Güneş Hasarını Tersine Çevirin!
Artık yaz sona erdiğine göre, güneşin çok hassas cildimize biraz fazla zarar vermiş olabileceğinizi fark etmiş olabilirsiniz. Güneş hasarı söz konusu olduğunda, cildimize nasıl yansıdığı konusunda gerçek bir şiddet ölçeği vardır. Cildiniz kurumuş ve güneş lekeleriniz olmuş olabilir veya güneş yanığı ve hatta kabarık şişlikleriniz bile olabilir.
Bazı kişiler, gerçekten güneş hasarına eğilimlidir ve bazılarının cildi biraz daha serttir. Ancak, cildiniz ne kadar güçlü olursa olsun, hepimizin güvenli güneş koruma önlemlerini almamız gerekir.
Ama diyelim ki, yaz boyunca dışarıda arkadaşlarınızla çok fazla gün geçirdiniz veya güneş koruyucu olmadan güneşlendiniz. Ve çok geç olana kadar fark etmediniz. Kahverengi lekeler, kuru cilt, normalden daha ince çizgiler ve bazı kılcal damarların dışında donukluk da fark ettiniz. Panik yapmayın. Güneşin verdiği hasarı tamamen geri almak mümkün olmasa da, onunla mücadele etmenin ve cildinizi onarmanın çeşitli yolları var!
Güneş hasarı nasıl görünür?
Güneşe uzun süre maruz kalmanın cilt kanseri ve erken yaşlanma riskinde artışa yol açabileceğini hepimizin bildiği gerçeğine rağmen, birçoğumuz bronzlaşmayı seviyoruz. Aslında güneş yanığı olan bronzluk, insanlar tarafından genellikle sağlıklı bir ışıltı olarak tanımlanır.
Öyle ki, yapılan araştırmalar, insanların bronz ten renginin beyaz tenden daha sıcak olduğunu düşündüklerini göstermektedir. Ancak, dışarıda güneşte vakit geçirmekten aldığınız bronzluk, aslında vücudunuzun UV hasarına verdiği tepkidir.
Cildimiz, kendini bronzlaştırıcı pigmentle korur, ancak bunu yalnızca hasarlı DNA tarafından işaretlendikten sonra yapar. Bu şekilde, daha fazla hasar önlenir, ancak her zaman bir miktar hasar vardır.
Ayrıca, aşırı UV maruziyeti, ciltte kolajen ve elastik lifleri parçalayan zararlı enzimlerin üretimine yol açarak kırışıklıkların artmasına ve cildin incelmesine yol açabilir. Güneşe maruz kalma, kan damarlarının büyümesini destekleyen bir büyüme faktöründe de bir artışa neden olabilir.
Çocuklukta veya ergenlikte ciddi bir güneş yanığınız olursa, ilerleyen yıllarda cilt kanseri geliştirme şansınızı iki katından fazla artırmış olursunuz.
Cildin bir hafızası vardır ve erken yaşta güneş hasarı yetişkin yaşamı boyunca devam eder. Cildinizi korumadıysanız, 20’li yaşlarınızda güneş hasarı ortaya çıkmaya başlayabilir. Cilt kanseri riskinizi artırmanın yanı sıra, güneş ışınları cilt hücrelerimizde DNA hasarına neden olur. Ayrıca güneş; cildin kolajen üretiminde değişikliklere neden olarak ince çizgilere ve daha derin kırışıklıklara neden olabilir.
Güneş hasarını onarmak için cilt bakım rutini
Güneşin cildinize verdiği hasarı onarmak için, öncelikle, etkili bir cilt bakım rutini uygulamanız gerekir. Özellikle hiperpigmentasyon ve kahverengi lekeler söz konusu olduğunda, C vitamini ve AHA içeren kremler ve serumları kullanabilirsiniz. Bu kombinasyonu, pigmentli alanların görünümünü iyileştirmede çok iyi işler çıkarır.
Ayrıca, retinol de güneş hasarının etkilerini iyileştirmek için harikadır. Ancak, güneş almaya devam edecekseniz, retinolün kullanımını sınırlayın. Bununla birlikte, güneşlenme sezonu sona erdiği için retinolü cilt bakım rutininize yeniden dahil etmek için doğru bir zaman olabilir. Doğru içerikli serumlar, serbest radikal hasarıyla ve güneşin yol açmış olabileceği herhangi bir erken yaşlanma belirtisiyle savaşmaya başlamanın harika bir yoludur.
Söylemeye gerek olmasa da, tabi ki güneş kremini ihmal etmeyin. Güneş kremi, her zaman cilt bakım rutininizin bir parçası olmalıdır.
Güneş hasarına karşı klinik tedaviler
Güneş hasarının etkileri söz konusu olduğunda; doğru bir cilt bakım rutinine eşlik eden doğru klinik tedaviler, muhtemelen en doğru hareket şekli olacaktır. Özellikle, verilen hasar biraz daha şiddetliyse veya güneş nedeniyle inatçı lekeler oluştuysa… Hedeflerinize yönelik özelleştirilmiş bir tedavi planı geliştirebilmeniz için her zaman bir dermatoloğa görünmelisiniz.
Temel bir tedavi olarak, peeling tedavilerini tercih edebilirsiniz. Peelingler, cildinizin ihtiyaçlarına bağlı olarak nazik veya güçlü olabilirler. Cildinizin ihtiyaçlarına yönelik bir peeling, cildinizin pürüzsüz, temiz ve tazelenmiş görünmesine yardımcı olabilir. Tedaviyi cilt bakım rutininizin düzenli bir parçası yaparsanız, kesinlikle o güneş lekelerinin ve ince çizgilerin solduğunu görmeye başlayacaksınız.
Güneş hasarı biraz daha derine indiğinde, peeling tedavilerinden bir adım ötede bir tedavi arayabilirsiniz. Lazer tedavileri ve radyofrekans tedavilerinin dahil olduğu yer burasıdır. Lazer tedavileri, yoğun darbeli ışık tedavisi ile bu kahverengi lekeleri ve kırık kılcal damarları daha hedefli bir şekilde ele alır. Cildi yenilerken ve yeni cilt hücresi dönüşümünü teşvik ederken, herhangi bir doku veya ton düzensizliğini gerçekten iyileştirecektir. Radyofrekans tedavisi de, pigmentli lezyonlar ve melazma için de kullanılabilir ve sonucunda daha düzgün, daha eşit bir cilt ile sonuçlanır.
Cilt hasarını tersine çevirmek ya da sadece genel olarak cildinizin kalitesini iyileştirmek istiyorsanız, mezoterapi ile hidrasyonu artırabilir, cilt lekelerini giderebilir, cildin vitamin desteğini sağlayabilir ve daha pürüzsüz bir cilt ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, melazma ve diğer cilt lekeleri için de yardımcı olur.
Güneşin zararlarından korunmanın en iyi yolu, tabii ki cildi güneş kremi ile korumak ve mümkün olduğunca güneşten uzak durmaktır. Ancak, bu yaz planladığınız kadar dikkatli davranmadıysanız klinik tedavilerden yardım alabilirsiniz. Doğru tedaviler, cildinizi olması gerektiği gibi parlayan bir hale geri getirebilir!
Güneşten korunma, güneş hasarını önlemenin gerçekten anahtarıdır!
Ancak, bunu zaten biliyorsunuz. Oluşan hasarı tersine çevirmenin bir yolunu bulmakla birlikte, önlemeye odaklanmak önemlidir. Her şeyden önce, güneş kremi ile kendinizi güneşten koruyabilirsiniz. Gölgede oturan ve sokağın gölgeli tarafında yürüyen kişi olmak, aynada fark görmenizi sağlayacaktır.
Cildinizi güneşten korumak; yalnızca gelecekteki hasarlardan korumakla kalmaz, aynı zamanda, güneş hasarının klinik belirteçlerinde önemli gelişmeler görmenizi sağlayacaktır.
Her zaman en az 30 SPF içeren bir güneş kremi kullanmak ve en iyi sonuç için 2 saatte bir yenilemek gerekir.
Son olarak, antioksidan değeri yüksek besinler; özellikle serbest radikal ve UV hasarıyla mücadele açısından, cildinize ölçülemez bir şekilde yardımcı olabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı önemli antioksidanlar; domates ve karpuzda bulunan likopen; koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan beta-karoten, somon ve kuruyemişlerde bulunan omega-3 ve yeşil çayda bulunan kateşindir.
Hepsi oldukça lezzetli ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, bazılarının çalışması için biraz zaman gerekse de, eninde sonunda etkisini gösterecektir.
Kaynaklar
Reverse Sun Damage with These Go-To Treatments https://mdbeautyclinic.ca/reverse-sun-damage-treatments/
Can You Actually Reverse Sun Damage? Dermatologists Weigh In. https://www.huffpost.com/entry/reverse-sun-damage-skin_l_5cf685cce4b0e8085e4102d2
Treating Aged or Sun-Damaged Skin https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00323