Eyfel Kulesi hakkında Az bilinen 22 gerçek

Her yıl neredeyse 7 milyon ziyaretçiyi ağırlayan, Paris’in en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olan Eyfel Kulesi, 15 Mart 2017’de 128.yaş gününü kutladı. Az bilinen bu 22 gerçekle, dünyanın en ikonik yapılarından biri olan Eyfel Kulesi’ne bir kadeh kaldırın!

1.Eyfel Kulesi’ni Gustave Eiffel tasarlamadı.

Ancak onun çalışanlarından biri olan mühendis Maurice Koechlin yaptı. Aslında Gustave Eiffel, Koechlin’in orijinal çizimlerini beğenmedi, onları çok sade buldu ve daha iyisini istedi. Koechlin’in 1884 yılında son tasarımını onayladıktan sonra çalışmalar da tamamlandı.

2. İspanya istemedi.

Gustave Eiffel, ilk başta kuleyi İspanya’nın Barselona şehrine dikecekti ancak İspanya, göz yorucu bir görüntü olacağından endişe ederek kuleyi istemedi.

3. Eyfel Kulesi, 324 metredir (antenler dahil) ve 10.100 ton ağırlığındadır.

4. Paris ilk başlarda kuleyi beğenmedi.

Şehirde yaşayan herkes değilse de, ilk başlarda Paris halkı kuleyi pek beğenmedi.

5. Eyfel Kulesi 1909’da yıkılmış olacaktı, ancak kurtarıldı çünkü dev bir radyo anteni olarak yeniden düzenlendi.

6. Eyfel Kulesi dünyanın en uzun binası oldu.

Eyfel Kulesi, 15 Mart 1889’da tamamlandığında 300 metre yüksekliğe ulaştıktan sonra dünyanın en uzun yapısı oldu. Kule, 1930 yılında Chrysler Binası yapılana kadar 41 yıl bu unvanı korudu.

7. Son gülen yine Eyfel oldu.

1957’de 20 metrelik anten ile Eyfel Kulesi, eski unvanını yeniden eline aldı ancak ilerki yıllarda yapılan Empire State binası, her iki rakibin de unvanını elinden aldı.

8. Eyfel Kulesi, 2011 yılında, 7 milyon insan ile dünya üzerinde ücretli olarak en çok ziyaret edilen anıt oldu.

9. Kablolar kesildi.

1940’da Paris Almanya’yı işgal edince, Fransızlar Eyfel Kulesi’ndeki asansör kablolarını kestiler. Böylece yukarı çıkıp bayrak asmak istiyorlarsa, 1710 basamak çıkmaları gerekecekti.

10. Dönemin ünlü muciti Franz Reichelt, kendi tasarladığı bir paraşütü test etmek için çıktığı Eyfel Kulesi’nden atlayarak öldü.

11. 1665 merdiven Eyfel Kulesi’nin tepesine kadar tırmanmak için 1.665 basamağa ihtiyaç var.

12.  Erika La Tour Eiffel adlı bir kadın 2007’de Eyfel Kulesi ile evlendi.

13. İki kez satıldı.

Sahtekar bir adam Eyfel Kulesi’ni iki kez satmayı başardı, iki kez! Efsanevi dolandırıcı Victor Lustig, insanların güvenlerini kazanmak için ustalıkla çalışıyordu. 1920’li yıllarda Lustig, iki farklı yatırımcıyı Eyfel Kulesi’ni satın almaya ikna etti. Lustig, ilk kurbanlarını 70.000 USD dolandırdı.

14. Günümüzde fotoğraf çekerken bile zorluk yaşayabilirsiniz.

Telif hakları ile korunan yapının “orijinal bir görsel yatırım” olduğuna karar verildikten sonra, ikonik imajının korunması adına, Fransa’nın izni olmadan fotoğrafının çekilmesi yasaklandı. Facebook fotoğraflarınız için muhtemelen herhangi bir sıkıntı yoktur.

 

15. Buna rağmen dünyada 30 farklı taklidi var.

Londra’dan Las Vegas’a, Pakistan’dan Lahor’a kadar, dünyanın bu en ünlü kulesinin kopyası var.
1889 Dünya Fuarı’na katılan Blackpool Belediye Başkanı Sir John Bickerstaffe, bu yeni cazibe merkezinden çok etkilendi ve İngiliz kıyılarında ona benzer bir kule inşa edildi.

16. Eyfel Kulesi’nin üzerindeki boyanın ağırlığı 10 filin ağırlığına eş değerdir.

17. Eyfel Kulesi’nde bir daire var.

Gustave Eiffel’in, Eyfel Kulesi’nin tepesinde kendisine ait bir dairesi vardı.

18. Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Fransız otomobil üreticisi Citroen, Eyfel Kulesi’ni 1925 ve 1934 yılları arasında dev bir reklam panosu olarak kullandı. Citroen ismi, çeyrek milyon ampul kullanılarak kuleye asıldı ve bu olay, dünyanın en büyük reklamı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

19. Daha çok aile ile ziyaret ediliyor.

1889’da açıldığından beri yaklaşık 250 milyon ziyaretçi kuleyi ziyaret etti. Her yıl ortalama 7 milyon ziyaretçi ağırlayan Eyfel Kulesi’ni ziyaret edenlerin %75’i yabancıdır ve dünyanın en çok ziyaret edilen anıtıdır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışmada, 5 bin ziyaretçiye kuleyi ziyaret etmeye kiminle geldikleri sorulmuş. Bunların %3’ü tek başına, %18’i arkadaşıyla, %30’u bir grupla ve %48.9’u aile ile ziyaret ettiklerini belirtti.

20. Mata Hari’nin yakalanması

Birinci Dünya Savaşı döneminde Fransız ordusu, Berlin’den gelen düşman mesajlarını dinlemek için Eyfel Kulesi’ni kullanıyordu. Almanlar için casusluk yapan dansçı Mata Hari, daha sonra tutuklandı ve mahkum edilip idam edildi.

21. Eyfel Kulesi’nin boyanması elle yapılır

Yapımından bu yana, Eyfel Kulesi 18 kez boyandı. Kırmızı, kahverengi ve sarı tonlarına boyanarak bugünkü bronzluğunu elde etti. Kulenin boyanmasında geleneksel yöntemler uygulanır. Boyama için mekanik bir boyaya izin verilmez. Eyfel Kulesi’ni boyamak için 60 ile 70 ton aralığında boya gerekir. Ayrıca atmosferik perspektifin etkisine karşı koymak için alt kısımda daha açık gölge ve üst kısımda daha koyu bir gölge gerekir.

22. Fransız Devrimi’nin 100. yıl dönümünü kutlamak için inşa edildi.

Fransız Devrimi’nin 100. yıl dönümü için bir yarışma düzelendi. 107 öneri arasından Eyfel’in mimarı Stephen Sauvestre ve mühendisler Maurice Koechlin ve Emile Nouguier ile birlikte sunduğu tasarımlar seçildi.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.