateji
Aşk ilişkilerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek bir dizi iyi araştırılmış psikolojik strateji vardır. Bu stratejilerle bağlantınızı güçlendirebilirsiniz. İşte araştırmaların ortaya koyduğu yedi strateji;
1. Beklenti Etkisi
Bu, en iyi araştırılmış psikolojik fenomenlerden biridir. Psikolog Robert Rosenthal, bir başkasının davranışı hakkında olumlu beklentilere sahip olarak, davranışlarını iyi bir şekilde kurnazca etkileyebileceğimizi gösterdi (“bunu-yapabileceğini-yapabileceğini biliyorum” etkisi). Sevdiğiniz kişi hakkında olumlu beklentilere sahip olmak (“Sen iyi bir insansın”; “Bence harikasın”; “Başarılı olacaksın”) sadece kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi performans göstermelerini de sağlar.
2. Olumlu Sosyal Destek
Önemli araştırmalar, stresli bir sevilen kişiye olumlu destek vermenin onların başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak anahtar, destekleyici ilişkide olumsuzluktan kaçınmaktır. Negatif sosyal desteğe örnek olarak, “Sana söylemiştim” gibi yorumlar veya azarlayıcı veya cezalandırıcı bir şekilde saldırmak verilebilir. Anlatmak yerine dinleyerek olumlu bir şekilde destekleyici olun. Partnerinizin öncelikle duyulması ve anlaşılması gerekiyorsa, empatik ve destekleyici olun (aşağıdaki empatik dinlemeye bakın). Sorun çözme sırası uygunsa, sorunu çözmeye yardımcı olmaya çalışın. Sevdiğiniz kişinin belirli bir zamanda ihtiyaç duyduğu şey olun. Şüpheniz varsa, sorun.
3. Karşılıklılık Normu
Bu, diğer tüm stratejiler için önemli çıkarımları olan “bir iyi dönüş diğerini hak eder” olgusudur. Özünde, karşılıklılık normu, biri bize bir iyilik yaparsa, kendimizi borçlu hissederiz ve bu iyiliğe karşılık vermek için psikolojik bir motivasyon oluşur. Bu nedenle, eğer partnerimiz bize iltifat ederse, iltifatımıza karşılık verme dürtüsü hissederiz. Anahtar, normu pozitif bölgede tutmaktır – sevdiklerimizin olumlu niteliklerine ve davranışlarına odaklanmaktır. İltifat edin, biraz iyilik yapın, bazı angaryalara yardım edin – ve karşılığında genellikle olumlu bir şey alırsınız.
4. Bilişsel Yeniden Çerçeveleme –
Sevdiğiniz kişi sorunluysa ve yalnızca olumsuz şeyler üzerinde duruyorsa – bir hastalık, bir talihsizlik, iş yerindeki bazı stresler – duruma daha olumlu bir ışıkta bakmak için alternatif bir yol sağlamaya çalışın. Bu, bireyin negatifler yerine pozitiflere odaklanmasını sağlayan eski, kanıtlanmış bir tekniktir.
5. Empatik Dinleme
Empatik dinlemenin amacı, partnerinizin duygularını, düşüncelerini, endişelerini, streslerini veya problemlerini ifşa etmesine, bunları tamamen dinleyerek ve onlarla empati kurarak yapmasına izin vermektir. Zorluklardan biri, bir şey söylemek – tavsiye vermek veya öneride bulunmak – eğilimimizdir, ancak sadece partnerimizin duygularını ve endişelerini anlamaya odaklanmak ve duygularını anladığımızı göstermek önemlidir. Empatik dinleme, partnerimizi daha iyi hissettirebilir, stresi azaltabilir ve bir güvenlik duygusu sağlayabilir. Karşılıklılık normu, eğer empatik bir dinleyiciysek, partnerimizin de daha empatik hale geleceğini öne sürüyor. yazı reklamdan sonra devam ediyor
6. Koşulsuz Olumlu Saygı
Hümanist psikolog Carl Rogers tarafından geliştirilen bu strateji, kişinin ne yaptığına, ne yaşadığına veya ne söylediğine bakılmaksızın sevdiğin kişiyi kabul etmeyi ve desteklemeyi içerir. Empatik dinleme gibi, koşulsuz olumlu saygı göstermek de sabır ve pratik gerektirir. Kendi duygu ve düşüncelerinizi askıya alarak olana olduğu şekliyle kabulde olmanız zaman zaman zor olabilir. Fakat vakit geçtikçe koşulsuz olumlu saygı göstermek, karşılıklı bir hale gelirse ilişki daha sağlıklı ilerleyecektir.
7. Bağışlamayı Deneyin
Partneriniz hata yaptığında, onu affettiğinizi söyleyip ilişkiyi eskisi gibi sürdürememek ilişkiye zarar verir. Affetmek, ilişkiye devam etmek anlamına gelir. Sürekli geriye dönerek harayı hatırlatmak çözüm değildir. Hepimiz hata yaparız ve bağışlayıcılık göstererek, bozulan ilişkileri nasıl onarmaya başlayacağımızı görebiliriz. Eğer yapılan hata kaldıramayacağımız bir hataysa ilişkiyi sonlandırmak daha doğru olabilir.
Elbette, ilişkiler iki yönlü ve karşılıklıdır. Bir ilişkinin başarılı olması için her iki partnerin de bu olumlu psikolojik davranışlarda bulunması gerekir.
Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.
Dr. Yasemin GEÇERLER