Gut hastalığı nedir? Gut diyeti tedavisi nasıl uygulanır?

 

Herkese merhaba! Bugün de, çok merak edilen bir konu ile karşınızdayım; “Gut hastalığı nedir? Diyetle nasıl tedavi edilir?”. Bu konu, gerçekten çok önemli, çünkü bu konuda çok fazla doğru bilgi yok. Bu nedenle, gut hastalığı olanların bu yazıdan çok fazla yararlanacağını düşünüyorum.

Gut Hastalığı Nedir?

Gut hastalığı, vücudumuzda pürin metabolizmasında ortaya çıkan bir bozukluktur. Pürin, fazladan yakılarak ürik aside dönüşür ve vücutta ürik asit birikmeye başlar. Vücudumuzda biriken ürik asit, genellikle eklemlerde toplanır ve buralarda iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanma ile birlikte, şişme ve ağrı yola çıkar. Bunun sonucunda da, gut hastalığı oluşur.

Gut hastalığı ile toplumumuzda çok sık karşılaşıyoruz. Fazla kilonun olması, çok fazla et ve türevlerinin tüketiliyor olması, tansiyon, diyabet, genellikle de obezitenin çok olması, gut hastalığına neden olabilmektedir. Gut hastalığı nerelerde ortaya çıkar?

Genellikle ayak baş parmağında, ayak bileğinde, küçük el eklemlerinde (eller kapanıp açılırken şiştiği için kapanamayabilir), dirseklerde, bacak eklemlerinde, dizde görülür. Genellikle, eklem bölgesini tutar, orada iltihaplanma yapar ve şişmesine neden olur.

Gut Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Gut hastalığının en önemli tedavisi, genellikle diyettir. İlaç da kullanılır, o kısım doktorların işi. Ben, kendi işime düşen kısımdan bahsedeceğim. Biz, genellikle diyetle gut hastalığını büyük bir oranda geriletiyoruz ve kişilerin rahat etmesini sağlıyoruz. Diyetle gut hastalığı tedavisi için aşağıdaki maddelerden faydalanabilirsiniz…

1.Ürik Asit Seviyesi Yüksek Besinlerden Uzak Durun

Biraz önce de bahsettiğim gibi, vücutta bir ürik asit birikimi olur. Peki, ne yapacağız? Ürik asit içeren besinleri kısıtlayıp, olabildiğince azaltmaya çalışacağız. Bunları vücudumuza almadığımız zaman da, vücuttaki ürik asit seviyesi olacak ve biraz da vücut tedavi olacak. Ürik asit içeren besinlere gelince…

Et, tavuk, balık, hindi eti gibi et ürünlerinin hepsinde ürik asit seviyesi yüksektir. Kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi baklagillerde de yüksektir. Patlıcan, pazı, ıspanak, karnabahar, mantar, bezelye gibi sebzelerde de ürik asit vardır.

Tahıl grubundan ise bulgurda çok yüksek oranda var. Bunların dışında; yağlı ve kaymaklı yoğurt, çok yağlı süt, yağlı peynirlerde de ürik asit seviyesi yüksektir. O yüzden ne yapacağız? Bunları, beslenmemize çok düşük oranda alacağız. Eğer, akut dönemde doktorunuz hiç almayın diyorsa; o da diyetisyen ve doktor iş birliğinde konuşuluyor olacaktır.

2. Et/ Balık / Tavuk Türevlerini En Fazla 60-90 Gram Arası Tüketin

Ürik asidin en fazla olduğu besinlerden biri et türevleridir. Bunları, gün içerisinde sadece bir öğünde yemenizi istiyorum. Onun da ölçüsüne çok dikkat etmelisiniz. Kilonuz kaç olursa olsun; yaklaşık 60-90 gram arası bir et tüketimi olabilir. Bazı doktorlar, “akut dönemde hiç tüketmeyin” diyorlar. Bu da, insanları biraz depresyona sürükleyebiliyor. Bu nedenle, yaklaşık 60-90 gram arası kadar, sadece bir öğünde tüketmenizi öneriyorum; ancak, yağda kızartma olmayacak, ızgara ya da fırın olabilir. 90 gram’ı 3 köfte büyüklüğü olarak düşünebilirsiniz.

3. Diğer Öğünde; Kabak, Taze Fasulye, Brokoli, Bamya Tüketilebilir

Günlük, yalnızca bir öğünde ürik asit içeren besin alma hakkınız var. Yani, et yediyseniz o gün bakliyat yemeyin. Bulgur yediyseniz, ürik asit içeren diğer hiçbir besini vücudunuza almamaya çalışın. Biraz kafanız karışmış olabilir, şöyle örnek vereyim…

Diyelim ki; öğle yemeğinde 3 köfte kadar et yediniz. Gut hastalığınız varsa, akşam yemeğinde biraz önceki maddede saydığım sebzeler hariç bir sebze tüketebilirsiniz. Akşam kabak yiyebilirsiniz, patlıcan yememelisiniz. Çünkü, biraz önce saydığım sebzelerden biri de patlıcan. Çünkü, öğlen ürik asit aldınız, akşam tekrar ürik asit alırsanız, vücudunuzdaki birikimi arttırırsınız.

Bu nedenle; sadece bir öğünde ürik asit içeren bir besin tüketirseniz, diğer öğünlerde onlardan almamaya çalışın. Bir yere gittiyseniz ve denk geldiyse yapacak bir şey yok ama genel olarak bu kurala dikkat etmelisiniz.

4. Aşırı Yağlı Besinlerden Uzak Durun

Yağda kızartılmış yiyecekler, kaymaklı yoğurt ve süt gibi aşırı yağlı besinlerden uzak durun. Hatta, belli bir süre yarım yağlı yoğurt, süt ve peynirleri tercih edin. Yağlı şeylerde de ürik asit olduğu için, o da vücudunuza zarar verir.

Hep yasaklardan bahsettik, biraz da serbestlerden bahsedelim…

5. Porsiyonlarına Dikkat Ederek Meyve Tüketebilirsiniz

Saydıklarım dışındaki tüm sebzeleri, ürik asit olmadığı için istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Meyvelerin hiçbirinde yok, onları da istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

6. Gün İçinde Mutlaka 2 Litre Su Tüketin

Vücudumuzun alkali olması, idrarla birlikte ürik asidin atılması, vücutta birikmemesi önemlidir. Bu nedenle, mutlaka bolca su da için.

Ortalıkta o kadar çok yanlış bilgi var ki… Bana da güveniyorsunuz, bununla ilgili çok fazla dönüşler alıyorum, teşekkür ederim. Zamanında, ben devlet hastanesinde çalışırken, çok büyük sıkıntılarla karşılaştım. Örneğin, bazen gut hastası bir hasta gelip bana “Hocam, doktor bana asla hiçbir et türevi tüketme, eti unut, hayatından çıkar dedi” diyordu. Böyle bir beslenme yaklaşımı gerçekten yok. Bu nedenle, diyet tedavisinde danışana yaklaşım gerçekten çok önemli.

Belli bir süre eti kısıyoruz, daha sonra yavaş yavaş arttırıyoruz. Bu şekilde, vücudumuz rahatlıyor. Eğer, genetik bir yatkınlık varsa biraz daha kısıtlamak zorunda kalıyoruz ama yine de “asla et yeme” gibi bir şey yok. Bu nedenle de, bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Sizin de böyle bir hastalığınız varsa, benden yardım alabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.