Skip to content Skip to footer

İkili Test Nedir ve Neden Yapılır?

İkili test günümüzde neredeyse her anne baba adayı tarafından uygulanmasına karar verilen bir test çeşidi ve gebeliğin ne şekilde gelişeceğine dair önemli kararların alınmasını sağlayabileceği için onun hakkında bilgi sahibi olmak da çok önemli. Dolayısıyla ikili test nedir ve ikili test nasıl yapılır sorularının cevaplarına değinmek gerekiyor.

İkili Test Nedir? Neden Yapılır?

İkili test, anne karnındaki bebekte Down Sendromu yahut Edwards Sendromu ihtimalinin olup olmadığını görmek için yapılmaktadır. Tek başına bir karar mekanizması olmayan ikili test, risk düzeyinin ölçülmesini sağlar ve buna göre devam eden testlerin uygulanıp uygulanmayacakları kararlaştırılır.

Her iki rahatsızlık da bebeklerin iç organ gelişimlerinde problemler yaratır ve bunun yanında zeka geriliği de aynı anda görülür. Testin uygulanması sayesinde daha detaylı testlere karar verilebilir ve eğer aile isterse bebek üçüncü ila dördüncü ayda alınır. Fakat tabii ki bu konuda nihai karar anne baba adaylarına kalmaktadır ve mecburi herhangi bir operasyon bulunmamaktadır.

İkili testler her down sendromlu çocuğu tespit edemezler ve yapılan ek testlerde bile her zaman belli bir tespit edememe riski mevcuttur. CVS veya amniyosentez olarak adlandırılan bu testler çok yüksek oranda kesinlik sağlasalar da özellikle amniyosentezin düşük riski barındırması bazı anne baba adaylarının bu testten caymalarına sebep olmaktadır.

Sadece bu iki sendromun tespiti için gerekli imkanları sunan ikili test, maalesef diğer rahatsızlıklara dair herhangi bir tespit imkanı sunmamaktadır ve bu nedenle doğan çocuğun çeşitli mental ve fiziksel kusurlara sahip olma riski her zaman mevcuttur. Pek çok aile ikili test ve diğer testler ile herşeyin kesin olacağını düşünür ancak sadece Down ve Edwards sendromları için tespit imkanı mevcuttur.

İkili Test Nasıl Yapılır?

İkili test 11. ve 14. haftalar arasında gerçekleştirilmektedir ve bu aralık dışında gerçekleştirilebileceği bir aralık mevcut değildir. Testten önce ilk olarak ultrason ile bir bebek muayenesi gerçekleştirilir ve bebeğin ense kalınlığı ile boyu ölçülür. Ultrasonun yapıldığı gün anneden kan alınır ve bu kan da tahlile gönderilir. Kan içerisindeki PAPP-A ve B-HCG değerleri ölçümlendikten sonra elde edilen veriler değerlendirilir ve doktorun talep ettiği ek bilgiler de hesaba katılır.

Bilgisayar programları ile gerçekleştirilen risk ölçümünde, her iki sendrom için de risk düzeyinin ne olduğu tespit edilir ve doktor ebeveyn adaylarını gidişat konusunda bilgilendirir. Eğer risk pek yüksek değilse genellikle diğer testlere gerek duyulmaz ancak ikili test sonucunda ciddi bir risk tespit edilirse, doktorunuz CVS ve amniyosentez uygulamasını size önerebilir.

Üçlü Test Nedir?

Down sendromu konusunda bir test daha mevcuttur ve o da üçlü test olarak adlandırılmaktadır ve 16. ila 22. haftalar arasında düzenlenmektedir. Bu testte üç farklı hormon incelenmektedir ve annenin diğer bilgileri ile birlikte bir değerlendirme yapılmaktadır.

Üçlü testin en büyük dezavantajı, yasal olarak kürtajın gerçekleştirilebileceği 24. haftaya çok yakın olmasıdır ve bu nedenle ikili testin uygulanması çoğunlukla daha uygun olmaktadır. 24. haftanın ardından bebekte herhangi bir sendrom tespit edilse bile bunun bebeğin alınması ile sonuçlanamayacağını belirtmek gerek.

Herhangi Bir Sorun Çıkmazsa?

İkili veya üçlü testte yüksek risk bulunmasına rağmen amniyosentez uygulamasında herhangi bir kromozom bozukluğuna rastlanmazsa, bebeğin sağlıklı olduğu kabul edilir ancak zeka geriliğine yol açabilen çok sayıda farklı rahatsızlık bulunduğu için, bu testlerin sonuçlarının zeka geriliği konusunda tek başına belirleyici olmadıklarını unutmamak gerekli. Down sendromu hususunda ise çok yüksek bir doğruluk payı bulunmaktadır.