Holistik Tedavi

Bütünsel bir yaklaşım olarak holistik tedavi

Sağlığınızla ilgili şikayetleriniz var ve kullandığınız ilaçların hiçbiri size çözüm sağlamıyorsa, beslenme ve uyku alışkanlıkları, stres ve kişisel sorunlar gibi olabilecek tüm potansiyel faktörler hastalığınızda etkili olabilir . Bu anlayıştan yola çıkan holistik diğer bir deyişle bütünsel tedavi, insanı fiziksel, psikolojik, sosyal ve ruhsal yönden bütünsel olarak ele alan, hastalığın yönetimi ile önlenmesinde ve optimal sağlık arayışında karşımıza çıkan bir yöntem. Bu bizim fiziksel sağlığımız ile daha genel anlamdaki ‘refahımız veya esenlik olarak tanımlayabileceğimiz wellness ‘ arasında bir bağlantı olduğu Esenlik kavramı ile de desteklenmektedir.

Biz, holistik tedayi enine boyuna araştırıp sizlerle paylaşmak istedik. Tıptaki holistik yaklaşıma göre, zindeliğimiz sadece fiziksel anlamda bedenimizin hastalıklı olup olmadığıyla değil, aynı zamanda psikolojik, duygusal, sosyal, ruhsal ve çevresel durumumuzla da sıkı bir bağ içinde. Bu farklı durumların her biri eşit derecede önemli olabilir bu yüzden kişi bir bütün olarak ele alınıp ve tedavi edilmelidir.

Tarihte holistik tedavi

Adı son zamanlarda daha fazla zikrediliyor olsa da klinik holistik tedavinin tarihi aslında Hipokrat’a kadar uzanıyor. 1803’de yayınlanan Tıp Etiği alanındaki ilk ders kitabı ‘Percival’da “Hastaların hisleri ve duyguları en az hastalığın belirtileri kadar bilinip ilgilenilmeyi gerektirir” önermesiyle hasta bakımına bütüncül bir yaklaşım olarak ortaya atılmış.

Daha yakın zamanlarda, John Macleod ilk kez 1964 yılında yayınlanan kitabı ‘Klinik Muayene’ içinde “Tedavide bütüncül olmayı hedeflememiz gerekir.” yorumu karşımıza çıkıyor. Ayrıca, Michael Balint 1957 tarihli çalışması ‘Doktor Hasta ve Hastalığı’nda, hastayı izole patolojiden ziyade daha bir bütünsel olarak gören önemli bir dönüm noktası sunuyor. Hastalık sadece izole bir fiziksel bozukluk ya da rastgele bir olay değildir.

Bütüncül yaklaşımın iyi bir uygulama olduğu yıllardır Genel Pratisyenler Kraliyet Koleji tarafından savunulmaktadır.

 

Hikayenin arkasındaki hikaye

1984 yılında, hem Byrne ve Long tarafından ‘Doktorlar hastalarla konuşuyor ‘, hem de Pendleton grup tarafından ve ‘Danışma: Öğrenme ve Öğretme Yaklaşımı’ isimli iki ayrı makale yayınlandı. Yayınlanan bu yaklaşımlarla birlikte, Balint’in çalışmaları, şu sorulara cevap arıyor:

  • Hasta neden danışmaya ihtiyaç duydu?
  • Hasta probleminin ne olduğunu düşünüyor?
  • Hastanın korktuğu şey problemin kendisi olabilir mi?
  • Hasta danışmadan nasıl bir kazanım sağlamayı umuyor?

Holistik tıp uygulayıcıları kişinin birbirine bağlı bölümlerden oluştuğu ve bunlardan herhangi bir kısım düzgün çalışmıyorsa, tüm diğer parçaların etkilenecek olduğu inancını benimsemişlerdir. İnsanların hayatlarında (fiziksel, duygusal, ya da ruhsal) dengesizlikleri varsa, bir şekilde, bu genel sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Migrene bakış

Bütünsel bir doktor bir hastayı tedavi etmek için, geleneksel ilaçtan alternatif tedavilere kadar tüm sağlık formlarını kullanabilir. Örneğin hastanın migrenle ilgili şikâyetleri varsa holistik tedaviyi benimsemiş bir doktor sadece ilaç tedavisinden ziyade kişinin baş ağrısı, neden olabilecek beslenme ve uyku alışkanlıkları, stres ve kişisel sorunlar ve tercih edilen manevi uygulamalar gibi tüm potansiyel faktörleri göz önüne alır.

Tedavi planı semptomları hafifletmek için ilaç içerebileceği gibi baş ağrısını önlemek için yaşam tarzı değişikliklerini kapsayabilir. Diğer bir deyişle, Holistik tıp belirtileri dikkate alıp aynı zamanda bu belirtilerin altında yatan nedenlerini arar. Yani hastalığın sebebini açıklayacak ‘hikayenin arkasında hikaye’ aranır.

Holistik tedavi alternatif tıp uygulayıcılarının geleneksel tedavilerinin temelini oluştursa da ortak kanının aksine bütünsel tedavi sadece ‘ alternatif’ tıp değildir.

Holistik Tip Ilkeleri

Holistik tıpta da koşulsuz sevgi ve destek en güçlü şifacı, ve nihayetinde kişinin kendi sağlığı ve refahından sorumlu olduğu inancı vardır.

  • Bütün insanların doğuştan şifa güçleri var.
  • Hasta bir insandır, bir hastalık değildir.
  • Şifa bir kişinin yaşamının tüm yönlerini ele alarak çeşitli sağlık uygulamalarının hasta ve doktoru içeren takım yaklaşımını benimser.
  • Tedavi sadece belirtileri hafifletmek değil, durumun neden tespitini içerir.

Holistik Tıp: Tedaviler Türleri

Holistik tıp geniş bir yelpazedeki farklı yaklaşımların tedavi süresince birlikte kullanılması fikrini teşvik eder. Bu yaklaşımların bazıları tamamlayıcı ve alternatif tıp ögelerini içerir, ancak bütünsel tıp tedavi yaklaşımının bir parçası olarak geleneksel tıpı kesinlikle göz ardı etmez.

 

İyi bir dinleme ve iletişim becerileri doktorların holistik tedavide kullandıkları en temel iki özelliktir. Holistik tıp doktor-hasta ilişkisini, hastaya yetki verme ve hasta katılımı teşvik eder. Doktorlar ve hemşireler tarafından yapılan ev aramaları, hastaların, sosyal ve bireysel koşulları bütünsel bir görünüme ulaşma sürecinde önemli olarak görülmektedir. Bunun dışında diğer tedavi şekilleri şunlardır:

  • Yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı yaşam teşvik edici kişisel bakım eğitimi. Diyet, egzersiz, psikoterapi, ilişki ve manevi danışmanlık ve daha fazlasını içerebilir.
  • Akupunktur, aromaterapi, Kayropraktik bakım, homeopati, masaj terapisi, natüropati, ve diğerleri gibi Tamamlayıcı ve alternatif tedaviler
  • Modern tıp ilaçları ve cerrahi işlemler

Bütünsel bir sağlayıcı seçerken akılda tutulması gereken bazı ipuçları

  • Sadece tek bir kişiye gitmeyin

Tüm profesyonellerde olduğu gibi, işinde iyi olanlar ve işinde o kadar iyi olmayanlar vardır. Bütünsel tedavi doktorunuzu seçerken güvendiğiniz birinden tavsiye alabilir ya da güvenilir bir sağlık kurumuna danışıp tavsiye isteyebilirsiniz.

  • Dersinize çalışın

Bütünsel doktorunuzu seçerken o kişi hakkında olabildiğince fazla bilgi toplayın. Bağlı olduğu meslek kuruluşları ve hastane bağlantıları ile eğitim, deneyim, uzmanlık alanları ve dernek üyelikleri gibi her konuda bilgi edinmeye çalışın. Ayrıca, doktorun tedavi felsefesini düşünün. Kendi görüşünüze benziyor mu?

 

  • Siz nasıl hissediyorsunuz?

Tedavi sağlayıcınız ile ne kadar rahat ettiğinizi düşünün. Sağlayıcı kaygılarınıza ve inançlarınıza saygılı mı? Holistik tıp sizi ve doktorunuzu içeren, bir takım yaklaşımı unutmayın. Bu yüzden onunla rahat olmanız ve saygı duyulduğunuzu hissetmeniz önemli.

  • Randevu saati

Sizin hakkınızda genel bir resim sahibi olması için doktorların çoğu zaman hastalarına verdiği 10 yada 15 dakikadan fazla zamana gerek vardır. İhtiyaçlarınız hakkında tam bir anlayış kazanması için size yeteri kadar zaman harcayacak bir sağlayıcı seçin.

  • Doğru sorular soruluyor mu?

Sizi sadece bir hastalık olarak değil, tam biri kişi olarak tanıması için doktorun size soracağı duygusal olarak nasıl hissettiğiniz, diyet, egzersiz, uyku alışkanlıkları dini inanç ve uygulamaları gibi bir çok soruyu cevaplamaya hazır olun.

  • Tedavi seçenekleri

Uzmanınız tedavi yaklaşımı belirlerken, sağlık planı haplarının ötesine gidiyor mu? Uygulayıcının tıbbi faktörlerle birlikte hastalığın tedavisine katkı sağlayacak sizin yaşam tarzınızla ilgili faktörleri de incelediğinden emin olun.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.