Harvard Üniversitesi Hakkında 20 İlginç Bilgi
Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bir üniversite var. Tüm dünyadaki öğrencilerin ya da öğrenci olmak isteyenlerin hayalini süsleyen, ünü kıtaları aşan Harvard Üniversitesi, tam bir rüyalar alemi. Bundan tam 381 yıl önce 1636 yılında kurulan Harvard Üniversitesi, Amerika’nın en eski, en köklü yükseköğretim kurumudur. Aslında önceleri adı Harvard Kolejidir ve 1780 yılına kadar da öyle devam eder. Ancak 1780 yılında Harvard Üniversitesi adını alır.
Harvard’ın ilk yöneticisi John Harvard’dır ve vasiyetinde okula 400 tane kitap, bir miktar da para bırakır. Başlangıçta bu 400 kitapla bir kütüphane oluşturulan Harvard’ın kütüphanesinde şimdilerde 15 milyondan fazla kitap bulunduğu biliniyor. İşte bundan dolayı da burası dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahiptir. Tüm dünyada SAT puanları en yüksek öğrenciler Harvard’a girebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar.
Dünyanın kaderini değiştiren şirketlerin yöneticileri, CEO’ları, girişimciler ve işletmecilerin yolu Harvard’dan geçiyor. Harvard Üniversitesi’ni daha yakından incelemeye başlamadan önce, 74 tane Türk öğrencinin Harvard’da eğitim görmekte olduğunun da altını çizelim.
Harvard’daki fakülteler
Harvard Üniversitesi’nde 11 tane fakülte bulunuyor ve bunlardan en eskisi olan Fen ve Sanat Fakültesinin açılışı 1636 yılına yani üniversitenin kuruluşuna denk geliyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi 1782 yılında, Tanrıbilim (İlahiyat) Fakültesi 1816’da, Hukuk Fakültesi 1816 yılında, İşletme Okulu 1908’de, Yüksek Tasarım Okulu 1914’te, Yüksek Eğitim Okulu 1920’de, Halk Sağlığı Okulu 1922’de, John F. Kennedy Yönetim Okulu 1936’da Fen- Edebiyat Fakültesi 1956’da, Hukuk ve Baro İşletme Okulu ise 1957 yılında açılmıştır.
Harvard’da okumak zor, ama imkansız değil!
Harvard Üniversitesi, dünyanın en kaliteli birkaç okulundan birisi ya da en iyisidir. İşte bu okulda eğitim görebilmek için bir değil, birkaç koşulu yerine getirmek gerekiyor. Eğer TOEFL’dan 250+ bir puan aldıysanız % 80’e kadar burslu okuyabilirsiniz.
Üniversiteye giriş sınavında ilk 200 öğrenci arasına girebilirseniz, Harvard’ın kapıları size parasız ya da çok az paralı olarak açılıyor. Elbette TOEFL’dan 250+ bir puan da almak lazım.
Harvard’da tıp okumak istenler için en önemli kriterlerden birisi kesinlikle MCAT sınavından iyi bir puan almak ve sağlam bir referans mektubuna sahip olmak şart. Bu ve bunun gibi pek çok koşulu kusursuz olarak sağlayanlar arasından yine sadece en iyiler Harvard’lı olma hakkına sahip oluyor.
Harvard’da sanat okumak
“Sanat” sözcüğü en baştan itibaren kesinlikle biraz subjektif bir şeyler çağrıştırıyor. Bu bakımdan sanatsal alanlara olan yeteneğin dozu, seviyesi de aslında kişiye göre değişiyor. Eğer Harvard’da sanat eğitimi almak istiyorsanız, çok yetenekli olmasanız da, çok paralı olmak durumundasınız. Bundan dolayı sanat bölümü için paradan ve zekadan bir tık ileriye geçen unsurun aslında para olduğu da söylenebilir.
Harvard Üniversitesinin ücretleri
Yukarıda da bahsettiğim gibi Harvard’lı olmak için para şart. Ancak % 80’lere kadar varan bir burs için de çok yetenekli, zeki ve sıra dışı olma gerekiyor. Biz yine de şu bölümlerde eğitim görmek için istenen ücretlere bir bakalım.
Tıp ve Hukuk Fakülteleri için 58 bin dolar, İşletme Fakültesi 55 bin dolar, Yüksek Tasarım Fakültesi 34 bin dolar, Fen ve Sanat Fakültesi 33 bin dolar, İlahiyat Fakültesi 26 bin dolar, Yüksek Eğitim Okulu 24-39 bin dolar, John F. Kennedy Yönetim Okulu 42 bin dolar ve Halk Sağlığı Fakültesi içinse 25 bin dolar talep edilmektedir.