Skip to content Skip to footer

Es geçmemeniz gereken 3 sağlıklı pişirme metodu

Tavaya bir şeyler atmak veya mikrodalgada yemek yapmak pek de zor sayılmaz ancak bunlar basit yemek pişirme teknikleridir ve çok daha faydalı, lezzet verici teknikleri de bilmek gerekir. Üç yeni metot sayesinde yemeklerinizi sağlıklı hale getirirken onları daha da lezzetli yapabilirsiniz.

Etler İçin Buğulama

Yüzyıllardır çeşitli kültürlerde gıdalar buharla pişiriliyorlar. Neredeyse her et, sebze veya meyve kaynayan suyun üzerinde bir sepet içerisinde buharla pişirilebilmektedir.

Haşlamanın aksine buharlı pişirmede C vitamini ve folat gibi besin değerleri suya geçmezler ve böylece gıdanın içerisinde kalırlar.

Gıdalar doğru şekilde buharla pişirildikleri zaman nemlerini, dokularını, aromalarını, renklerini ve antioksidanlarını korumaya devam ederler.

Buğulama tavuk eti ve balık gibi etlerin kızartma veya ızgarada olduğu gibi kurumasına da engel olur. Buhara yağ eklemeniz gerekmediği için kalorinin de biraz düştüğüne şahit olabilirsiniz.

Nasıl Buğulamalı?

Buğulama işi için satılan pek çok ekipman bulunuyor ve bu tip tencerelerden birini aldıktan sonra tek yapmanız gereken bir miktar su eklemek, üstteki kısma gıdaları eklemek ve kapağını kapattıktan sonra suyu kaynama noktasına getirmek. Daha sonra altını kısabilir ve yemek tamamen pişene kadar devam edebilirsiniz.

Doğru bir pişirme için sert sebzeleri buhara daha yakın hale getirebilir, yeşil ve narin gıdaları ise biraz daha üstlere ekleyebilirsiniz. Çok fazla doldurmamaya da dikkat edin.

Bazı sebzelerin hızlı pişme özellikleri nedeniyle aşırı pişme riskleri mevcut ve bu yüzden pişirdiğiniz şeye dikkat etmelisiniz.

Ayrıca sebzeleri pişirdikten sonra pişmenin durdurulması için onları buzlu su içine atmayı da unutmamalısınız. Tencerenin suyunun bitmemesine de dikkat edin.

Hafif Haşlama

Hafif haşlama yönteminde haşlamanın aksine gıdalar 90-100 derecelerde değil, 70-80 derece civarlarında suda pişiriliyorlar. Bu şekilde beyaz et, kırmızı et, balık, hatta bazı meyveler ve sebzeler kolayca pişirilebiliyorlar. Zira bu yöntem sayesinde aşırı pişmeye engel olunuyor ve gıdaların ızgarada kurumaları, yağlarını kaybetmeleri de engelleniyor.

Buğulama yönteminde olduğu gibi bu yöntemde de yağ eklemek zorunda değilsiniz ve pişirmenin sonunda fazladan bir et suyu elde edebiliyorsunuz. Bu suyu daha sonra çorba yapımında da kullanabilirsiniz.

Hafif haşlama yöntemi sayesinde gıdaların yüksek ısıdan dolayı bozunarak kalp hastalıklarına ve kansere sebep olmalarına da engel olabiliyorsunuz.

Nasıl Yapılır?

Bu yöntem için tek yapmanız gereken tencerenizin içerisine gıdalarınızı eklemeli, üstünü biraz aşacak kadar su eklemeli, daha sonra suyu neredeyse kaynama noktasına getirmelisiniz. Bu iş için önce suyu ocağın büyük kısmında hemen ısıtabilir, sonra en küçük kısma alarak altını az açabilir, sadece arada bir baloncuk çıkartmasını sağlayabilirsiniz. Et pişene kadar kısık ateşte beklemeniz yeterli olacaktır.

Tam bir tavuğun bu yöntemle 45 dakikada piştiğini belirtelim. Bazı balıklarda 8 dakikada pişme bile mümkün olmaktadır. Bu yöntem sırasında suyun kaynamaması gerektiğini unutmayın. Kaynama noktasına gelirse yağlar çözüneceklerdir ve yemek kaygan bir hale gelecektir.

Yüksek Isıda Kavurma

Bu yöntemde etleri ve sebzeleri çok yüksek sıcaklıkta sadece çok kısa bir süre pişirmek gerekiyor. Hızlı, kısa pişirme süreci sayesinde yemekler hemen hazır oluyorlar ve ayrıca tek bir tava kullanıldığı için bulaşık da az oluyor. Bu yöntem ile gıdaların besin değerleri, aromaları, ve dokuları yerinde kalıyorlar.

Bu pişirme yöntemi özellikle sebzeler için çok kullanışlı ve bu nedenle tercih edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Wok adı verilen tavalar genelde bu iş için kullanılıyorlar ancak demir döküm gibi ısıya dayanıklı diğer tavalarla da yapabilirsiniz.

Teflon gibi kaplamalı tavalarda uygulamayın çünkü yüksek sıcaklıklara çıkacağız.

Bu iş için tavamızı öncelikle bir hayli ısıtıyoruz ve daha sonra yanma noktası yüksek bir yağı tavaya bir miktar ekliyoruz. Yağın çok olmamasına dikkat edin, sadece tava üzerinde ince bir katman yaratacak kadar olmalıdır.

Et eklenecekse eti bir yüzü tavaya denk gelecek şekilde tavaya katıyoruz ve en az bir kaç dakika hiç dokunmuyoruz. Etin bir tarafı piştiği zaman diğer tarafını çeviriyor ve güzelce mühürlüyoruz.

Sebzeler içinse bilhassa sert sebzeler çok uygunlar ve onları önden atmak gerekiyor. Eğer wok tava kullanılıyorsa, sert sebzeleri önce pişirebilir, sonra onları tavanın kenarlarına itebilir ve orta kısıma kolay pişen şeyleri ekleyerek pişirmeye devam edebilirsiniz.