Güneş Hasarı Tersine Çevrilebilir mi?

Gençliğin ilk yıllarında, pek çoğumuzun güneş tecrübesi bronzlaştırıcılardan ibaretti. Bronzluk, genellikle sağlıklı bir görünümün işareti olarak kabul edildi ve ne kadar bronz olursak o kadar iyi olduğunu düşündük. Eğer siz de daha önce bronzlaştıysanız, güneş hasarı yaşadınız demektir.

Başlangıçta, bronz ten önemli bir şey gibi görünmez. Ancak zamanla, cilt problemlerini beraberinde getirir ve güneş hasarı daha çok bir sorun gibi görünmeye başlar. Yüzünüzde solmayan çiller ve daha sık kızarıklık fark edersiniz. Cildinizi pürüzlü hissedersiniz ve cilt tonunuz eşit değildir. Peki, cildiniz artık neden daha kötüye doğru değişmeye başlıyor?

Belki de “20’li ve 30’lu yaşlarımda bronzlaşacağım, yaşım ilerleyince bırakacağım” diye düşündünüz. Ancak, son zamanlarda fazla güneş görmemiş olmanız, güneşin zararlarından etkilenmeyeceğiniz anlamına gelmez. Ve tüm bunlar, mükemmel bronzluk için yıllarını harcayan ve dışarıda vakit geçirirken güneş kremi kullanmamış olan bizler için iyi bir haber değildir. Neyse ki, cildinizi güneşten korumak ve hatta oluşmuş olan güneş hasarının önemli bir kısmını onarmak için çok geç değil!

Güneş Hasarı Nedir?

Özellikle genç yaşlarımızda güneş kremi kullanmanın, şapka takmanın ve koruyucu giysiler giymenin önemini çoğu zaman unutuyoruz. Sonuç olarak, yaşlandıkça bu bölgelerde beklediğimizden daha fazla güneş hasarının etkileri ile karşılaşıyoruz.

Güneşte biraz zaman geçirmek iyi bir şey olsa da, her güzel şey gibi onun da fazlası zarar olabilir. Güneşte çok uzun süre vakit geçirirseniz, korumasız cildinizi doğal yağlarından kurutur. UV ışınları da uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olabilir. Güneş hasarı; cilt kurumasına, güneş yanıklarına, ciltte pullanmalara, çillere, cilt lekelerine, foto yaşlanmaya ve kan damarlarının kırılgan hale gelmesine neden olur.

Bir doktor, cildinizi inceleyerek güneş hasarının etkilerini doğrulayabilir.

Güneş Cildinizi Kurutabilir!

Sıcaklık ve nem arttığında, cildinizdeki yağ da yükselir. Ancak bu, aldatıcı olabilir. Yaz aylarında güneşin cildinizi kurutmasının kısa ve uzun vadeli yolları vardır.

Kısa süreli güneşe maruz kalmak, kötü bir güneş yanığına neden olabilir ve uzun vadede foto yaşlanmaya neden olabilir. Ancak, aynı zamanda cildin bütünlüğünü de tehlikeye atar.

Amerika’da yapılan bir araştırmada, katılımcıların ciltleri 12,24 ve 60 günlük gruplar halinde güneşe maruz bırakıldı. Güneşin, hücreler arası güç, gerginlik ve uyum üzerinde zararlı etkileri olduğu bulundu. Aslında güneş, hücrelerin birbirine yapışma yeteneğini azaltarak ciltte daha fazla strese neden oldu. Bu da, cildin strese karşı koruma yeteneğini azalttığı anlamına gelmektedir.

Kısa süreli maruz kalmak bile, cildin dış katmanındaki nem seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir ve ince kırışıklıklara yol açabilir.

Güneş Işınları ve Kırışıklıklar

Güneşte fazla vakit geçirmek, cildinizi ciddi şekilde bozar. Uzun vadeli maruz kalmak; DNA hasarına, kolajen ve elastin kaybına, hücre yenilenme döngüsünün yavaşlamasına neden olur. Bu da daha derin kırışıklıklar, daha fazla pigment sorunu, kuru bir cilt görünümü ve hissi ile sonuçlanır. Ve çoğunlukla, cildin dermiş tabakasında bulunan su bağlayıcıları olumsuz etkiler.

Yaşlanma, doğal olarak cilt kuruluğuna ve ince çizgilere neden olur. Güneş hasarına bağlı cilt yaşlanmasında ise foto yaşlanma, ince çizgiler, koyu lekeler ve en büyük risk olarak cilt kanseri gibi bir dizi cilt sorununa ek olarak, kuru ve solgun bir cilt görünümüne neden olur.

Nemli tutmak, cildinizi güneş lekeleri ve yaşlanma belirtilerinden korumasa da, görünümlerini azaltabilir. Peeling yaparak, ölü derileri çıkartabilirsiniz. Bu, kırışıklıların görünümünü de hafifletecektir. Ayrıca, ürünlerin cilde daha derine nüfuz etmesini sağlar.

Güneş yanıklarım oluyorsa ne yapmalıyım?

Her şeyden önce, iyi bir güneş kremine ihtiyacınız var. Açık hava etkinlikleri ve güneş alan yerlere yapılan gezilerde, ekstra güneş koruması sağlayabilirsiniz. Aldığınız güneş kreminin üzerinde yazan SPF, ürünün sizi güneşin ışınlarından ne kadar iyi koruyacağını söyler.

SPF ne kadar yüksek olursa, koruma miktarı da o kadar yüksek olur. Yaz-kış herkes en az 30 SPF’li bir güneş koruyucu kullanmalıdır. Yaz aylarında, daha da yüksek SPF’li bir güneş kremi kullanmalısınız.

Güneşten uzak durmak, güneş yanıklarından korunmanın en iyi yoludur. Ancak çoğumuz düzenli olarak dışarı çıkarız. Bu nedenle, güneş yanıklarını önlemek için, dışarı çıktığınızda şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Daima güneş koruyucu kullanın. Her gün mutlaka cildinize uygulayın ve diş fırçalama gibi, güneş kremini de bir alışkanlık haline getirin.
  • Güneşin en dik olduğu öğle saatlerinde güneşten kaçının. Güneş yanıklarına neden olan ultraviyole ışınları, bu süre zarfında en güçlüdür.
  • Şapka takın ve koruyucu kıyafetler giyin. Geniş kenarlı bir şapka, vücudunuzu güneşin zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.
  • UV ışığını filtreleyen bir güneş gözlüğü kullanın.

Güneş hasarı tersine çevrilebilir mi?

Güneşin neden olduğu bazı sorunları tersine çevirebileceğiniz yollar vardır. Hasarın tamamını onarmak mümkün olmasa da, bazı genel durumlar için atabileceğiniz bazı adımlar şöyledir:

  • Cildinizi güneşten koruyun

Güneşin cilt üzerindeki zararlı etkilerinin temel nedeni, UV ışınlarına maruz kalmaktır. UV ışınlarının ana kaynağı da güneş ışığıdır. Solaryum da UV ışınlarının kaynağıdır. UV ışınlarına maruz kalma süresi artan kişiler, cilt kanseri için daha büyük bir risk altındadır.

Güneş hasarını tersine çevirmek için atabileceğiniz ilk adım, daha fazla hasarın oluşmasını önlemektir. Bu, günlük olarak en az 30 SPF’li bir güneş kremi kullanarak cildinizi korumanız gerektiği anlamına gelir.

  • Retinoik asit içeren kremler uygulayın

Retinoik asit, cildinizdeki güneş hasarı belirtilerini azaltmak için etkili bir başlangıç noktası olabilir. Retinoik asit, cildin ölü hücreleri atmasına ve yenilerini oluşturmasına yardımcı olan bir A vitamini türüdür. Zamanla, ciltteki renk eşitsizliklerini iyileştirebilir, ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü hafifletebilir.

  • AHA veya C vitamini kullanın

AHA içeren cilt bakım ürünleri, güneş hasarının neden olduğu doku değişikliklerini ve ince çizgileri azaltmak için cildi hafifçe soyarak etki edebilir. C vitamini bileşeni de cildin kolajen üretimini uyarabilir.

  • Leke açıcı bir krem kullanın

Güneşin verdiği hasar, topikal leke açıcı kremler ile hafifletilebilen cilt lekelerine neden olabilir. Cilt aydınlatıcı bileşenler arasında; C vitamini, glikolik asit, niasinamid ve kojik asit yer alır.

  • Profesyonel yardım alın

Lazer tedavisi gibi bir dermatolog tarafından yapılan profesyonel müdahaleler, güneş hasarının neden olduğu cilt problemleri ve renk eşitsizliklerini giderebilir. Yüz, boyun, göğüs, kol ve sırt gibi bölgelere uygulanabilen profesyonel cilt tedavileri, daha belirgin iyileşme isteyen hastalar için harikadır.

Aynı zamanda, güneşten zarar görmüş ciltte daha çarpıcı iyileşmeler sağlar. CO2 lazer gibi seçenekler, ciltte yeni cilt büyümesi ve gençleşmesini destekleyen mikro kanallarda yaralanma sağlayarak ve cildin kendi kendini onarmasını sağlayarak cildi iyileştirir.

Güvenli bir şekilde güneşlenmek mümkün mü?

Güneşlenmek, bir doktorun size önereceği bir şey değildir. Her mevsim, vücudunuzu ve cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumanız gerekir.

Bronzlaşmak istiyorsanız, düzenli olarak yüksek koruyuculu bir güneş kremi kullanarak ve güneşin en tepede olduğu saatlerin dışında kısa süreli güneşlenerek bunu yapabilirsiniz. Daha uzun sürecek olsa da, UVA ve UVB ışınlarından cildinizi daha fazla korumanızı sağlayacaktır.

Cildinizi daha fazla ve daha hızlı bronzlaştırmaya çalışmak, cilt lekeleri, foto yaşlanma ve en önemlisi de cilt kanseri riskini arttırır. Bu nedenle, güneşin altında bronzlaşmaya çalışarak vakit geçirmeyin.

Cildi Güvenli Tutmak ve Cilt Kanserini Önlemek İçin

  • Güneş kremi, günlük cilt bakım rutininin en temel basamağıdır. Dört mevsim her gün güneş koruyucu kullanmaya özen gösterin.
  • Güneş kremi, makyaja başlamadan önceki son adım olarak uygulanmalıdır.
  • Güneş ışınlarının cilt etkilerinden korunmak için en az 30 SPF’li bir krem tercih edin.
  • Hassas bir cilt tipine sahipseniz, çinko içeren mineral güneş koruyucuları tercih edin.
  • Yaz aylarında denize girdikten hemen sonra ve gün içerisinde her 2 saatte bir koruyucu sürmeyi yenileyin.
  • Güneş yansımalarına karşı dikkatli olun. Bu, radyasyonun artması anlamına gelir.
  • Yaz aylarında 12:00 – 16:00 saatleri arasında güneşten kaçının.
  • Dışarı çıktığınızda şapka, güneş gözlüğü ve açık renkli kıyafetler ile vücudunuzu koruyun.
  • Cildinizde bulunan benlerde herhangi bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyin.

Cilt renginizde ya da benlerinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir dermatoloğa görünmelisiniz.

Kaynak

https://drahucilerturgut.com/gunes-hasari-tersine-cevrilebilir-mi

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.