Enerji Veren ve Tok Tutan Smoothie Tarifi
Yaşamımızı sürdürebilmek için en çok sıvı besinlere ihtiyaç duyarız ve en çok onları tüketiriz. Yaz, kış, günümü her saatinde yemekten önce, sonra, yemek esnasında, spor öncesinde, sonrasında yanımızda mutlaka bir içecek bulunur. Marketlerden hazır olarak alınan meyve suları, gazlı, asitli içecekler evet, bir oranda serinletir, susuzluğu giderir. Ancak uzun vadede düşünüldüğünde bu paketli içeceklerin şeker içerdiği, uzun süre dayanıklı kalabilmeleri için katkı maddeleri barındırdığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bakımdan aşırı kilo, obezite, vücutta yağ depolanması gibi sorunların temel sebeplerinden birisi bu hazır içeceklerdir.
İşte bu paralelde tıpkı yiyecekleri olduğu gibi yaz ya da kışın tüketilen içecekleri de evde hazırlamak en doğru ve sağlıklı yoldur. Kişi kendisi hazırladığı yiyeceklerin, içeceklerin tatlılık, ekşilik dozunu damak tadına göre ayarlayabilir, kalori oranını kendisi belirler, en önemlisi de içine eklediği malzemelerin sağlıklı olduğundan emin olur. Bu bağlamda son yıllarda çok favori olan, cafe ve restoranların içecek menülerinde görmeye alışkın olduğumuz smoothie’yi de evde hazırlamakta fayda var. Hem sağlıklı, hem besleyici, hem enerji deposu hem düşük kalorili hem de uzun süre tok tutabilen bir smoothie ile güne ya da spora başlamak veya spor sonunda kaybedilen enerjiyi kazanmak mümkün.
Smothie malzemeleri
3 adet çekirdekleri çıkarılmış mürdüm eriği
2 dilim ananas
1 çay bardağı yaban mersini
1 çaybardağı dilimlenmiş şeftali
1 su bardağı badem sütü
1 tatlı kaşığı çiya tohumu (çiya tohumu üzerine 2 parmak aşacak şekilde suyun içinde bir gece bekletilmelidir)
Smothie yapılışı
Smothiede kullanılmak istenen tüm malzemeler smothie makinesi ya da blender haznesine içine konur. Tüm malzemeler homojen bir şekilde karışıp sıvı hale gelinceye kadar çırpılır, parçalanır.
Not 1: Bu tarifte kullanılan meyveler tam mevsiminde pazardan alınıp tek porsiyon olacak şekilde derin dondurucuda dondurulmuştur. Bu sayede çok daha lezzetli ve doğal meyvelerle hazırlanmış bir smothie yapılır.
Not 2: Smothie’de kullanılan meyveler kişinin damak tadına göre değişebilir. Muz, çilek, armut, kavun tüm meyveler smothie için uygundur. Ancak spor yapanlar ve formuna dikkat edenler için yabanmersini özellikle tavsiye edilir. Zira yabanmersini yüksek oranda antioksidan içerir.
Not 3: chia tohumu ülkemizde henüz çok fazla bilinmeyen ve sık kullanılmayan bir üründür. Ancak yüksek oranda kalsiyum içeriğinden dolayı özellikle kullanılması önerilir.
Not 4: Smothie ve evde taze meyvelerle hazırlanan tüm içeceklerin taze olarak tüketilmesi önerilir. Eğer bir yere götürülecekse mutlaka ağzı kapalı ve hava almayan, dışarıdaki hava sıcaklığından etkilenmeyen bir kapta muhafaza edilmesi önerilir.
Not 5: Smothie içinde bulunan malzemelerden dolayı yüksek oranda enerji içeren, besleyici özellik barındıran bir içecektir. Bu sebeple özellikle spordan 1 saat öncesinde ya da spor sonrasında tüketilmesi doğru olacaktır. Ayrıca yoğun bir güne başlamadan önce, gün içinde besleyici bir ara öğün olarak da smothie tüketilmesi önerilir. Bu sayede gün içinde harcanan enerji dolayısıyla kas yakımı önlenir, düşük kalorili, yüksek enerjili bir besinle açlık hissi de giderilmiş olur.
Not 6: Kışın smothie yapmak isteyenlerin yazdan dondurucuya koydukları meyveleri donmuş olarak kullanmaları doğru bir yaklaşım olacaktır. Yazın smothie yapacak olanlar ise yine mevsim meyvelerini kullanırlar ve içine 2 parça buz koyabilirler. Bu sayede serinletici bir içecek elde etmek mümkün.