Hipnoterapinin faydaları nelerdir?

Hipnoterapi binlerce yıldır öyle ya da böyle bir şekilde uygulanıyor ve günümüzde ağrıların dindirilmesi, kaygıların giderilmesi, sigaranın bırakılması, beslenme bozuklukları ve çok daha fazlası için kullanılıyor. Doğru şekilde yapılan hipnoz hiç bir zaman televizyon şovlarında görülen gibi değildir ve aslında hipnozun bu şekilde de kullanılmaması gerekir.

Hipnoterapi, lisanslı kişiler tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Onun hem fiziksel hem de duygusal faydaları mevcuttur. Araştırmalar bu uzun süredir uygulanan tekniğin fiziksel ve mental anlamda geniş etkileri olduğunu gösteriyorlar.

Hipnoz deneyimi gündüz hayal kurmaya, hatta meditasyona oldukça benziyor. Konsantrasyon düzeyiniz artıyor ve zihniniz dış etkenlere kapandığı için tavsiyelere daha açık oluyorsunuz.

Hipnoz binlerce yıl boyunca gelişmiş ve evrimine devam eden bir uygulama. Günümüzde onu pek çok tedavi planının içerisinde görmek mümkün.

Hipnoterapi Nedir?

Hipnoterapi veya hipnoz, bireylerin daha rahat bir duruma gelmeleri ve daha sonra önerilere açık hale gelmeleri için uygulanan terapötik bir tekniktir. Acılı veya tehlikeli değildir ve çoğu insan için güvenli kabul edilmektedir.

Bazı terapistler hipnozu insanları daha uyarılmış hale getirmek için kullansalar da, çoğu seans odaklanma ve rahatlama üzerine kurulu. Terapistler bu nedenle rahatlatıcı deneyim ve görüntüler üzerine odaklanıyorlar.

Hipnoterapi günümüzde suç mağdurlarından veya şahitlerinden bilgi almak için de kullanılabiliyor. Bu durumda rahatlatıcı yönleri değil de aşırı odaklanmaya imkan tanıyan ve detayları hatırlamayı sağlayan yönleri kullanılıyor.
Bazılarının hipnoz anına gelebilmesi 10-20 dakika alırken, bazılarında bu süre bir kaç saniyeye inebiliyor.

Hipnoterapi Nasıl Çalışıyor?

Hipnozun nasıl çalıştığına dair pek çok teori mevcut. Bazı deneyler, hipnoz altında olanların iki farklı bilinç düzeyleri bulunduğunu gösteriyorlar ancak bazı teoriler ise dış etkenlere karşı artan hassasiyete dikkat çekiyorlar.
Bazı uzmanlar hipnoz sırasında zihin ve bedenin daha odaklı bir hale geldiğini ancak kalp ritminin ve kan basıncının azaldığını belirtiyorlar. Bu rahatlanmış durumda bilinçli olan zihin daha yatkın hale geliyor ve odaklanabiliyor.
Hipnotik trans sırasında normalde gizli olan beyin devreleri aktif hale geliyorlar ve bu devreler sayesinde rahatlama, odaklanma ve bazı aktiviteler ortaya çıkıyorlar.

Seanslar genelde şu adımlar ile gerçekleştiriliyorlar:

• Terapist ve hasta seansın hedeflerini tanımlıyorlar
• Hasta çeşitli teknikler ile rahatlatılıyor
• Hasta kelimeler ve görseller ile etkileşime giriyor
• Hasta kritik düşünceleri bırakıyor
• Hasta önerilere açık hale geliyor
• Hasta tekrar normal haline geliyor
• Hasta ve terapist deneyim üzerine konuşuyorlar

Hipnoz halinde pek çok hasta kendiliğinden transtan çıkma yeteneğine sahip. Zira zihinleri çevrelerinin farkında ancak bilinçaltı bir konu üzerine odaklanmış durumda.

Hipnoterapinin Faydaları

Bilinçli halimiz genellikle dış kaynaklardan gelen gürültü nedeniyle konular üzerine odaklanmakta zorlanır ancak bilinçaltına ulaşıldığında bu duygusal ve fiziksel konular üzerine odaklanmak daha kolay olur. Hipnoz genel olarak şu rahatsızlıkların tedavisinde bir yöntem olarak kullanılabiliyor:

• Rahatsız bağırsak sendromu
• Anksiyetenin önlenmesi
• Depresyon
• Kronik ağrılar
• Kaygılar
• Akciğer nakli bekleyenler
• Ortopedik ameliyatlarda kan konsantrasyonunun arttırılmasında
• Nefes yetmezliği
• Stresin azaltılması
• Fiziksel travmaya uğramış çocuklarda stresin azaltılması
• Meme kanseri tedavileri

Ağrılar konusunda tedavi daha karmaşık hale gelebiliyor çünkü bu noktada ağrıların kaynağı ve doğası da dikkate alınmalı. Kaygılar içinse, hipnoz fiziksel belirtilerin azalmasına yardımcı olabiliyor. Bunlar arasında hızlı nefes alma, midenin kalkması, kas gerilimi gibi belirtiler yer alıyor. Bu belirtilerin kontrol altına alınmaları hastaların daha az kaygılı hissetmelerine yardımcı oluyor.

Uykusuzluk çekenlerde ise hipnoz ve kendi kendine hipnozun zihindeki sesleri bastırarak katkı sağladığı görülmektedir. Ayrıca uykuyla ilgili beyin dalgalarının enerjik hale gelmesini sağlayabilmektedir.

Bazı İlginç Noktalar

Meme Kanserinden Kurtulanlar ve Sıcak Basması

Tamoxifen ve Anastrozole gibi kanserin tekrar ortaya çıkmasına engel olan yaygın ilaçlar genelde gece terlemeleri ve sıcak basmalarına sebep oluyorlar. Pek çok vakada bu yan etkiler çok ciddi hale gelerek hayat kalitesini düşürüyorlar.

Ufak bir çalışmada, meme kanserinden hayatta kalanların her hafta 14’ten fazla sıcak basması geçirdikleri görülmektedir bu grubun yarısına hiç bir tedavi verilmezken, diğer yarısına ise haftada 50 dakikalık hipnoz verilmiş ve ayrıca evde kendi kendilerine hipnoz yapmaları için talimatlar verilmiş. Hipnoz tedavisi alanların sıcak basmalarında %68 azalma görülmüş ve ayrıca bu bireyler daha az kaygılı ve depresif hissetmişler.

Biyopsi veya Ameliyat Olacak Olan Meme Kanseri Hastaları

2007 yılında yapılan bir çalışmada, meme biyopsisi veya ameliyat olmak üzere olan meme kanseri hastası kadınlara operasyon öncesinde hipnoz terapisi uygulanmıştır ve bu hastalar hem daha az anesteziye ihtiyaç duymuşlardır hem de daha az ağrı, bulantı ve duygusal karmaşa yaşamışlardır.

Sigarayı Bırakma

Akupunktur, hipnoz ve sigaradan kaçınma tekniklerinin değerlendirildiği kontrollü çalışmalarda, hem akupunkturun hem de hipnozun sigarayı bırakma konusunda umut vaadettiği görülmüştür.

Kilo Verme

Uyku apnesine sahip olan obez bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda, grup ikiye ayrılmış ve bir gruba sadece beslenme önerileri verilirken, bir gruba ise stres azaltma üzerine odaklı bir hipnoz tedavisi uygulanmış. Son gruba ise kalori alımını azaltacak bir hipnoz uygulanmış. Üç grup da üç ayda vücut ağırlıklarının %2 ile %3’ünü vermişler. Ancak sadece stres azaltma terapisi alan grup 18 ayın sonunda ciddi bir kilo vermeyi başarabilmiş.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.