Hamilelikte reflü ve tedavisi

Reflü rahatsızlığı sadece hamile kadınlarda değil, hamile olmayan kadınlarda ve hatta erkeklerde de sık sık görülen bir sindirim sistemi rahatsızlığı. Temel olarak midenin üzerinde bulunan kapak mekanizmasının bozulması ile birlikte midedeki asidin yemek borusuna doğru kaçması olarak tanımlanan bu rahatsızlık, uzun vadede yemek borusu, ses telleri ve hatta akciğerlerdeki hasara bile sebep olabilir. Dolayısıyla bilhassa hamile kadınların reflü konusunda tetikte olmaları gerekmektedir.

Hamilelikte Reflü

Yapılan araştırmalar, gebe kadınların yarısından fazlasında reflü rahatsızlığının görüldüğünü ortaya koymaktadır ve bu bazen daha gebeliğin başında ortaya çıkabilirken, bazılarında ise gebeliğin sonlarına doğru belirebiliyor. Gebelikte oluşan bu özel reflü vakalarının çoğu hamileliğin bitmesi ile birlikte son bulur ve kadınlar normal hayatlarını sürdürmeye devam ederler.

Hamilelikte Neden Reflü Görülür?

Hamilelikte reflünün daha sık görülmesinin en temel sebebi, salgılanan progesteron hormonunun kasları gevşetmesi ve bu nedenle mide kapağından geriye kaçmaların artması. Ayrıca hamilelikte yemek borusunun çok daha yavaş hareket etmesi ve buna ek olarak midede sindirimin yavaşlaması da temel problemler arasında yer almaktadır. Yani hamilelikte besinlerin yemek borusuna kaçmaları için gerekli tüm imkanlar bulunmaktadır.

Hamileliğin son aylarına doğru rahmin çok büyümesi ve karna baskı uygulaması ise midenin de baskı altında kalmasına neden olur ve bu da geriye kaçan besinlerin miktarını arttırır.

Hamilelikte Reflü Tedavisi

Hamilelik döneminde reflü tedavisinde mümkün olduğunca ilaçların kullanımı önerilmemektedir ve bu nedenle ilaçsız tedavilere başvurulmaktadır. Bunun için alınan önlemleri kısaca listelemek gerekirse;

  • Turunçgillerden uzak durulmalı
  • Domatesten uzak durulmalı
  • Baharatlardan uzak durulmalı
  • Kızartmalardan uzak durulmalı
  • Kafein, nikotin ve alkolden uzak durulmalı
  • Kilo alınmamalı
  • Yatmadan önce besin tüketmemeli
  • Yemekler yavaş çiğnenerek tüketilmeli
  • Yemekler az ama sık tüketilmeli
  • Yemeğin yanında su ve sıvı içmekten kaçınmalı

Tüm bu önlemlere ek olarak şekersiz sakız çiğnemek yemek borusunun korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca süt ve yoğurt yahut kefir tüketimi de reflünün sebep olduğu yanma hissinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Uyurken kafanın çok alçak bir yastıkta olması da reflüyü tetikleyebilirken, sağ tarafa yatmak ise mide asidinin yemek borusuna kaçmasına sebep olabilir. Dolayısıyla sırt üstü veya sağa doğru yatmak yerine sola yatmayı tercih ederek bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

Eğer bu önlemler fayda göstermezse ve illa ki ilaç kullanımı gerekliyse, mide asidini düzenleyen ve düşük riskli ilaçlar kullanılabilmektedirler. Lakin bu ilaçları alırken öncelikle doktorunuza danışmalı ve eczaneden kendi başınıza almamalısınız. Zira bazı antiasit ilaçları ödeme sebep olabiliyor yahut kabızlık sonucunu doğurabiliyorlar. Doğru ilaç tercihi bu nedenle hamile kadınlarda büyük önem kazanıyor.

Hamilelikte Reflüden Kaçınmanın Yolları

Bu dönemde reflüden kaçınmak oldukça zor ancak ilaçsız tedavi için kullanılan adımları günlük hayatınızda uygulamanız, reflünün sizde ortaya çıkmaması için önemli. Bilhassa arada bir reflü şikayeti bulunan biriyseniz, hamilelikte bu riskin çok daha yüksek olacağı kesindir ve hamile kaldığınızı öğrenir öğrenmez reflüye karşı gerekli önlemleri almalısınız.

Olmadık zamanlarda çeşitli besinlere aşeren hamile kadınlar, bazen gecenin ortasında sağlıksız ve mide için zararlı besinlere bile meyledebiliyorlar. Her ne kadar bu ihtiyacın karşılanması bazen zaruri olsa da, bilhassa reflüye sebep olabilecek asitli içecekler ve yiyeceklerden kaçınmalı, onların yerine alternatifler koymalısınız. Örneğin cips veya çikolatalar yerine meyveler tercih edebilir, kola yerine süt içebilir, bazı şeylerin yerine su koyabilirsiniz. Bu şekilde bir beslenme düzeni ve planı oluşturmanız sonuçların çok daha etkili olmasına yardımcı olacaktır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.