Hamilelikte Yenmesi ve Yenmemesi Gereken Gıdalar
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde hayatınız değişir. Her gün yaptığınız seçimleri artık sadece kendiniz için değil, bebeğiniz için de yapıyorsunuz demektir. Yaşam biçiminizi değiştirmek oldukça kafa karıştırıcı ve can sıkıcı olabilir ve her şeyi ‘doğru’ yapmaya çalışmak da bir saplantıya dönüşebilir. Fakat bütün bu tuzaklara düşmeden, hem sağlıklı beslenip hem de sakin bir hamilelik geçirmek mümkün. Hamileyken tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken gıdalar konusunda, Dr. Jan Rydfors’un paylaştığı önerileri, sizler için derledik.
- Kafein almak zararlı mı?
Tıbbi araştırmalar, sınırlı miktarda kafein alımının sorun yaratmadığı görüşünde. Yine de günde 200mg’dan fazla tüketilmemesi tavsiye ediliyor, çünkü
yüksek miktarda kafein tüketimi, düşüklere ya da erken doğumlara sebep olabiliyor. Aldığınız kafein miktarının farkında olmanız için bir bardak çayda 50 mg, espressoda 65 mg ve bir su bardağı kahvede 100 mg kafein olduğunu bilmeniz yararlı olabilir.
- Arada bir, bir kadeh şarap içmek sorun yaratır mı?
Bu biraz karmaşık bir konu. Bazı Avrupa ülkelerinde, hamile kadınlar genelde akşam yemeklerinde biraz şarap içiyor. Diğer yandan, Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologları Kongresi, özellikle fetal alkol sendromu riski göz önüne alındığında, güvenli miktarda alkol diye bir şeyin olmadığını ileri sürüyor. Bazı kadın hastalıkları uzmanları ise, hamileliğin ilk üç ayından sonra arada sırada yarım kadeh şarap içmenin küçük de olsa bir risk oluşturduğunu söylüyor.
- Hamileyken balık yenebilir mi?
ABD’de hamile kadınlara balık ve sushi yememeleri tembih edilir. Fakat Japon kadınların hamileliklerinde bu kurala uyduklarını hiç sanmıyoruz. Yine de ton balığı, uskumru, kılıçbalığı gibi cıva içeren balıkların yenmemesi konusunda bir fikir birliğine varıldığınız söylemeden geçmeyelim (Unutmayın, balık ne kadar büyük olursa, içerdiği cıva miktarı da o kadar fazla olur.)
- Hamilelerin yiyebildikleri kadar çok yemeleri normal mi?
Hamilelerin en çok kafasını kurcalayan sorulardan biri de, hamilelikte alınması gereken kilolarla ilgilidir. Vücudunuz doğum sonrası eski düzenine döndüğünde, yaklaşık 11,5 kg verirsiniz. Bundan yola çıkarak, eğer normal bir hamilelik kilosundaysanız, 11-15 kilo arasında kilo almanız tavsiye ediliyor.
Diğer yandan, eğer normal kilonuzun altındayken hamile kaldıysanız 13-18 kilo; normal kilonuzun üstündeyken hamile kaldıysanız da, yaklaşık 7-11 kilo almanız yeterli olacaktır. Önemli olan düzenli olarak egzersiz yapıp sağlıklı gıdalar tüketmeniz; böyle bir yaşam tarzı, çoğu zaman ideal kiloyu da beraberinde getirecektir.
Hamilelikte sınırlı bir miktarda tüketilmesi gereken diğer gıdalar için, rafine şeker, organik olmayan süt ürünleri ve etler ile yapay tatlandırıcıları örnek verebiliriz. Tamamen kaçınılması gereken gıdalar ise pastörize olmayan süt ürünleri, az pişmiş ya da işlemden geçmiş kırmızı ve beyaz et, az pişmiş yumurta ve bazı bitki çaylarıdır (örneğin papatya, limon otu, anason).
Gıdalarla ilgili bu önlemlerin çok önemli olmasının nedeni, zararlı bakterilerden kaçınılmasını sağlayarak, başta Listeriye enfeksiyonu olmak üzere çeşitli hastalıkların oluşmasını engellemeleridir. Listeriya’ya nadir rastlansa da, düşük ya da ölü doğumlara neden olduğu için riske atılmaması gerekir. Bakteriler pişirme ve pastörize etme işlemleri sırasında ölseler de, yine de alınması gereken birkaç önlem mevcut. Bunlardan bazıları;
- Etleri çok iyi pişirin.
- Pastörize olmamış çiğ sütlerden ve bu sütlerle yapılan yiyeceklerden uzak durun.
- Çiğ sebzeleri çok iyi yıkayın.
- Çiğ gıdalarla uğraştıktan sonra, elleriniz ile bıçak ve kesme tahtasını dikkatlice yıkayın.
Genel olarak söylemek gerekirse, yapmanız gereken şey, temiz, taze ve işlemden geçmemiş gıdalar tüketmek. Sizin için yeni olan yiyecekleri tüketmeden önce, herhangi bir alerjiniz ya da hassasiyetiniz olabileceğini aklınızda bulundurun. Hamilelikteki beslenme düzeninde taze meyveler, sebzeler, tohumlar, et, yoğurt, yumurta, baklagiller, kabuklu yemişler, tahıllar ve temiz suyun yer alması çok önemli. Bu gıdalar hem sizin hem de bebeğiniz için yüksek besin değerleri sağlayacaklardır.