Hindistan cevizi yağı çiğnemenin faydaları

Hindistan cevizi yağının, günümüze kadar insanoğlunun keşfettiği en faydalı yağ olduğundan ve dünya genelinde kullanımının her geçen gün yaygınlaştığından bahsetmiştik. Hatta hindistan cevizi yağının 77 farklı, faydalı kullanım alanı olduğunu da anlattım. Zira hindistan cevizi yağının sağlığımıza faydalı olduğunu gösteren 1500’den fazla bilimsel çalışma olduğu da bir gerçek. İşte tüm bunları göz önünde bulundurarak hindistan cevizi yağının faydalarından ve kullanımından biraz daha bahsetmekte fayda var. hindistan cevizi yağı tüketimi, vücudu bakterilerden temizlemenin, diş ve dişeti sağlığını desteklemenin en iyi, en doğru yollarından biridir!

Öncelikle Ayurvedik tıbbın kullandığı bitkilerin yağla sağlık bulma işleminde, bir yemek kaşığı yağı (tipik olarak hindistan cevizi yağı, zeytin veya susam yağı) ağzınızda 10-20 dakika kadar bekleterek harika bir oral detoksifikasyon şeklindedir.

Yağ çiğneme işlemi, yani bitkinin yağını ağızda emme işi, tıpkı sabunun kirli bulaşıkları temizlenmesi, bulaşıklar üzerindeki yağı emmesi gibi ağız boşluğunu temizleyerek (detoksifiye ederek) gerçekleşiyor. Yağ çekerek kirliliği (toksinleri) ağız yoluyla tam anlamıyla emebilir, ağız boşluğunu temizleyebilir ve hastalıkları önlemek için gereken ağız içi sıvılarının daha iyi bir şekilde akışına katkıda bulunabilirsiniz. Bu sayede ağız içinde antiseptik bir ortam oluşur.

Bu inanılmaz derecede etkili olan prosedür, yüzyıllar boyunca Hindistan’da geleneksel bir sağlık kazanma yolu olarak kullanılmıştır. Bu işlem:

  • Diş çürümelerini önler ve iyileştirir.
  • Ağız kokusu öldürür.
  • Diş etlerini iyileştirir.
  • Kalp hastalığını önler.
  • Enflamasyonu azaltır.
  • Dişleri beyazlatır.
  • Boğaz kuruluğunu iyileştirir.
  • Yaraları önler ve iyileştirir.
  • Dudakları yumuşatır.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Akneleri iyileştirir.
  • Dişeti ve çeneyi güçlendirir.

Yağ çıkarma, yağ çiğneme işleminin geçmişi

Günümüzde pek çoğumuz, günlük diş fırçalamadan ve diş ipi ile dişleri temizlemeden hayatın nasıl da zor bir şey olacağını hayal bile edemiyoruz. Bununla birlikte aslında diş fırçalama alışkanlığı da nispeten yenidir. Çünkü naylon kıllı diş fırçaları 1930’ların sonuna kadar normal, günlük yaşam içinde yoktu.

Unutulmamalıdır ki, bugün tüm dünyadaki insanların çoğunun günde 2-3 kez diş fırçalıyor olmasına rağmen, atalarımız binlerce yıldır diş macunu, diş fırçası olmadan sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olabilmişlerdir. Hatta arkeolojik bir kanıt olarak Gizeh Piramitleri’nde Mısırlılar ve tarih boyunca çoğu insan dişlerinin sağlam, güçlü ve sağlıklı olduğu olgun yaşlara kadar yaşayabilmiştir.

Peki, eski insanların dişleri çürümemiş?

Her şeyden önce, gerçek, doğal yiyecekler yemişler ve diş minesini yok eden fitik asit ile doldurulmuş şekerleri ve tahılları tüketmemişler. İkincisi, Milattan Önce 3000’li yıllara ait Mısır mezarlarında bulunan dişlerde sürtünme, çiğneme çubukları gibi doğal yollarla dişlerin temizlendiğine dair kanıtlar keşfedildi. Üçüncüsü ise, dünyanın pek çok yerinde, pek çok farklı insan, bitkilerin, doğal besin maddelerinin yağını çekerek, emerek dişlerini ve ağız içini korudu.

Yağ çıkarma araştırmaları

Şimdiye kadar, muhtemelen “yağ çiğneme”, “yağ çıkarma” kavramlarını duymuşsunuzdur. Henüz tam olarak yerleşmiş, herkes tarafından bilinen yaygın bir ifade olmasa da, doğal beslenme ile ilgilenen insanlar, yemyeşil maydanozları günlük beslenme programlarının bir parçası haline getirdiler.

Bitkilerin yağlarını emerek, onları çiğneyerek tüm vücut sağlığını desteklemenin mümkün olduğunu anlatan, raporlaştıran sadece 7 tane bilimsel araştırma sonucu mevcut. Bu antik sanatın, doğa dostu beslenmenin daha çok ciddiye alınması için bilimsel çalışmaların çok daha hızlı ve çeşitli olması gerekiyor. Ancak bu konudaki literatür ve veritabanının her geçen gün büyüdüğü, geliştiği de bir gerçek. Araştırmacılar bitkilerden yağ çıkarmanın hayatı ve genel sağlık durumunu nasıl değiştireceğine dair olumlu veriler elde ettikçe insanlığın bu konuya ilgisi de hızla artıyor.

Örneğin, Ayurveda ve İntegratif Tıp Dergisi, son zamanlarda ağız sağlığına bütünsel yaklaşımları inceleyen bir çalışmanın altını çizdi. Bu bağlamda yağ çıkarmanın, yağ çiğnemenin diş çürüğü ve diş kaybını önleyen, bilim insanlarının bildiği en etkili ve doğal sağlık çözümlerinden biri olduğunu keşfetti. Yağ çiğnemenin, yağ çıkarmanın 30’dan fazla sistemik hastalığın tedavisi için önemli olduğu bu eski doğal şifa uygulaması hakkında söylenecek, altı çizilecek bazı önemli hususlar var:

  • Bitkilerden yağ çıkarma, bitki yağlarını emme; son zamanlarda pek çok farklı rahatsızlığın bir çaresi, tedavisi olarak popüler hale gelen güçlü bir detoks etkili Ayurvedik tekniktir. Bu yöntemi kullanarak, birçok kronik hastalıkta cerrahi tedavinin, ilaç tedavisinin önüne geçmek mümkün. Yağ tedavisi hem koruyucu hem de tedavi edici bir yöntemdir. Bu şifa uygulamasının en heyecan verici yönü ise uygulamanın basit ve kesinlikle yan etkisiz olmasıdır.
  • Ayurveda’ya göre yağ çıkarma, yağ çiğneme, yağ çiğneme işlemi, başta ağız ve solunum yolları olmak üzere aslında tüm vücutta bir temizleme işlemidir. Bu bakımdan dilin her bir bölümü, böbrekler, akciğerler, karaciğer, kalp, ince bağırsak, mide, kolon ve omurga gibi farklı organlar yağ çıkarma işlemi sayesinde temizlenir. Zira aslında tüm bu organlar bir şekilde birbirine bağlıdır.
  • Yağ çiğneme, yağ çiğneme işleminin detoksifikasyon etkisi, ağız sağlığına ek olarak tüm vücutta olumlu etki gösteriyor. Bundan dolayı özellikle ağız ülseri, ateş, hazımsızlık, kusma, astım, öksürük veya hiç geçmeyen susuzluk gibi pek çok sorun da önlenmiş oluyor
  • Hindistan Tamil Nadu’daki Pediatrik Diş Hekimliği Bölümü araştırmacılarına göre, yağ çiğneme işlemi, çocuklarda plak ve tükürükte diş çürüğüne önemli ölçüde katkıda bulunan bir katkı maddesi olan Streptococcus mutans bakterisini azaltmaktadır.
  • Chennai Hindistan Pediatrik Diş Hekimliği Departmanı’ndan araştırmacılar ise yağ çıkarma işleminin diş eti iltihabı sorunu olan çocuklarda plak içindeki aerob mikroorganizmaları önemli ölçüde azaltabildiğini belirtiyorlar.
  • Chennai’deki aynı araştırmacılar, yağ çıkarma işleminin ağız kokusunu önlediği ve giderdiği, kokuya sebep olabilecek mikroorganizmaları azalttığını söylemekteler.

Neden kullanacağınız en iyi yağ hindistan cevizi yağıdır?

  • Hormonları dengeler.
  • Mantarı yok eder
  • Sindirim sistemini destekler.
  • Cildi nemlendirir.
  • Selüliti önler ve azaltır.
  • Kırışıklıkları ve cilt lekelerini azaltır.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Enerji verir.
  • Alzheimer’ı önler, var olanı da azaltır.
  • Beyin fonksiyonlarını destekler.
  • Kolesterol değerini dengeler.
  • Kalp ve damar hastalıklarını önler.
  • Vücutta depolanan yağların daha kolay yakılmasını sağlar.

İşte tüm bu faydaları ve daha fazlası için dişlerinizi fırçalamadan önce veya herhangi bir şey içmeden önce, yataktan çıkar çıkmaz sabah bir 10 dakikanızı ayırın ve hindistan cevizi yağı çekin, çiğneyin.

“Hindistan cevizi yağı çiğneme” işlemini nasıl yapalım?

Öncelikle bir tatlı kaşığı sert hindistan cevizi yağını ağzımıza alalım, tıpkı bir sakız gibi çiğnemeye başlayalım. Aslında sert olan bu yağ, ilk önceleri ağzımızı, dişlerimizi biraz zorlayacak. Ama sert bir sakız olarak düşünün ve çiğneyin. 10 dakika, hatta 15 dakika boyunca çiğnedikten sonra, yutmayın ağzınızdaki hindistan cevizi yağını tükürün. Sonrasında ağzınıza su alın, tüm ağız içini bu su ile çalkalayın ve yeniden tükürün. En son olarak dişlerinizi normal diş macunu ile fırçalayabilirsiniz. İnanın birkaç kez yaptıktan sonra ağız içinde, dişlerinizde temizliği, ferahlığı, sağlığı hissedeceksiniz.

Gördüğünüz gibi, hindistan cevizi yağı tüketimi ve hindistan cevizinde yağ çiğneme işlemi, tüm vücut sağlığı için çok etkili sonuçlar veren çok basit bir prosedürdür. Ortalama 10-20 dakika süren bu işlemi, sabahları duş alırken ya da çalışırken çok basit bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağını, diğer esansiyel yağlarla birlikte çekebilirsiniz!

Uçucu yağlar, gezegende var olan en güçlü antibakteriyel ve anti-fungal özelliklerin çoğunu barındıryorlar ve yağ çiğneme deneyimi ile bu faydaları en doğal haliyle alabilirsiniz. Buna ek olarak, uçucu yağların ağız mukozasında emilmesiyle, vücudunuz bu güçlü bileşiklerin içindeki antioksidan ve tıbbi faydaları da alabilecek.

İşte benim sabahları hindistan cevizi yağına ek olarak diğer uçucu yağlarla yaptığım yağ çiğneme rutinin:

Günlük kullanım için:

1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağına ile 3’er damla portakal, limon ve nane yağı ekleyin, karıştırın. Tıpkı yukarıda anlattığım gibi bu karışımı çiğneyerek yağını çekin, emin.

Bir enfeksiyon veya hastalığa karşı savaşırken:

Olumlu etkiyi biraz daha artırmak için karanfil yağı, tarçın yağı veya çay ağacı yağı ekleyin ve bir homeopatik ilaç olarak karıştırın. Yine aynı şekilde 10 dakika boyunca ağzınızda çiğneyin, tüm faydalarını emin.

hindistan cevizi yağı çiğneme ile ilgili en çok merak edilenler ve yanıtları:

  1. Yağ çiğneme işlemi için hangi yaş uygundur?

Siz bu hindistan cevizi yağını yemeyecek, yutmayacaksınız, sadece sakız gibi çiğneyecek, emeceksiniz. Bu bakımdan aslında sakız çiğnemeyi öğrenen herkes, her yaştan kişi bu işlemi de rahatlıkla yapabilir. Ancak küçük çocuklar 1 tatlı kaşığı değil de, çay kaşığı kadar hindistan cevizi yağı alsalar yeterli olur. Bunun rahat ve keyif verici bir deneyim olması gerekiyor. Bu bakımdan çocukları zorlamamakta fayda var.

  1. Dişlerinde dolgu olanlar da hindistan cevizi yağı çiğneyebilir mi?

Size anlattığım gibi yapılan bir yağ çiğneme işlemi, kesinlikle dolguları gevşetmez, yerinden oynatmaz ve onlara zarar vermez. Zira sakız çiğneyebilen herkes yağ da çekebilir. Fakat dişler, dolgular güçsüzse, çürükse, enfeksiyon varsa öncelikle onların tedavisi gerçekleştirilip ardından yağ çiğneme işlemini yapmak daha doğru olacaktır. Yağ çiğneme işlemi; bakteriler, pusu ve mukusu önler ve giderir, diş tedavisinde kullanılan ürünlere de zarar vermez. Bir dolgunun gevşemesine, düşmesine, zarar görmesine sebep olan tek şey, dişte bir çürük veya enfeksiyon olmasıdır. O zaman enfeksiyonun vücuda yayılmasını önlemek için bu sorunu bir doktorun çözmesinde fayda var.

  1. Yağ çiğneme işleminin neden sabah yapmalıyız?

Yağ çiğneme işleminden en fazla fayda sağlayabilmek için en doğru zaman, midenin en boş olduğu zamandır. Bunun için sabah saatleri önerilir. Ancak imkan yoksa gün içinde de gerçekleştirmekte sakınca yoktur.

  1. Neden 10-15 dakika gibi uzun süre yağ çiğnemem gerekiyor?

Yağ çektiğinizde, aslında bu faydalı yağı yemiş gibi oluyorsunuz. Ancak bu etkiyi yaratabilmesi için başlangıçta sert olan bu yağın iyice yumuşaması, hatta su kıvamını alması gerekiyor. Yağ çiğneme işleminde yaklaşık 15 dakika sonra hindistan cevizi yağı sulu ve de sütlü bir hal alıyor. Daha kısa süre yağ çekerseniz hem bu dokuyu elde edemez hem de ağzınızı ve dişlerinizi gerçekten tam anlamıyla temizleyemezsiniz.

  1. Dişlerim ve ağzımda oluşan farkı görmek için ne kadar süre yağ çiğnemem gerekir?

Bu işlem pek çok kişide bir hafta içinde kendini gösterir, ağız ve diş temizliğinde, sağlığında fark edilir bir gelişme olur, nefesteki ferahlık hissedilir. Ancak bir ay içinde ise dişlerdeki sorunlar azalır, sağlıksız dişler onarılır.

  1. Yağ çiğneme işleminin yan etkisi var mı?

Her insan farklı olduğundan nadir de olsa bazı istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bazı insanlar boğazlarında veya burnunda mukus hissedebilir. Çünkü yağ salınımı sinüsleri boşaltabilir ve drenaja neden olabilir. Fakat bu kesinlikle zararsızdır, ancak sizin için rahatsız edici oluyorsa, o zaman yağ çiğneme işleminden önce burnunuzu iyice temizleyin.

Bazı insanlar yağ çiğneme işlemi sonrasında çene ağrısı yaşayabilirler. Bu olursa, daha hafifçe çiğnemeyi deneyin ve dişlerinizi zorlamayın ya da birkaç dakikalık molalar verin, zamanla süreyi uzatırsınız.

Bazı kişilerde, bu yağ çiğneme işlemi bazı mide bulantısına yol açabiliyor, sanki kusacakmış gibi bir hisse sebep olabiliyor. Böyle bir durumda en iyisi, başı hafifçe öne eğmek ve biraz daha az miktarda yağ kullanmak olacaktır. Ayrıca, yağın biraz ısınması onu inceltmek de yardımcı olabilir.

  1. Hamilelikte yağ çiğneme zararlı mıdır?

Kesinlikle hayır, hatta faydalı olduğuna dair veriler mevcuttur. Çünkü yağ çiğnerken tükürdüğünüzde toksinleri de vücut dışına atmış olursunuz. Bir de diş eti hassasiyetiniz varsa, dişlerinizi temizlemenin çok daha yatıştırıcı bir yolu olarak yağ çiğneme işlemini kullanabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.