Hamilelikte Kullanılan Kozmetikler
Cildimiz vücudumuzun % 70 ini kaplayan en büyük organımızdır. Cilt üzerinde kullandığımız maddeler gözeneklerden süzülerek cildin en alt tabakasına kadar inerler buradan da kan dolaşımına katılarak organlara dağıtılırlar. Bu yüzden cildimiz için kullandıklarımız hayati önem taşımaktadır. Özellikle hamilelik ve emzirme sırasında cildimiz üzerinde kullanacaklarımız ise hayati önem taşır. Fetusun ciltte kullanılan maddelerden direkt olarak etkilendiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu yüzden hamilelik ve emzirme döneminde toksik maddeler ve sentetik içerikler içermeyen, doğal ürünleri tercih etmenin önemi doğmaktadır.
Kozmetik yönetmeleri nasıl?
Dünyada kozmetik yönetmelikleri ve içerik yasaklamaları ülkelere göre değişkenlik göstermektedir. Amerikan İlaç Federasyonu zarar verdiği iddia edilen içeriklerden, sadece dokuz kimyasalı yasaklarken, Avrupa Birliğine bağlı üyelerin kozmetik yönetmelikleri 1.000 ‘den fazla zararlı maddenin kullanımını yasaklamıştır. Kozmetiklerde sıklıkla kullanılan genel sentetik içeriklerin astım, kronik yogunluk sendromu, alejik reaksiyonlar, erkek cinsel organlarında anormallikler, sperm sayısında azalma ve meme kanserine yol açtığı bilinmektedir.
Organik etiketliler %100 doğal değil!
Burada bir noktayı açmalıyım, piyasada bulunan pek çok ürün organik ya da doğal etiketi altında satılmaktadır. Ancak bu o ürünün %100 doğal ya da organik olduğunu göstermez. Etilen oksit türevi 1.4 Dioksan isimli hammadde hala kendilerine doğal ya da organik diyenpek çok ünlü markanın kullandığı ve böbrek, sinir sistemi ve solunum yolları toksikasyonuna yol açtığından şüphelenilen kanserojen bir hammaddedir. Organik kozmetikler, sedece sertifkasyon yetkisi verme yetkisine sahip firmaların verdikleri sertifikalarla organik ismi altında olabilirler. Yani Ecocert Avrupa birliğince tanınan bir sertifikasyon merciidir. Bu firmadan alınacak bir sertifika ile firma yasal olarak ürünün organic olduğunu ispat edebilir.
Kozmetiklerde kullanılan ambalaj zararlı malzemeler içerir
Kozmetiklerde kullanılan ambalaj da ayrı zararlı malzemeler içerir. Bunların başında PVC (polivinil Klorid) ki bu ürün kansere yol açtığı ispatlanmış çok tehlikeli bir maddedir. Çocuk oyuncaklarında ve bazı mutfak gereçlerinde kullanılır . Ayrıca BPA ( Bisfenol A) ise biberonlarda ve bebek mutfak gereçlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Plastikler kendi içlerinde paketleme kodları ile üretilirler. Bir ürünün altında üçgen içinde 1 2 ya da 5 gibi rakamlar göreceksiniz bu rakanlar plastiğin hangi kategoreide olduğunu gösterir. Bu kodlarla ilgili detaylı bilgi almak için Smart Plastics Guide. (Akıllı Plastik Rehberi) Kullanın.
Ben de ürünlerimi hazırlarken ambalajından hammaddesine insane sağlığına dost , güvenli, doğa dostu ambalaj ve hammadde kullandım. Hamileliğiniz ve bebeğinizi emzirmeniz sırasında kullanacağınız ürünleri alırken içeriklerine bakmanız çok önemlidir. Mümkünse organik ve doğal kozmetikleri kullanınız. Ülkemizde Aisha dışında Türkiyenin ilk organik kozmetik markası Rare Blossom’da bebek ürünleri mevcuttur. Bunun dışında Erba Viva, Earth Mother& Angel Baby gibi iyi kalite yabancı organik markalar da bulunmaktadır.
Aşağıda ‘’ doğal ‘’ ürünler içinde yer alan ve insan sağlığına zararlı bazı kozmetik içerikleri bulacaksınız
Seterat-6 — Kozmetik İçerik Konseyi bu hammaddenin cilt hasarlarına yol açabileceğini öne sürmüştür.
Kömür Katranı — 1993 yılında Amerikan İlaç Federasyonu kömür katranının kanserojen madde kapsamına almıştır. Kepek giderici saç ürünlerinde, saç boyalarında kullanılan kömür katranı, kanser testlerinde laboratuar hayvanlarında denenmiş ve sonuçlar insan sağlığına zararlı olarak çıkmıştır. Piyasada bulunan 71 üründe kömür katranı kullanılmaktadır.
Diethanolamin (DEA) ya da Triethanolamin (TEA) — Bu kimyasallar sıklıkla köpürtücü ve kayganlaştırıcı ajanlar olarak köpüren temizleme kozmetiklerinde kullanılmaktadır. TEA gözlerde alerjik reaksiyonlara, saç ve ciltte kuruluğa yol açmaktadır. DEA ve TEA potansiyel kanserojen olarak bilinen nitrosaminler içermektedir.
Imidazolidinil Üre and Diazolidinil Üre — Parabenlerden sonra en çok kullanılan koruyuculardır. Egzemanın birincil suçlusu üre türevli bu koruyuculardır. ( Bkz. Amerikan Dermatoloji Akademisi ) Yüksek miktarda formaldehit salınımları vardır. Bu kimyasallar ambalaj üstünde iki isimle görebilirsiniz; Germall II and Germall 115.
Mineral Yağ — Pek sevdiğiniz Johnson bebe yağınız neden bu kadar ucuz diye hiç düşünmediniz mi? Ya da nasıl oluyor da yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden bozulmadan 3 sene dayanıyor? İşte cevabı mineral yağda gizli. Petrol türevi olan % 100 sentetik bu yağ, kullandığınız tüm krem, yağ ve nemlendiricilerde kullanılmakta ve pek çok farklı alerjik reaksiyona yol açmaktadır.
Parabenler — Metil, Propil, Butil, ve Etil — Kontak dermatit( egzema) ve alerjen bir madde olduğu bilinmesine rağmen Anti mikrobik ve kozmetik özelliklerinden dolayı tüm kozmetiklerde en çok kullanılan koruyucu. Metil paraben özellikle, benzoik asitle birleştiği durumlarda yüksek toksik etkiye sahiptir. Ürününüzün etiketinde genelde P-hydroxybenzoate ( ya da PHB) esterleri olarak ibraz edilmiş olup büyük markaların hamile, bebek ürünününde de kullanılmaktadır. Klinik çalışmalar parabenlerin östrojen benzeri etki ettiğini . Bazı vakalarda meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu arada hemen belirtmeden geçemeyeceğim; ne büyük iki yüzlülüktür ki. dünyada üstünde bildiğimiz pek çok ünlü marka ki bunlar arasında : Avon, Estee Lauder, başı çekmektedir. Ürünlerinde yoğunlukla paraben kullanan bu dünya devleri, meme kanserine karşı kampanyalar düzenleyerek bir nevi pisliklerini halı altına süpürmektedirler.
Daha detaylı bilgi için:
http://thinkbeforeyoupink.org/?page_id=15
Parabenler meme kanseri ilişkisi:
http://bcaction.org/index.php?page=cosmetics-and-breast-cancer
Petrolatum — Yine petro kimya türevi sıklıkla kullanılan çok ucuz bir hammadde daha. Jel kıvamındaki bu ürün nemlendiriciler, kremlerde kullanılıyor ve foto hassasiyet dediğimiz güneş ışınlarına karşı cildi korumasız bırakarak lekelenmelere yol açıyor. Ayrıca cildin doğal nemlendirme mekanizmasına da zarar vererek ciltte kuruluk ve çatlamalara neden oluyor.
Phthalat — Esans olarak üstü örtülen ve günlük hayatımızın her yerinde olan hammadde. Elimzden, ciğerlerimizle ve ciltle temas yoluyla sürekli olarak kan akşımıza katılan çok toksik bir madde. Phthalate’lar karaciğer kanserine ve düşüklere yol açmaktadır. 2005 senesinde Minnesota Universitesinin yaptığı bir araştımada bu hammaddeye maruz kalan fetuslerde cinsel organ anormallikleri gözlemlenmiştir.
Propylen Glykol — Şimdilerde doğal tüm ürünler parabensiz ama propylen glykol içeriyor. Alkol içeren bu ürün doğal gliserin ve alkol ile yapıldığında sorun teşkil etmiyor, ancak sentetik türevleri gözeneklerde tıkanıklık ve sivilcelenme yapabiliyor.
PVP/VA Kopolimer — Petro türevi bu kimyasal madde saç spreyleri ve diğer kozmetiklerde kullanılıyor. Hassas bünyeli kişilerde solunum yollarında alerjik reaksiyona ve akciğerlede hasara yol açabiliyor.
Sodyum Lauril Sulfat — Köpük yapıcı özelliklerinden dolayı şampuanlarda kullanılan bu hammadde göz iritasyonlarına, cillte kızarıklık ve hassasiyete, saç kaybına ve ciltte alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bazı doğal markalarda sıklıkla kullanılan ve hindistan cevizinden elde edilir tabiri altında saklanan hammaddedir. Amerikan Zehir Enstitüsünün 1983 senesinde yaptığı bir çalışmada belli seviyelerde .” sodyum lauril sulfat’a cilt yoluyla maruz kalındığı taktirde maddenin kalp, akciğer ve beyinde kalıntı yaptığı belirtilmiştir.
Stearalkonyum Klorid — This chemical was developed by the fabric industry as a softener, and it is cheaper and easier to use in hair conditioning formulas than proteins or herbal components. It can cause allergic reactions.
Sentetik Boyalar — Sentetik Boyalar saç boyalarında kullanılan boylara kansere yol açan zararlı içeriklerdendir. Ambalaj üzerinde FD&C ya da D&C şeklinde yer alır, boya numaranız bunu takip eder. Örneğin., FD&C Kırmızı No. 6 / D&C Yeşil No. 6.
Sentetik Kokular — Sentetik Kokular ya da esans tabir ettiğimiz sentetik hammaddeler 200’den fazla madde içerirler. Basitçe esans ya da koku olarak geçen bu kompleks karışımların aldığınız ürün üstünde tek tek açıklaması bulunmamaktadır. Esansların bilinen yan etkileri baş dönmesi, baş ağrıları, ciltte kızarıklıklar, öksürük, kusma ve ciltte lekelenmedir.
Bebeğiniz ve tüm aileniz için yediklerinizin dışında vücudunuza sürdüklerinizin de hem kısa hem uzun vadede sağlığınız için çok önemli olduğunu lütfen unutmayınız. Markamı yaratırken mottom ‘ Yiyemeyeceğin hiç bir şeyi yüzüne sürme ! ‘ olmuştur. Kendiniz ve bebeğiniz için aldığınız her ürünün içeriklerine göz gezdirin. Son kullanma tarihi 3 sene veren bir ürünün hiç de ‘’ Doğal ‘’ olamayacağını da aklınızdan çıkarmayın. Sağlıklı, mutlu ve bol gülüşlü günler dileklerimle
Daha Detaylı Bilgi İçin:
- Kullandığınız Kozmetiklerin Güvenirliği ve İçeriklerini Görebileceğiniz Bir Site: www.ewg.org.
- Kişisel Bakım Ürünleri Ve Doğal Kozmetik İçerikleri İçin: thegreenguide.com.
- Güvenilir Kozmetikler İçin Kampanya Sitesi safecosmetics.org.
- Yukarıda da bahsettiğim Kozmetikler Kaynaklı Meme Kanserine Karşı Bilinçlenmeyi amaçlayan Bir Site thinkbeforeyoupink