Skip to content Skip to footer

Hamilelikte fit kalmanın yolları

Hamilelik çok sıradışı bir deneyim ve her annenin de katılacağı üzere dünyada bu hissi verebilen başka bir şey yok. Kadın bedeni hamilelikte inanılmaz değişimler içerisine girer ve 9 ay boyunca içeride büyüyen başka bir canlı olduğunu da bilirsiniz. Lakin hamilelikte bilhassa spor konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenlere dair çok farklı görüşler var. Sporu ve fit kalmayı bir alışkanlık haline getirmiş olanlar bu görüşlere daha fazla maruz kalacaklar çünkü herkes onların evde yatmasını bekleyecek.
Ancak spor hamileliği daha kolay hale getirdiği gibi hamilelik sonrasındaki toparlanma sürecini de kolaylaştırıyor. Dolayısıyla hamilelikte spor yapmaya devam ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek lazım.

Ağırlık Kaldırma

Eğer hamilelikten önce ağırlık kaldırıyorsanız, genelde hamilelikte de buna devam etmek güvenli. Hatta bazı ülkelerin hamilelere önerilerinde direnç egzersizlerine devam edilmesi gerektiği belirtiliyor ancak öncelikle doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Ağırlık kaldırmak önemli çünkü güçlü kaslar sizinle birlikte olan yeni canlıyı taşımanıza yardımcı olacaklar. Güçlü bir bele ve bacaklara sahip olmak karnınız büyüdükçe gelmesi muhtemel olan ağrıların üstesinden gelmenizi sağlayacak.

Spor salonuna gittiğinizde vücudunuzu dinlemeniz çok önemli. Çünkü hamilelikte daha fit hale gelemezsiniz. Amacınız daha fit olmak değil, mevcut formunuzu korumak. Eğer yaptığınız şey size zarar veriyor gibi geliyorsa, muhtemelen zarar veriyordur ve hemen bırakın. Rahatsızlık veren hareketlerden kaçının. Dumbell kaldırmak ise genelde pek zarar vermeyen basit hareketlere imkan sunuyor.

Elbette ağırlık kaldırırken de eskisi kadar fazla ağırlık kaldırmayacaksınız. Normaldeki ağırlığın yarısı kadarını kaldırmak yeterli olacaktır.

Esneme

Yoga gibi uzun sürede yapılan ve yavaş hareketlere imkan tanıyan aktiviteler, kaslarınızın güzelce esnemelerini sağlıyorlar. Esneme sayesinde hem hamilelikte daha rahat hareket edeceksiniz hem de doğum sürecini daha rahat geçireceksiniz. Gebeliğin başından itibaren yoga yapmak, özellikle esnekliğin azaldığı son 3 aylık dönemde fayda sağlayacak.

Beslenme

Bebeğiniz hamilelikte sizden en çok protein alır ve bu nedenle hamilelikte genelde karbonhidrat barındıran gıdalara aşermek mümkün olsa da, proteinleri kesinlikle unutmamak gerekli. Yeterince protein tüketmeyen anne adaylarının bebekleri erken doğuma biraz daha eğilimli oluyorlar ve fiziksel olarak yeterince büyümüyorlar.

Eğer doğal yoldan sağlıklı proteinler tüketebiliyorsanız bunları unutmayın ancak organik ve kimyasal barındırmayan whey proteinler de besin takviyesi olarak değerlendirilebiliyorlar.

Proteinlerin yanında tabii ki karbonhidrat ve sağlıklı yağları da tüketmek gerekiyor. Eğer beslenmeniz dengeli ve her unsuru barındırıyorsa endişe etmeye gerek yok!

Su

Hamileyken bedeninizdeki suyu yeni bir canlı ile paylaşıyorsunuz ve bu yüzden su içmek bir tık daha önemli hale geliyor. Yanınızda su şişesiyle gezmenize gerek yok ancak kola gibi içecekler yerine sadece su içmelisiniz.

Takviyeler

Hamilelik testiniz pozitif çıktığı anda yağ yakıcıları, spor öncesi içeceklerini ve besin takviyelerinin büyük kısmını bırakmanız gerekli. Bunlar yerine folik asit içeren hamilelik takviyelerini tüketebilirsiniz.

Balık yağı ise bebeğin beyni ve göz gelişimi için önemli.

Zihinsel Sağlık

Yeni bir yaşam yaratmak büyülü gibi görünebilir ancak bazen bir korku ve stres kaynağı haline gelir. Bu süreci keyifle geçirebilmek için elinizden geleni yapın. Doğum sonrası kiloları nasıl vereceğinizi düşünmekten veya bebeğin odasını nasıl dekore edeceğinize kafa yormaktan vazgeçin. Bunun yerine onun varlığı ile kendinizi mutlu edin çünkü hamilelik kısa süren bir süreç ve bundan keyif almanız gerekli.

Bebeğinizle bağ kurmaya o henüz karnınızdayken başlarsınız ve bu yüzden onun hareketlerini hissederken onunla sohbet etmeyi de unutmamalısınız. Özellikle spor sırasında onun da sık sık hareket ettiğini fark edeceksiniz.