Hangi Meditasyon Türü Benim İçin Uygun?
Meditasyon ne hakkındadır
Meditasyon eski bir gelenek olsa da halen tüm dünya kültürlerinde, sakin ve içsel bir uyum duygusu yaratmak için uygulanmaktadır.
Uygulamanın birçok farklı dini öğreti ile bağları olmasına rağmen, meditasyon; inançtan çok bilinci değiştirmek, farkındalığı bulmak ve barışa ulaşmakla ilgilidir.
Yoğun programlarımız ve zorlu yaşamlarımızın ortasında stresi azaltma ihtiyacının arttığı bu günlerde, meditasyonun popülaritesi artıyor.
Meditasyon yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu olmasa da, ihtiyaçlarınızı karşılayan ve kişiliğinizi tamamlayan bir uygulama bulmak önemlidir.
Dokuz popüler meditasyon pratiği türü vardır:
- farkındalık meditasyonu
- ruhsal meditasyon
- odaklanmış meditasyon
- hareket meditasyonu
- mantra meditasyonu
- aşkın (transandantal) meditasyon
- aşamalı gevşeme
- şefkat meditasyonu
- görselleştirme meditasyonu
Tüm meditasyon stilleri herkes için uygun değildir. Bu uygulamalar farklı beceri ve zihniyet gerektirir.
Bu noktada, hangi uygulamanın sizin için doğru olduğunu nasıl anlarsınız?
Meditasyon yazarı ve bütünsel beslenme uzmanı Mira Dessy, “Rahat hissettiren ve uygulamaya teşvik edildiğini hissettiğiniz şey” olarak bunun cevabını verir.
Farklı meditasyon türleri ve nasıl başlayacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için ise bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
1. Farkındalık meditasyonu
Farkındalık meditasyonu Budist öğretilerden kaynaklanır ve Batı’daki en popüler meditasyon tekniğidir.
Farkındalık meditasyonunda, düşünceleriniz aklınızdan geçerken dikkatinizi onlara verirsiniz. Düşünceleri yargılamaz veya onlarla ilgilenmezsiniz. Siz sadece kalıplarınızı gözlemlersiniz.
Bu uygulama, konsantrasyonu farkındalıkla birleştirir. Dolayısıyla bu pratikte; herhangi bir bedensel duyum, düşünce veya duyguyu gözlemlerken bir nesneye veya nefesinize odaklanmak yararlı olabilir.
Bu meditasyon türü, tek başına kolayca uygulanabileceğinden, onlara rehberlik edecek bir öğretmeni bulunmayan kişiler için iyidir.
2. Manevi meditasyon
Manevi meditasyon Hinduizm ve Taoizm gibi Doğu dinlerinde ve Hıristiyan inancında kullanılır.
Etrafınızdaki sessizliği yansıtmanız ve Tanrı veya Evren ile daha derin bir bağlantı aramanız duaya benzer.
Uçucu yağlar, ruhsal deneyimi artırmak için yaygın olarak kullanılır. Popüler seçenekler şunları içerir:
- günlük
- mür
- adaçayı
- sedir
- sandal ağacı
- palo santo
Manevi meditasyon evde veya ibadet yerinde uygulanabilir. Bu uygulama, sessiz içinde gelişme ve ruhsal ilerleme arayanlar için faydalıdır.
3. Odaklanmış meditasyon
Odaklanmış meditasyon, beş duyudan herhangi birini kullanarak konsantrasyonu sağla üzerinedir.
Örneğin, nefesiniz gibi içsel bir şeye odaklanabilir veya dikkatinizi odaklamaya yardımcı olması için dışsal bir veriye yönelebilirsiniz.
Mala boncuklarını saymayı, gong dinlemeyi veya bir mum alevine bakmayı deneyin.
Bu uygulama teoride basit olabilir, ancak yeni başlayanlar için ilk başta odağı birkaç dakikadan daha uzun süre tutmak zor olabilir.
Zihniniz dağılırsa, pratiğe geri dönmek ve yeniden odaklanmak önemlidir.
Adından da anlaşılacağı gibi, bu uygulama hayatında daha fazla odaklanmaya ihtiyaç duyan herkes için idealdir.
4. Hareket meditasyonu
Çoğu insan hareket meditasyonunu duyduğunda yogayı düşünse de, bu uygulama ormanda yürümeyi, bahçe işleri, qigong ve diğer yumuşak hareket biçimlerini içerebilir.
Hareketin size rehberlik ettiği aktif bir meditasyon şeklidir.
Hareket meditasyonu, eylemde huzuru bulan ve zihinlerinin dolaşmasına izin vermeyi tercih eden insanlar için iyidir.
5. Mantra meditasyonu
Mantra meditasyonu, Hindu ve Budist gelenekler de dahil olmak üzere birçok öğretide öne çıkar. Bu meditasyon türünde zihni temizlemek için tekrarlayan bir ses kullanılır. En bilinenlerinden biri olarak “Om” gibi bir sözcük, cümle veya ses olabilir.
Mantranızın yüksek sesle mi yoksa sessizce mi söylendiği önemli değildir. Mantrayı bir süre zikrettikten sonra, daha uyanık ve çevrenizle uyum içinde olursunuz. Ki bu, daha derin farkındalık seviyelerini deneyimlemenizi sağlar.
Bazı insanlar mantra meditasyonundan hoşlanırlar çünkü bir kelimeye odaklanmayı nefeslerine odaklanmaktan daha kolay bulurlar. Bu aynı zamanda sessizliği sevmeyen ve tekrardan hoşlanan kişiler için de iyi bir uygulamadır.
6. Aşkın (transandantal) meditasyon
Transandantal meditasyon, popüler bir meditasyon türüdür. Bu uygulama bilim çevrelerinde çok sayıda araştırmaya konu olmuştur.
Her uygulayıcıya özgü bir mantra veya bir dizi kelime kullanılarak, mantra meditasyonundan daha özelleştirilebilir bir pratik ortaya konur.
Bu uygulama, yapısal bir konsept oluşunu sevenler ve bir meditasyon pratiğini sürdürme konusunda ciddi olanlar için daha uygundur.
7. Aşamalı gevşeme
Vücut tarama meditasyonu olarak da bilinen aşamalı gevşeme, vücuttaki gerilimi azaltmayı ve gevşemeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir uygulamadır.
Çoğu zaman, bu meditasyon şekli, vücutta bir seferde bir kas grubunu yavaşça sıkılaştırmayı ve gevşetmeyi içerir.
Bazı durumlarda, herhangi bir gerilimi serbest bırakmaya yardımcı olmak için vücudunuzda hafif bir dalganın aktığını hayal etmenizi de teşvik edebilir.
Bu meditasyon şekli genellikle stresi azaltmak ve yatmadan önce gevşemek için kullanılır.
8. Şefkat meditasyonu
Şefkat meditasyonu; kişinin kendisine ve başkalarına karşı şefkat, nezaket ve kabul duygularını güçlendirmek için kullanılır.
Tipik olarak, başkalarından sevgi almak için zihni açmayı ve ardından sevdiklerinize, arkadaşlara, tanıdıklara ve tüm canlılara bir dizi iyi dilek göndermeyi içerir.
Bu tür meditasyon şefkat ve nezaketi teşvik etmeyi amaçladığından, öfke veya kızgınlık duyguları taşıyanlar için ideal olabilir.
9. Görselleştirme meditasyonu
Görselleştirme meditasyonu, olumlu sahneleri veya görüntüleri görselleştirerek rahatlama, huzur ve sakinlik duygularını artırmaya odaklanan bir tekniktir.
Bu uygulamada; sahneyi canlı bir şekilde hayal etmek ve mümkün olduğunca fazla ayrıntı eklemek için beş duyuyu kullanmak önemlidir.
Başka bir görselleştirme meditasyonu, odaklanmayı ve motivasyonu artırmayı amaçlayan belirli hedeflerde başarılı olduğunuzu hayal etme pratiğini içerir.
Birçok insan, ruh halini yükseltmek, stres seviyesini azaltmak ve iç huzuru teşvik etmek için görselleştirme meditasyonunu kullanır.
Meditasyona nasıl başlanır
Başlamanın en kolay yolu sessizce oturmak ve nefesinize odaklanmaktır. Eski bir Zen deyişi, “Çok meşgul olmadıkça, her gün 20 dakika meditasyonda oturmalısın. Eğer çok meşgulsen o zaman bir saat oturmalısın.”
Espri bir yana, en iyisi küçük anlarda, hatta 5 veya 10 dakika içinde başlamak ve oradan ilerlemektir.
“The Urban Monk”un yazarı ve Well.org’un kurucusu Pedram Shojai, “Günde sürekli olarak 20 dakika oturun ve bunu 100 gün boyunca yapın” diye önerir.
“Bunu, kaosu kırmak için gün boyunca 2 ila 5 dakikalık ek bir meditasyonla birleştirin; göreceksiniz ki yakında faydaları hissedilecek.”
Meditasyon neden faydalıdır?
Meditasyonun sayısız faydasını destekleyen çok sayıda kanıt vardır.
Meditasyon şunlara yardımcı olabilir:
- daha düşük kan basıncı
- kaygıyı azaltma
- ağrıyı azaltma
- depresyon belirtilerini hafifletme
- uykuyu iyileştirme
Faydaları anekdotsal veya bilimsel olarak kanıtlanmış olmuş olsa da esasen, günlük meditasyon uygulamasını takip edenler yaşamlarındaki faydalara ikna olurlar.
Özetle..
İster stresi azaltmak, ister ruhsal aydınlanma bulmak, dinginlik bulmak ya da hareketin içinden akmak istiyor olun, size uygun bir meditasyon pratiği mutlaka vardır.
Konfor alanınızdan çıkmaktan ve farklı türleri denemekten korkmayın. Size uygun olanı bulmak genellikle biraz deneme yanılma gerektirir.
Dessy, “Meditasyon zorunlu bir şey değildir” diye ekler. “Zorluyorsak, o zaman bir angarya olur. Nazikçe ve düzenli olarak yapılan uygulama ise son kertede sürdürülebilir, destekleyici ve eğlenceli hale gelir.
Kendinizi olasılıklara açın. Çünkü öyle çok farklı meditasyon şekli var ki, biri çalışmıyorsa veya rahat değilse, yeni bir tane deneyin.”
Orijinal metin: https://www.healthline.com/health/mental-health/types-of-meditation#takeaway