Skip to content Skip to footer

Hamilelikte Bakteriyel Vajinit Nasıl Tedavi Edilir?

Bakteriyel vajinit (BV) doğurganlık yaşı gelen kadınlarda en çok rastlanan vajinal enfeksiyon türüdür. Vajinada bulunan bakteri dengesinin bozulmasından kaynaklanır. Hamile kalan kadınların 5te 1 tanesi mutlaka bu enfeksiyonu yaşamaktadır.

Normal şartlarda, lactobasili adı verilen “iyi” bacteri diğer bakterileri korumaktadır. Bu iyi bakteri değeri azaldığında BV oldunuz demektir.

BV Hamileliğimi Etkiler mi?

Araştırmalar hamilelikte BV olduğunuzda, erken doğum riski ve düşük doğum ağırlıklı bebek olasılığı ile doğumdan sonra rahim enfeksiyonu ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Birkaç çalışma, BV ve ikinci trimesterde yaşanan düşükler arasında bağlantı olduğunu göstermektedir.

Fakat BV ile gebelik komplikasyonları arasındaki ilişki tam olarak kesin değildir. Uzmanlar henüz BV’li bazı kadınların neden erkenden doğuma girdiklerini bilmiyorlar. BV’nin doğrudan komplikasyonlara neden olup olmadığını veya bu komplikasyonlara yol açabilecek başka enfeksiyonlara veya problemlere yatkın olanların da BV’ye sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu kesin olarak bilmiyorlar.

Buna göre, BV’li kadınların çoğunun normal gebelikleri devam edip, normal şekilde doğuma girmişlerdir. Hamile kadınlarda BV vakalarının en az yarısı da kendi kendine ortadan kalkabiliyor.

BV teşhisi konulduğunda klamidya, gonore ve HIV gibi bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olabilirsiniz demektir. Hamile olmayan kadınlarda BV, jinekolojik bir cerrahiden sonra enfeksiyon riskiyle bağlantılıdır.

Eğer hamilelikte Bakteriyel Vajinit (BV) tespit edilirse, hamilelikte içilmesi güvenli olan antibiyotik tedavisine başlamanız önerilir. Bu kez partnerinizin tedavi olmasına gerek olmaz.

Teşhis konulduktan sonra herhangi bir belirti yoksa bile, reçete olarak size yazılmış olan tüm ilaçları almanız önemlidir. Aksi takdirde enfeksiyon ilerleyerek, belirtileri daha ağır yaşamanıza neden olabilir.

Aslında teşhis konarak ilaç önerilen hamile kadınların yüzde 30’unda, üç ay içinde tekrar semptomlar yaşanabilmektedir. Antibiyotikler genellikle BV’ye neden olan bakterilerin çoğunu öldürürler ancak “iyi” bakterilerin daha hızlı büyümelerini de engeller. Ancak bu şekilde “kötü” bakterileri kontrol altında tutabilirler.

BV Olmaktan Nasıl Korunabilirim?

Bu bakterinin neden kaynaklandığı bilinmiyor, ancak tabii sizi korumaya yarayacak bazı önlemler olabilir.

• Ne olursa olsun, mutlaka korunun. Her ne kadar cinsel ilişkinin neden olup olmadığı bilinmese de vajinanızı korumanın en kolay yolu, korunmaktır.
• Sigara içmeyi hemen bırakın.

• Vajinanızı şırınga ile yıkamayın. Kadınlar için satılan vajinal hijyen spreyleri veya kokulu sabunları asla kullanmayın. Bu ürünler vajinanızdaki hassas bakteri dengesini bozabilir.