Gül Suyu ve Faydaları

Çiçekler arasında belki de en çok sevilen, sevdaya dair hisleri en güzel anlatan çiçeklerden birisi olan, romantizmin belgesi olan güller sadece sevgi göstergesi değil. Bahçemizi güzelleştiren, nerede görsek bir koklayalım diye heves ettiren güller masallara, şarkılara, kitaplara, filmlere konu olan güzelliktedir. Mis gibi kokusuyla ruhumuzu rahatlatan, içimizi ferahlatan güllerden reçel, tatlı, oda kokusu, krem, parfüm, duş jeli ve daha pek çok ürün yapılmakta. Ancak cilt güzelliği, gülün cilde faydaları denince ilk olarak aklımıza gül suyu geliyor. Doğal olması, faydalı olması, bir de güzel kokması cilt temizliğinde ve bakımında gül suyunu tercih etmek için yeterli sebeplerdir diye düşünüyorum.

Hemen herkesin evinde bulunması gereken, ama mutlaka da kalitesi bilinen, tanıdık markaların ürünlerinden alınması gereken gül suyu, gül yapraklarının su içerisinde bekletilip demlenmesi ile elde edilen hoş aromalı bir sudur. Gül suyu; parfümlerin de içerisinde kullanılır ve gül yapraklarından olduğu gibi gül yağı özünden üretilebilir. Tamamen zararsız olduğu için de gül suyu bazı yiyeceklerin içerisine aroma olarak eklenebiliyor. Hatta gül suyuna biraz şeker ekleyerek gül şurubu bile yapılıyor.

Gül suyu Asya’da, Avrupa’da, Orta Doğu’da, aslında dünyanın her bir yerinde üretilmekte, kullanılmakta, tüketilmektedir. Çok eski zamanlarda gül ve gül suyu, tıbbi olarak, besin olarak ve parfüm olarak kullanılmıştır. Eski Yunan, Romalılar ve Fenikeliler döneminde, gül bitkisinin geniş ölçekte tarımda yeri olmuştur. Hatta bu güzel kokulu gül yapraklarından elde edilen gül suyunun parfüm olarak kullanımının ta, Persliler zamanına kadar uzandığına dair de kanıtlar bulunmaktadır. Günümüze baktığımızda ise, gül suyu özellikle İran civarında, ama ülkemizde de yaygın olarak parfüm esansı şeklinde kozmetik endüstrisinde yaygın şekilde kullanılıyor.

Gül suyu aynı zamanda yenilebilir bir esans olduğundan kullanımı, tüketimi çok farklı pek çok alana yayılmıştır. Bu bağlamda gül suyu, özellikle Türkiye’de baklava tatlısının ve lokumun içerisine esans olarak ekleniyor. İran civarında da çeşitli tatlıların içerisine esans ve tat verici olarak eklenen gül suyunu, Arap ülkeleri ve Hindistan bölgesi ise, dondurma, yoğurt, tatlı, süt ve pudinglere eklemekteler.

Hatta daha az bilinir bir bilgi paylaşmak gerekirse; gül suyu Hindistan dolaylarında göz damlası şeklinde gözleri temizlemek için kullanılıyor. Yine bu bölgede kış aylarında nemlendirici olarak kullanılırken geleneksel olarak düğünlerde davetli olarak gelen misafirlere hoş bir koku olarak sunuluyor.

Bizim de yakından bildiğimiz gibi gül suyunun dini amaçlar için de kullanım alanı yaygındır. Özellikle Müslümanlarda, sonrasında Hindularda dini ayinlerde gül suyu kullanılıyor. Müslümanlar genellikle, zemzem suyu ile gül suyunu karıştırarak kullanırken, Hıristiyanlarda ise daha çok Doğu Ortodoks Kilisesi gül suyunu ayinlerde figür olarak kullanıyor.

Peki, neden bu gül suyu tüm dünyada bu kadar çok yaygın olarak kullanılıyor? Çünkü hem gülün hem de gül suyunun besin değerleri çok yüksek ve kaliteli. Şöyle ki; gül ve gül suyu; sitrik asit, fruktoz, niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, lif, protein, folat, A, B3, C, D ve E vitaminleri içermektedir. Hal böyle olunca da gül suyunu hem besinlere önerilen miktarda katmak, hem de cilt sağlığı için kullanmak önem taşıyor. O zaman şimdi biraz gül suyunun faydalarına bakalım.

Gül suyunun faydaları nelerdir?

Gül suyu genellikle harici olarak kullanılır, başta cilt olmak üzere aslında birçok alanda fayda sağlar. Nemlendirici özelliğinden faydalanmak için cilt üzerine, göz sağlığı için göze damla şeklinde, saç sağlığı ve güzelliği için saç maskesi olarak kullanılan gül suyu, tonik ve merhem şeklinde de uygulanabilmektedir.

Cilt sağlığına faydaları saymakla bitmeyen gül suyu; cildi yatıştırır, nemlendirir, cilt hastalıklarına karşı korur ve tedavi edeci etki gösterir. Banyodan sonra cildi nemlendirmek ve hoş bir koku vermek, makyajı doğal bir ürünle temizlemek ve cildi temizlerken beslemek isteyenler için gül suyu cilt dostudur. Cilde sağladığı faydalar gibi saçları da besler ve güçlendirir, bizde çok sık kullanılmasa da göz sağlığını korur ve gözleri dinlendirir. Bunların yanında gül suyu, diş ve diş eti sağlığını korur, ağız kokusunu da önler. Ağız içinde, diş ve diş etinde oluşan iltihapların giderilmesinde etkili olan gül suyu ile gargara yapmak ağız içine iti gelir. Ayrıca mis gibi kokusu ile gül suyu kişiyi zihinsel ve ruhsal açıdan rahatlatır, stresin olumsuz etkilerinden korur.

Gül suyu cilt dostudur!

Gül suyunun en faydalı olduğu alanlardan birisi cilt bakımı ve temizliğidir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre; gül suyu yatıştırıcı özelliği ile ciltte oluşan tahrişlerin iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Cilde tonik şeklinde uygulanan gül suyu;

  • Ciltte oluşan kuruluğu giderir.
  • Cilt sağlığını korur.
  • Ciltte akne oluşumunu önler.
  • Egzama gibi cilt hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Cildin pH dengesini korur.
  • Cildi canlandırır ve sakinleştirir.
  • Ciltte oluşan yara ve kesiklerin tedavisine yardımcı olur.
  • Cilt hücrelerini yeniler.
  • Ciltte oluşabilecek ve mevcut olan iltihaplı durumlar ile mücadele eder.
  • Cildin erken yaşlanmasını engeller.
  • Gül suyu birçok alkol ve kimyasal madde içeren toniklerin aksine, alkol ve kimyasal madde içermediği için, cildi kurutmaz, hatta nemlendirir.
  • Her cilt tipi için uygundur.
  • Düzenli olarak kullanıldığında akne ve sivilce oluşumunu önler.
  • Egzama ve mantar gibi cilt hastalıklarının neden olduğu kuruluk ve kaşıntıya iyi gelir.
  • Cildi temizler ve zamanla, yaşlılıkla birlikte cildin sahip olduğu mat görünümü düzeltir, cilde parlaklık kazandırır.
  • Gül suyu sayesinde cildin tıkanmış ve nefes alamayan üst tabakası temizlenir, gözenekler açılır.
  • Düzenli kullanımda siyah nokta oluşumu engellenir. Gül suyu cildin yağ dengesini kurmasına yardımcı olur.
  • Gül suyu neme ihtiyacı olan cilde nem sağlarken ciltteki fazla yağı da alarak cildin nem dengesini korur.
  • Kuru ve çatlamaya meyilli ciltler için duştan sonra cilde, aslında tüm vücuda gül suyu ile masaj yapmak önerilir.
  • Gül suyu vücudun her bölgesinde güvenle kullanılabilir.

Cildi gül suyu ile temizlemek için gerçek gül suyunu bir parça pamuk üzerine damlatıp cildi silmek yeterlidir. Bu sayede hem cilt tüm zararlı maddelerden arınır hem de hoş bir koku ile rahatlar. Cilde yumuşak bir doku kazandıran gül suyu, cilt temizliği için ideal bir toniktir.

Gerçek, saf gül suyu bilinen en doğal ve en faydalı cilt bakım ürünüdür.

Gül suyunu hangi amaçlarla kullanılır?

  • Cilt temizliği,
  • Cildi makyajdan arındırmak,
  • Tıraş sonrasında cildin kızarmasını ve kurumasını önlemek,
  • Tonik olarak cildi canlandırmak için gül suyundan faydalanılır.

Gül suyuyla cilt temizliği nasıl yapılır?

Yarım çay bardağı gül suyu ve 1 çay kaşığı gliserini karıştırın. Ardından pamuk yardımıyla hem yüzünüzü hem de boynunuzu temizleyin. Eğer isterseniz tüm vücudunuzu bu karışımla temizleyebilirsiniz. Bu uygulama cildi temizlemeye yönelik olduğu için sabahları ya da akşamları yapabilirsiniz. Ancak günde bir kez yapılması yeterlidir.

Gül suyuyla makyaj nasıl temizlenir?

Günlük hafif makyajınızı ya da ağır gece, davet makyajınızı gül suyu ile sağlıklı bir şekilde temizleyebilirisiniz. Göz makyajı ve ağır fondötenler de dahil olmak üzere tüm cildinizi gül suyu ile makyajdan arındırabilirisiniz. Bunun için gül suyunu pamuğa dökerek pamukla cildinizi nazikçe silin.

Gül suyunu tıraş sonrasında losyon olarak nasıl kullanabilirim?

Erkekler tıraştan sonra cildin tahriş olmasından, kızarmasından, yanmasından şikayet ederler. Pek çok tıraş losyonu da bu soruna çare olmaz hem de içerdiği kimyasallarla cildin doğal dokusunu, pH dengesini bozar. Çünkü tıraş cilt yüzeyinde yanmalara, bazen de tahrişlere neden olabilen bir işlemdir. Bu sorunları ortadan kaldırmak, ciltte ferahlık ve canlılık katmak, bir de cildi beslemek için tıraş sonrasında cilde gül suyu sürmek önerilir.

Gül suyunu sprey olarak nasıl kullanabilirim?

Cildin mevsim değişikliklerinde ve özellikle de yaz aylarında de ferahlamaya, nefes almaya ihtiyacı vardır. Cildi rahatlatmak ve ferahlatmak için boş bir sprey şişesine gül suyu koyun ve cildinize püskürtün. Bu sayede hem cildiniz ferahlayacak hem nemlenecek hem de tazelenecektir.

Gül suyunu tonik olarak nasıl kullanabilirim?

Tonik genel olarak; cildi temizlemek, gözenekleri yağ, toz, kir gibi maddelerden arındırabilmek için uygulanmaktadır. Bununla birlikte açılan gözeneklerin tonik sayesinde sıkışması, küçülmesi mümkündür. Günümüzde tonik olarak satışa sunulan pek çok ürün çok sayıda kimyasallar içermektedir. Doğal ve sağlıklı bir ürün kullanmak isteyenler için en doğru tercih doğal, gerçek gül suyudur.

Bu sebeple cildinizin günlük temizliğini yaptıktan sonra fazlaca açılan gözeneklerin kapanmasına yardım etmek için gül suyunu tonik şeklinde kullanabilirsiniz. Bunun için temizlediğiniz cildinize pamuk yardımıyla gül suyunu uygulamanız yeterlidir. Gül suyu hem mükemmel bir tonik olarak görevini tam anlamıyla yapar hem de mis gibi kokusuyla sizi ruhen, zihnen rahatlatır. Bu uygulamayı geceleri yapmak çok faydalı olur. Çünkü gül kokusu uykuya dalmayı da kolaylaştırır.

Kuru ciltler için gül suyu maske tarifi

Hem normal ciltlerin hem de kuru ciltlerin nemlenmesi için gül suyu maskesi uygulanabilir. Bu maske ile cilt nemlenir ve canlanır.

Malzemeler

2 yemek kaşığı gül suyu

5 tane öğütülmüş badem (olabildiğince ince öğütülmüş olmalı)

1 çay kaşığı bal

İyice öğütülmüş bademler ve gül suyunu bir kase içinde karıştırın. Ardından karışıma balı da ekleyip karıştırın. Maskenizi daha önceden temizlediğiniz cildinize (yüzünüze ve boynunuza) uygulayın. Yarım saat kadar boyunca fazla konuşmadan, mimik yapmadan bekleyin. Sonrasında cildinizi ılık suyla yıkayın. Bu uygulamayı haftada bir kez yapabilirsiniz.

Alerjik ve hassas ciltler için gül suyu maske tarifi

Cildiniz çok hassas ise, sık sık kızarıyor, alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa cildinizi gül suyu maskesiyle besleyebilirisiniz. Bu maske sayesinde cildiniz sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşabilir.

Malzemeler

2 yemek kaşığı süt

1 çay kaşığı bal

3 yemek kaşığı gül suyu

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Malzemelerin hepsini karıştırın ve 10a dakika kadar bekleyin. Ardından maskeyi yüzünüze ve boyun bölgenize uygulayın. Ancak bu uygulama sırasında cildinize fazla bastırmayın, nazik, yumuşak hareketlerle işlemi tamamlayın. Maskenin etkisini göstermesi için gerekli zaman 15 dakikadır. Maske yüzünüzde kuruduktan sonra yüzünüzü yine yumuşak hareketlerle ve ılık suyla temizleyin. Maskeyi temizledikten sonra cildinize ekstra bir temizleme ürünü kullanmayın.

Gül suyu güneş yanıklarını iyileştirir!

Gül suyunun sadece besleyici değil, koruyucu ve onarıcı etkisi de bulunmaktadır. Uzun süre korumasız bir şekilde güneşe maruz kaldıktan  sonra oluşan güneş yanıklarının tedavisinde gül suyu çok etkilidir. Özellikle de yaz aylarında gül suyunu buzdolabında bekletin ve sprey şişesinde saklayın. Bu sayede güneşli yerlerden geldikten sonra cildinize sprey şeklinde gül suyu sıkmak iyi gelecektir, ciltte oluşan güneş yanıkları sakinleşecek, yatışacaktır.

Gül suyu göz sağlığını korur!

Taze gül yaprağından elde edilen doğal gül suyu, göz damlası olarak güvenle kullanılabilmektedir. Gül suyu, gözaltında oluşan mor halkaları, gözaltı torbalarını giderir ve yenilerinin oluşmasını da engellemeye yardımcı olur. Bu sebeple göz çevresi bakımını gül suyu ile yapmak önerilir. Bununla birlikte göz içerisine damla şeklinde uygulanan doğal, saf gül suyu, gözün iç kısmını yumuşak bir şekilde temizler ve göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur. Bu şekilde uygulanan gül suyu gözlerin daha ışıltılı olmasına yardımcı olmakta, özellikle de saatlerce bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerin gözlerinde meydana gelen ağrı ve yanmaları önlemeye de yardımcı olur.

Bunun için gül suyunu damlalıklı bir şişeye doldurup yaklaşık yarım saat ya da bir saat kadar buzdolabında bekletmek gerekiyor. Ardından bir parça pamuğa gül suyu damlatıp, gözler kapalıyken göz kapaklarınızın üzerinde bu pamuk yerleştirilir ve bir süre (yaklaşık 15 dakika) bekletilir. Bu sayede gözaltı ve göz çevresi aydınlanacak, ferahlayacaktır.

Gül suyu diş ve diş eti sağlığını destekler!

Gül suyu, birçok ağız ve diş problemlerin tedavisinde önemli rol oynayabilecek özelliktedir. Diş etinde oluşan iltihap ve diğer bir takım diş eti rahatsızlıkları ile gül suyu sayesinde mücadele edebilmek, diş ağrılarını hafifletmek, ağız kokusunu gidermek mümkündür. Bunun için haftada 1 – 2 kez diş fırçasını gül suyuna batırıp dişleri fırçalamak önerilir.

Gül suyu stresle mücadele eder!

Gül suyunun ferahlatıcı, rahatlatıcı hoş bir kokusu vardır. Bu bakımdan gül suyu, anti stres etki göstermektedir. Gül suyu ya da gül yağı ile vücuda yapılan masaj yaparak hem ruhen hem de fiziksel olarak rahatlamak mümkün. Çünkü gül suyu aromaterapik etki gösterir ve stresi yok eder. Gül yapısında doğal olarak bulunan maddeler sayesinde depresif ruh hali de yok edilebilir, daha pozitif bir ruh haline kavuşmak mümkün olur.

Gül suyu kullanacak olanlara öneriler

  • Gül suyunun genelde her hangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır. Her yaşta ve her dönemde gül suyu kullanımının güvenli olduğu bilinmektedir. Ancak bazı kişiler çok hassas bir cilde sahip olabiliyor. Nadiren de olsa bu tür kişilerde gül suyu alerjik sorunlara sebep olabilir. Bunu önlemek için gül suyunu öncelikle çok küçük bir alanda test etmekte fayda var.
  • Çok sık rastlanmasa da bazı kişilerde gül suyunun kokusuna karşı bir alerji sorunu yaşanabilir. Bu durumda gül suyuna maruz kalan kişinin, vakit kaybetmeden bir açık alana çıkması nefes alıp verme sürecini düzenlemeye çalışması önerilir. Birkaç dakika içinde geçmeyen bir durum olursa doktora başvurmak en doğrusu olacaktır.
  • Her hangi bir rahatsızlığı olan ve bu hastalığın tedavisi için ilaç, krem, losyon kullanan kişilerin gül suyu kullanımı öncesinde doktora danışmaları önerilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde gül suyunun güvenli olduğu bilinmektedir.
  • Yukarıda sayılan gül suyu faydalarının elde edilebilmesi için gül suyunun kesinlikle güvenilir markalardan alınması, doğal, saf olanının tercih edilmesi gerekiyor.

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.