Hamster Bakımının Püf Noktaları

Hamster Yuvası Hazırlama Önerileri

Hamsterınızı almadan önce yaşayacağı ortamı hazırlamalısınız. Kafesi, yatağı, egzersiz takımı, maması, suluğu gibi küçük ama önemli detaylara evini önceden hazırlayıp, sonrasında hamster satın almalısınız. Önce hamster alıp, onu bir travmaya sokup sonrasında yuvasını hazırlamak minik hayvanınızı strese sokar.

Veteriner ya da hayvan satış mağazasından aldığınız minik arkadaşınız için de işler öyle kolay olmayabilir. Orada satın alınmayı beklerken bulunduğu şartlar zorlayıcı olabilir. Yüksek ses, aşırı ısı, havasız ortamlar maalesef onları ürkütebilir. Aynı şekilde oradan alınıp eve getirdiğinizde de ne kadar rahat bir yuva hazırlasanız da yine de alışana kadar stresli olması normaldir. Çevrede bulunan kokular onları farklı şekilde etkiler.

Hamster Hastalanırsa

Hamsterlar ‘’ıslak kuyruk’’ adı verilen, yeni bir yere gelme veya kalabalık bir ortamda yaşama gibi değişimlerden kaynaklanabilen bakteriyel bir hastalığa yakalanırlar. Bu hastalık 48 saat içinde tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Islak kuyruk hastalığı işaretleri uyuşukluk, iştah kaybı, bulantı ve ishal içerir. Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz, evcil hayvanınızın incelenmesi için veterinerinizi derhal arayın ve parazit testi için bir dışkı örneği almaya çalışın.

Hamster Yuvası Nasıl Temizlenir?

Siz nasıl evinizi temizliyor ve bakterilerden uzak kalmaya çalışıyorsanız, aynı bakımı hamster yuvasına da göstermelisiniz. Hamster kafesini temizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz:

• Hamsterinizi güvenli bir yere alın: Hamsterınızın çıkamayacağı derinlikte bir kap işinizi görecektir. İçine de top ya da egzersiz değirmenini koyun ve hemen işinize dönün. Hamster mutlu mutlu eğlenecektir.

• Yatak takımlarını değiştirin: Hamsterinizin yatağını temizleme konusunda endişelenmeyin, hemen atın ve temizini yerleştirin. Çünkü hamsterlar bazen yemeklerini saklamaya çalışır. Her sakladığında bulmasını engellemek ve bunu yapmaya daha çok devam etmesini durdurmak için yatağı değiştirmek en kolay yöntemdir.

• Kafes ve kabını yıkayın: Hamster kafesini veya kabını iyice yıkayın ve durulayın. Temizlemek için sabun ve ılık su kullanın. Deterjan, çamaşır suyu veya başka bir tür temizlik maddesi kullanmamaya çalışın.

Hamster Nasıl Beslenir?

Genellikle meyve, sebze, tohum ve tahılların bir karışımını içeren hamster mama karışımı paketleri satın alabilirsiniz, ancak hamsterinize taze sebze ve meyveleri küçük parçalar halinde siz de evde hazırlayarak verebilirsiniz. Bir de suyunun her zaman temiz olması önemlidir.

Ancak dikkat etmeniz gereken bir konu da tüm yeşilliklerin hamsterlar için iyi olmadığıdır. Genellikle brokoli, maydanoz, elma, armut, havuç ve şalgam vermeye çalışın. Hamsterlar şeker hastalığına yatkın olabildikleri için, onlara meyve vermek konusunda da çok dikkat etmelisiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.