Evcil hayvanlara korona virüsü bulaşır mı?
Veteriner hekimler, korona virüsünün evcil hayvanları etkileyip sahiplerine yayma olasılığının son derece düşük olduğunu belirtiyor.
Geçtiğimiz günlerde, Hong Kong sağlık yetkilileri, korona virüsünden etkilenen bir kadının köpeğinde “zayıf pozitif” test sonucu ile karşılaştı. Test sonucu pozitif çıkan köpekte hastalığın hiçbir belirtisi görülmedi. Yine de, köpek takip edilmeye devam edildiği için karantinaya alındı.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, “Zayıf pozitif”in ne anlama geldiğini yorumlamanın gerçekten zor olduğunu belirtiyor. Bilim adamları arasında, bunun gerçek bir pozitif olup olmadığı konusunda da şüpheler var.
Aksi bilgiler bulunana kadar; virüsün evcil hayvanlar yoluyla sahiplerine ve diğer evcil hayvanlara yayılmayacağından emin olunabilir. Bununla birlikte, korona virüsüne neden olan virüs hakkında edinilen bilgiler artmaya devam etmektedir ve önümüzdeki günlerde, hastalığın evcil hayvanlar ve sahipleri üzerindeki etkisi hakkında bilgiler değişebilir.
Korona virüsünün evcil hayvanıma bulaşmasından endişe etmeli miyim?
Çok fazla endişe etmenize gerek yok. Uzmanlar, 1 Mart 2020 tarihi itibariyle hiçbir hayvanın virüsten etkilenmediğini ve şu anda, bir evcil hayvanın virüsü diğer hayvanlara ya da insanlara bulaştırabileceğine dair bir kanıt bulunmadığını belirtiyor.
Kaliforniya’daki bir hastanede görev yapan uzman bir veteriner, “Evcil hayvanlara yönelik ve şu andan itibaren risk düşük görünüyor” diye belirtiyor. Hayvanlar, genetik olarak insan virüslerinden farklı olan virüsleri yayıyor. Bu genetik ayrım, insanların ve hayvanların hastalıkları birbirine bulaştırmasını zorlaştırıyor.
Hong Kong’daki köpek ne olacak? “Zayıf pozitif” test sonucu ne anlama geliyor?
Test sonucu “zayıf pozitif” çıkan Hong Kong’daki köpek, dünya çapında bilinen tek örnektir. Bu köpeğe gerçekten virüs bulaşıp bulaşmadığı ya da köpek üzerinde bulaşıcı bir şekilde bulunup bulunmadığı hakkında daha fazla bilgi gerekiyor. Yetkililer daha fazla bilgi verene kadar; köpeğin hasta olup olmadığını, diğer hayvanları ya da insanları etkileyip etkilemediğini belirlemek oldukça zor.
Evcil hayvan sahipleri hayvanlarını ve ailelerini nasıl güvende tutabilir?
Kedinizi ya da köpeğinizi sevmeye devam edin. Onu ya da bir başka evcil hayvanı sevdikten sonra ellerinizi su ve sabunla güzelce yıkayın. Zaten, bazen evcil hayvanlar, insanları hasta eden salmonella gibi bakterileri de taşıyor olabilir.
Virüsü taşıyan kişilerle yakın temastan kaçının. Virüse yakalandığınızda evde kalın. Öksürmeniz ya da hapşırmanız gerekiyorsa, bunu mutlaka dirseğine ya da bir mendile yapın.
Evcil hayvanınızı, ailenizin acil durum hazırlık planına dahil edin ve onların iki haftalık yiyecek ve ilaçlarını tedarik edin.
Virüsler daima gelişmektedir. Bazen, nadiren de olsa hayvanlardaki virüsler, insanlara geçecek kadar evrilebilir. İnsanlar için tehlikeli olan virüslerin çoğu da hayvanlardan ortaya çıkmaktadır. Korona virüsünün muhtelemen bir yarasadan evrilmiş olabileceği ancak bir insana nasıl bulaştığının henüz belli olmadığı belirtiliyor.
Korona virüsüne neden olan bu yeni virüs; öksürme, hapşırma ya da enfekte olmuş kişilerle temas olması durumunda insanlar arasında yayılmaktadır. Bulunduğu yüzeyde birkaç güne kadar yaşayabileceği belirtilen bu yeni virüsün bir köpek, kedi ya da başka bir evcil hayvan türüne bulaşabileceğine dair bir kanıt yoktur.
Virüsün Riskli Olduğu Bir Bölgede Yaşıyorsanız, Ne Yapmalısınız?
Her zamanki evcil hayvan bakım rutininize devam edin. Konuyla ilgili daha fazla bilgi verilene kadar, evcil hayvanınızı başka hayvanlarla temas ettirmekten kaçının. Evcil hayvanınıza ya da başka bir evcil hayvana temas etmeden önce ve temas ettikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Evcil hayvanınız hastalanırsa, derhal veteriner hekiminizi arayın.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, korona virüsünün evcil hayvanlara bulaşabileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bu nedenle, endişelenmeyin. Kediniz ya da köpeğiniz, korona virüsü ile etkileşime girdikten sonra hastalanırsa, ilk iş olarak veteriner hekiminizi arayın.
Korona virüsü nedeniyle karantinaya alınırsam ne olur? Evcil hayvanımı korumak için ne yapmalıyım?
Korona virüsünden etkilenirseniz, kediniz/ köpeğinizle olan temasınızı sınırlandırmanızı öneririz. Hastaysanız, evcil hayvanınızın bakımını başka birine yönlendirebilirsiniz. Eğer karantinadaysanız, teknik olarak o da karantinadadır. Dolayısıyla, onun bakımını evin sınırları içinde tutmanın bir yolunu bulmalısınız. Ancak, özellikle köpeğiniz varsa bu pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle, köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak ve insanlardan uzak tutmak için size yardımcı olabilecek birini bulmalısınız. Bu konuda, veterinerinizle görüşebilirsiniz. Korona virüsünün evcil hayvanlardan insanlara geçmesi pek olası olmadığından, bu konuda komşularınızdan da yardım isteyebilirsiniz.