Gaziantep’i görmeniz için 20 neden
Gaziantep, nam-ı diğer “fıstık cenneti”, Türkiye’nin en eski şehirlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş bölgelerinden biri olan Gaziantep, modernliğin ve antik bir kentin, tatil için doğru bir karışımıdır. Burası, hemen hemen Ortaçağ’a kadar uzanan yol ile bağlantılıdır; bunun nedeni, şehrin İpek Yolu üzerinde önemli bir yer olmasıdır. Gaziantep’in, şehir merkezine 20 km uzaklıkta havaalanı da bulunuyor ve havayolu firmaları, Antep’e düzenli olarak uçuşlar düzenliyor. Gaziantep denince aklımıza ilk gelen, şehre adını da veren meşhur “Antep fıstığı”. Bu hızlı, tempolu ve kendine hayran bırakan şehir, aynı zamanda dünyanın en iyi fıstıklı baklavalarını da üretiyor. Burası, maceracı gurmeler için harika bir seçim. İşte Gaziantep’i görmeniz için 20 neden…
1. Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep’i görmeniz için 20 nedenin en başında; Belkıs-Zeugma arkeolojik alanın kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve 2012 yılında açılan, ince mozaikleri sergileyen Zeugma Mozaik Müzesi geliyor. Açıldığında, dünyanın en büyük mozaik müzesi oldu. Müzedeki parçalardan bazıları, uzmanlar tarafından dünyadaki Roma mozaik çalışmalarının en güzel örneklerinden biri olarak görülüyor. Özellikle ünlü Çingene mozaiklerini görmeden dönmeyin. Müze, Şehitkamil mevkiinde yer alıyor.
2. Gaziantep Kalesi
Selçuklu döneminde, 12. ve 13. yüzyılda inşa edilen kale, İmparator Justinianian’ın emrinde kurulan daha eski bir Bizans kalesi bölgesinde bulunmaktadır. Kale, Gaziantep’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.
3. Arkeoloji Müzesi
Kültürel bir gezi yapmak istiyorsanız, Gaziantep bunun için en uygun şehirlerden biri. Arkeoloji Müzesi, Antep’e gelmeniz için en iyi 20 nedenden biri. Müze; Zincirli, Karkamış ve Sakçaközü gibi çevredeki alanlardan bulunanları sergiliyor. Özellikle tarih tutkunları, müzede sergilenen Hitit kalıntıları için burayı mutlaka ziyaret etmek isteyecekler.
4. Gastronomi Şehri
UNESCO’ya göre, Gaziantep, çok eski çağlardan bu yana, kültürel kimliğinin merkezinde yer alan uzun gastronomik tarihi ile ünlüdür. Günümüzde de şehir mutfağı, yerel ekonominin ana güçlerinden biri olmayı sürdürüyor. Şehrin mutfağı, tüm Türkiye’de ve hatta dünyada çok ünlü. Özellikle baklava ve kebaplar, Gaziantep’e gelmek için tek başına yeterli bir sebeptir.
5. Baklava
İtalya’nın makarnası varsa, Antep’in de baklavası var! Baklava; Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. İçinde ceviz ya da fıstık ile hazırlanan baklavayı bir de Antep’te deneyin. Şehirdeki en iyi baklavaları, Katmerci Zekeriya Usta’da yiyebilirsiniz.
6. Otantik Türk Hamamı
Gaziantep’e gidecekseniz, gezinize bir de hamam ziyaretini eklemeyi unutmayın. Hem turistlerin hem de şehrin yerlilerinin ilgi gösterdiği Antep hamamında sizi, otantik bir atmosfer karşılıyor.
7. Alışveriş
Gaziantep’in meşhur Bakırcılar Çarşısı’ndaki tezgahlara bakarken, zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz. Burada bakır ustalarının el sanatlarını görecek, ayakkabıcıların tasarladığı birbirinden güzel ayakkabılara hayran kalacak ve hepsini almak isteyeceksiniz. Burada, dilediğiniz kadar fotoğraf da çekebilirsiniz, kimse size karışmayacak. Ayrıca çarşı içinde, Gaziantep mutfağının en güzel lezzetlerini uygun fiyata bulabilirsiniz. Burada hem sizin hem de sevdiklerinizin seveceği; ipek, kahve, Antep fıstığı, cezve, mutfak eşyaları, gümüş eşyalar, el sanatları ve daha birçok şeyi bulabilirsiniz. Ayrıca pazarlık yapacaksanız, pazarlığa her zaman yarı fiyattan başlayın, başarılı olacaksınız!
8. Camiler
Gaziantep’in birbirinden güzel camileri görülmeye değer. Şehirde, tarihin farklı dönemlerine ait zengin camiler var. Gaziantep’in camileri, farklı mimari öğeleri takdir etmek için iyi bir şans. Ayrıca şehrin camilerinin büyük bir bölümü, son yıllarda güzelce restore edildi. Şehitler Caddesi’nde bulunan Alaüddevle Cami ve Eski Gümrük Caddesi’nde bulunan Tahtani Camisi mutlaka görülmeli. Bu iki cami, İslam mimarisinin özelliklerini çarpıcı bir şekilde yansıtıyor. Camilerin mimarisine özel bir ilgi duyuyorsanız, 11. yüzyılda inşa edilen ve iyi bir şekilde korunmuş olan Ömeriye Camii’yi görmelisiniz.
9. Meyan Şerbeti
Gaziantep’e gitmek için bir bahane arıyorsanız; bu meyan şerbeti olabilir. Özellikle yaz aylarında gidecekseniz, bu şerbeti denemeden geri dönmeyin. Gaziantep’in meşhur çarşılarında gezerken, birçok farklı yerde meyan şerbeti bulabilirsiniz.
10. Katmer
Antep denince akla ilk gelen tatlı baklava olsa da, katmer de vazgeçilmezdir. Gaziantep’e geldiğinizde, kendinizi her zamankinden daha fazla yemek yerken bulabilirsiniz. Lezzetli bir kebabın üzerine midenizde yer kalmasa da kendinizi, elinizde bir çatal bir de bıçakla katmer keserken bulabilirsiniz.
11. Kebap
Patlıcan kebabı, soğan kebabı, tepsi kebabı ya da altı ezmeli… Gaziantep’de sayısız kebap çeşidi var. İnanın, bu kebapların her biri Antep’e gelmek için başlı başına bir neden olabilir.
12. Zincirli Bedesten Çarşısı
Gaziantep’e geldiğimizde pazar gezilerimize, Zincirli Bedesten Çarşısı’ndan başladık. 1781 yılında Darendeli Hüseyin Paşa’nın kurduğu pazar, şehirde mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden biri. Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Antep’in bu meşhur çarşısında; fıstık, baklava ve aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.
13. Menengiç Kahvesi
Şehirde gezerken kısa bir mola verdiyseniz, kendinizi bir fincan kahve ile ödüllendirin. Antep’te kahve denince akla Tahmis Kahvesi gelir. Çarşıları gezdikten sonra buraya gelerek menengiç kahvesini mutlaka denemelisiniz. Bu kahve, Antep’te çok ünlüdür ve gerçekten lezzetlidir. Menengiç kahvesi, kafein içermez ve hafif tatlı bir tadı vardır. Antep’ten ayrılırken, yanınıza biraz menengiç kahvesi de alabilirsiniz.
14. El Yapımı El Sanatları
Bu tarih merkezinde, sıcakların bunalttığı yaz ayları hariç, sokaklarda dolaşmak oldukça keyiflidir. Şehrin meşhur pazarlarında yer alan tanınmış bakırcıların yaptığı bakırlar, cezveler ya da tabaklara kadar her şeyin şekillendirilmiş halini bulabilirsiniz. Gaziantep’ten hediyelik eşya almak istiyorsanız, el yapımı el sanatları ilk tercihlerinizden biri olmalı. Burada özel parlak dokuma kumaşlar da var. Şehirdeki ustaların, özel bir teknik kullanarak işledikleri kumaşları görünce hayran kalacaksınız. Gaziantep, yemenileri ile de ünlüdür. Buraya gelirseniz, meşhur ayakkabıcı Hayri Usta’yı da ziyaret etmelisiniz. Hayri Usta, Harry Potter da dahil olmak üzere Hollywood’un gişe rekorları kıran filmlerindeki oyunculara bile ayakkabı yapmıştır.
15. Elmacı Pazarı
Gaziantep’te mutlaka görmeniz gereken pazarlardan biri de Elmacı Pazarı. Şehitkamil, Sarıgüllük mahallesinde bulunan pazarda, şehrin en lezzetli yöresel ürünlerini bulabilirsiniz. Antep’te bilnen adıyla Almacı Pazarı’nda, baharatları ve meşhur Antep fıstığını almadan geri dönmeyin.
16. Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep’in en meşhur müzelerinden biridir. Müze, şehrin kalesinin güneyindeki tarihi yapıların içinde yer alıyor. 1905 yılında yapılan ve Kethüaczade Göğüş İbrahim Efendi Konağı olarak bilinen konakta bulunan müze, Gaziantep’in geleneksel mutfağını tanıtıyor. Burada; Antep’in gıda maddeleri, mutfak aletleri, yerel lezzetleri, içecekleri gibi mutfak kültürü, ayrıntılı olarak aktarlıyor.
17. Tarihi Gümrük Hanı
Şahinbey mevkiinde yer alan Tarihi Gümrük Hanı, şehirde bir dönem ticaretin merkezi olarak hizmet veriyordu. Gaziantep’in ekonomik sürecine şahitlik eden han, eski önemini yitirmiş olsa da, hala Antep’te mutlaka görmeniz gereken yerlerden.
18. Su Böreği
Şehrinizde yediğiniz su böreğini bir kenara bırakın, bir kez de Antep’de deneyin. Gaziantep’e geldikten sonra, sabah uyandığınızda güne başlangıcı, su böreği ve yanında demli bir çay ile yapabilirsiniz.
19. Hayvanat Bahçesi
Dünyanın en büyük üçüncü ve Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olarak hizmet veren Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne giriş, öğrenciler 3 TL ve yetişkinler için 5 TL. Özellikle aile yapılan gezilerde, çocukların ilgisini çekecek bir rota olacak.
20. Lahmacun
Gaziantep’te ne yapılır ile ilgili bir yazı hazırlarken, listeye birden fazla yiyecek çeşidi eklemeden olmaz. Lahmacun, Antep’in meşhur lezzetlerinden biridir. Lahmacunu bir de burada denemenizi öneriyorum.