Dukan diyeti ve dukan diyeti listesi örneği

Herkese merhaba! Bugün, yine harika bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; Dukan diyeti nasıl yapılır ve Dukan diyeti listesi örneği…

Dukan Diyeti Nedir?

2000 yılında, doktor Pierre Dukan’ın ortaya çıkardığı bir diyet sistemidir. Bu, çok fazla protein alımına dayalı bir diyet. Dukan diyeti şunu iddia ediyor; proteini vücuda aldığınız zaman, onu sindirmek için çok fazla enerji yakarsınız, yağ ya da karbonhidrat aldığınız zaman, vücudunuz aslında o kadar da fazla kalori harcamaz. Yani, proteini yakarken çok fazla kalori harcadığınız için, daha fazla kilo verdiğinizi iddia ediyor.

Bir diyetisyen olarak da, protein diyetinin kilo verdirdiğini biliyorum. Dukan Diyeti, yaklaşık olarak dört aşamadan oluşuyor. Birincisi saldırı, atak aşaması. İkincisi seyir aşaması. Üçüncüsü pekiştirme aşaması ve dördüncüsü de istikrar aşaması…

Atak Aşaması

Bu aşama, yaklaşık 1-10 gün arasında sürer ve bu süre kişiye bağlı olarak değişmektedir. Bu aşamada; tamamen saf proteinden yüksek besinlerden beslenilir. Bu sürede, meyve ve sebze gibi besinlere yer yoktur. Proteinler; dana eti, yağsız hindi eti, jambon, füme gibi seçenekler olabilir. Süt ürünleri de yağsız tüketilmeli. Ayrıca, 1.5 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi ya da yulaf kepeği de kullanabilirsiniz. Günlük olarak, en az 6 bardak kadar da su içmeniz gerekiyor. Bu, tamamen proteinden beslendiğiniz bir bölüm.

Seyir Aşaması

Bu aşamada; yine proteinden yüksek beslenilir ve diyete sebze dahil edilir. Bu da, bir gün katarak bir gün katmayarak gerçekleşir. Bu süreçte sebzelerden; patates ve bezelye gibi şekerli sebzeler yasak. Yulaf kepeği miktarını 2 yemek kaşığına kadar çıkarabilirsiniz. Bu aşamada; ne kadar kilo vermek istiyorsanız, 3 günün katları şeklinde sürdürüyorsunuz. Yani; 1 kilo vermek istiyorsanız, 3 gün boyunca bu aşamayı sürdürmeniz gerekiyor. 10 kilo vermek istiyorsanız, 30 gün boyunca bu aşamada kalıyorsunuz.

Pekiştirme Aşaması

Bu aşama, verilen kiloların korunduğu aşamadır. Bu aşamayı; verdiğiniz kilo oranında 5 gün boyunca sürdürmek gerekiyor. Örnek verecek olursak; 1 kilo verdiyseniz, 5 gün boyunca bu aşamada kalmalısınız. Bu evreye kadar 20 kilo verdiyseniz, bu evreyi 100 gün kadar sürdürmeniz gerekiyor. Pekiştirme aşaması; yine protein ağırlıklı, sebzelerin dahil olduğu, aynı zamanda meyvenin de yavaş yavaş eklendiği aşamadır. Ancak; muz, üzüm ya da karpuz gibi şeker oranı yüksek meyvelerin tüketilmemesi gerekiyor. Bu aşamada, haftada 2 kez “kutlama günü” yapabilirsiniz. Kutlama günlerinde listenize; makarna, pirinç, bulgur gibi besinleri ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda, iki dilim ekmek de tüketebilirsiniz.

İstikrar Aşaması

Diyeti artık yaşam tarzı haline getirdiniz, kiloları verdiniz. Daha sonrasında, Dukan’da öğrendiğiniz tüm bu beslenme sistemini devam ettirmeniz gerekiyor. Fark olarak; yalnızca Perşembe günlerinde, protein ağırlıklı beslenmeniz gerekiyor. Diğer günlerde; öğrendiğiniz beslenme sistemini devam ettirebilirsiniz.

Dukan Diyetinin Zararları

Dukan diyetinin en çok tartışılan kısmı, zararlarıdır. Ben bu konuya bir diyetisyen gözüyle bakıyorum ve o şekilde yorumlayacağım…

Dukan Diyeti, aslında hayatımızda 2000 yılından beri var. Anlattığım üzere, çok fazla protein alımına dayanıyor. Protein, bağırsakları kurutma etkisinden dolayı, vücutta kabızlık problemine neden olabiliyor. Kabızlık da, metabolizmayı olumsuz etkiler ve yaşam kalitesini düşürür.

Bununla ilgili olarak hastaneye yatan kişiler dahi oldu. Ayrıca, protein oranı yüksek besinler; aslında doymuş yağ içeriği yüksek olan besinlerdir ve yapısında kanserojen ve toksik madde taşıyabilen besinlerdir. Bu besinlerden sürekli tüketmek; hücrelerin yapısını bozar ve sizi kansere meyilli bir hale getirebilir. Bu nedenle, Dukan diyeti ile kanser arasında bir ilişki kurulabilir.

Günlük hayatınızı etkileyebilecek; halsizlik, unutkanlık, baş ağrısı ve ağız kokusu gibi yan etkileri de var. Bunlar da, insanın yaşam kalitesini düşüren durumlardır. Bu açıdan, Dukan diyetinin yapılmasını çok fazla önermiyorum.

Dukan Diyeti Listesi Örneği (Atak Aşaması)

Kahvaltı

• Yulaf ezmeli omlet yanında
• Jambon ya da hindi füme

Ara Öğün

• 1 bardak süt

Öğle Yemeği

• Et, tavuk balık

Akşam Yemeği

• Et, tavuk, balık

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.