İlişkilerde Daha Az Tartışmak için Dinlemeyi Geliştirmenin Yolları

Pek çok çift, tartışma yaşadıklarında ilişkilerinde sorunlarla karşılaşabilir. Bu sorunların bir kısmı, kişilerin partnerlerinin onları dinlemediğini düşündükleri için önemli bilgileri paylaşmamalarından kaynaklanır.

Dinlemek, karmaşık bir süreçtir. Başarılı bir dinleyici olmak öznel bir eylemdir ve konuşmadaki her iki tarafın deneyimine bağlıdır. Konuşan, istedikleri konusunda net olmaktan sorumludur ve mesajını kolayca anlaşılabilecek bir şekilde paylaştığından emin olmak için iletişim becerilerini kullanmalıdır. Dinleyen ise konuşmacının gerçekte neye ihtiyacı olduğu konusunda yeterince meraklı olmalı ve dinlemek için yeterince öz farkındalığa sahip olmalıdır.

Peki, ilişkilerde “Beni dinlemiyorsun!” sorununun önüne nasıl geçilir? Partnerinizin dinleme becerisi konusunda sık sık hayal kırıklığına uğruyorsanız neler yapabilirsiniz? İlişkinizde dinlemeyle ilgili sorunlar varsa atmanız gereken adımlardan bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Dinleme Nasıl Olmalıdır?

Unutmamanız gereken önemli bir konu var: “Beni dinlemiyorsun!” şeklinde bir argüman genelde “Beni istediğim şekilde dinlemiyorsun” şeklinde anlaşılmalıdır. Örneğin, dinleyici doğrudan çözüm odaklı yaklaşıyorsa konuşmacı gerçekten anlaşıldığını ya da onaylandığını hissetmeyebilir.

Bu nedenle ilişkilerde dinlemenin karşı tarafa nasıl hissettirdiği üzerinde çalışmak önemlidir. Çiftler, ilişkilerde dinleme söz konusu olduğunda yaşadıkları sorunları ve neler yapabilecekleri üzerine düşünmelidir.

İlişkinizle dinleme süreciyle ilgili sorunlar varsa partnerinizle öncelikle aşağıdakiler üzerinde düşünün:

“Beni gerçekten dinlediğini hissetmiştim…”

“O konuşmada yaptığın şeyi sevmiştim çünkü…”

“Üzüldüğümde ya da önemli bir şey paylaştığımda çözüm bulma eğiliminde olduğumu fark ettim.”

“Önemli bir şey paylaşan birini dinlerken çözüm sunmanın benim için daha kolay olduğunu fark ettim.”

“İletişimimizi geliştirmek için bir şey yapabilseydim bu ne olurdu? Senin için nasıl daha iyi bir dinleyici olabilirim?”

Sonrasında daha “üst duyguları” keşfedin. Üst duygular, duygular hakkında sahip olduğumuz inançlardır. Yani duygular hakkında hissettiğimiz şeylerdir. Bazı insanlar zor olanlar dahil olmak üzere duyguların oldukça faydalı olduğuna inanırlar. Bu insanlara “duygu koçu” adı verilir. Duygu koçları, duygularını paylaştıklarında iyi hisseder ve onlar için yalnızca duyulmuş olmak yeterlidir. Bazı insanlar ise duyguları paylaşmayı yararlı bulmaz. Bir zorluğu paylaşmanın amacının, onsan kurtulmak için çözüm bulmak olduğunu düşünürler. Bu insanlar “çözüm odaklı koçlar” olarak bilinir.

İlişki içerisinde bir duygu koçu ile bir çözüm odaklı koç yer aldığında dinleme sürecinde sorunlar olabilir. Ancak pek çok çiftin bu şekilde olduğunu düşünmeli ve endişelenmemelisiniz. Bu tür ilişkilerde partnerler birbirine sıklıkla “Beni hiç dinlemiyorsun!” diyebilir.

Duygu koçu ile çözüm odaklı koçun bir araya gelmesi, taraflar birbirlerine ihtiyaçları olan şeyi vermeye istekli oldukları sürece harika bir birliktelik olabilir.

Örneğin, siz çözüm odaklı koçken, duygu koçu partneriniz duyguları hakkında konuşmak için yardım etmenizi isteyecektir. Siz duygu koçuyken, çözüm odaklı partneriniz onun problem çözmesine yardım ettiğinizde ve çözümlerine saygı duyduğunuzda kendisini en değerli şekilde hissedecektir. Bunun için partnerinizle duygular hakkındaki inançlarınız ve bunların dinleme sürecindeki rolü hakkında konuşun.

İletişimi Geliştirme Yolları

Çiftler için en önemli becerilerden bir tanesi, birbirleriyle iyi bir iletişime sahip olmalıdır. Partnerlerin dinlendiklerini hissetmeleri için birtakım basit değişiklikler yapmak gerekir.

Partnerinizle aranızdaki iletişimi geliştirmek için aşağıdaki önerilere bakabilirsiniz.

İzin isteyin

Önemli bir şey hakkında konuşmadan önce partnerinizin zamanı ve enerjisi olup olmadığını sorun. Bunun için “Bütçemizle ilgili değişiklikler hakkında sohbet etmek istiyorum. Şu an uygun musun?” gibi basit cümleler kurabilirsiniz. İnsanlar, sohbet için izinleri alındığında işbirliği yapmaya daha fazla eğilimlidir.

Ne istediğiniz konusunda net olun

İnsanlar karşılarındaki dinleyiciden genelde şu ikisinden birini ister: empati ya da çözüm. Partnerinizle bir şey paylaşacağınız zaman ona ne istediğinizi önden isteyin. “Para konusunda endişelerim var, sadece dinlemeni istiyorum… Çözüm bulmak bana şu anda bunaltıcı gelecek” gibi bir şey söyleyebilirsiniz.

Anda olun

Partnerinizi dinlerken dikkat dağıtıcılardan, varsayımlardan ve monologdan uzak durun. Dikkatinizin dağılmasını engellemek için cep telefonunuzdan uzak olun. Ayrıca içinizde herhangi bir dağıtıcı olup olmadığını kontrol edin. Varsayımlarda bulunmamak için sorular sorun. Monolog yapmamak içinse partneriniz konuşurken çok uzun süre kendi içinize dönmediğinizden emin olun.

Meraklı olun

İyi bir dinleyici olmak için tüm olasılıklara açık olun. Yanlış anlayabilme, yeni bir şey duyabilme ve daha fazla soru sorabilme gibi olasılıklara açık olmayı unutmayın.

Konuşmacının neye ihtiyacı olduğunu sorun

Bazen konuşmacının dinleyiciden tam olarak ne istediğini anlamaya çalışmaya çok kafa yorarız. Konuşmacının ne istediğinden tam olarak emin değilseniz, “Sadece konuşmak mı yoksa fikir duymak mı istiyorsun?” diye sorun.

İlişkide dinlendiğini hissetmek üzerine düşünmek çok yaygındır. Partnerinizin nasıl dinlenmek istediğini öğrenerek ve dinleme tarzınızda bazı değişiklikler yaparak konuşmaya daha açık hale gelebilir ve tartışmaların önüne geçebilirsiniz. Bunun için çalışmalı ve iletişim şeklinizde değişiklik yapmalısınız. Ancak aksi halde partnerinizle birbirinizi dinleme şeklinizden çok şikayetçiyseniz, çabaladığınıza değecek ve ilişkiniz daha güçlü hale gelecektir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.