Doğum sonrası şişkinlikler için doğal çözümler

Doğumun ardından pek çok kadın cildinde şişkinlikler fark ediyor ve özellikle bacaklar ile yüzde bunlar daha belirgin oluyorlar. Buna doğum sonrası şişkinlik deniliyor.

Hamilelik sürecinde beden bebeği desteklemek için fazladan su tutuyor ve bu su aşama aşama terleme ve idrar yoluyla atılıyor.

Fakat bu süreci biraz daha hızlandırmak için ev çözümleri mevcut.

Doğum Sonrası Şişkinliğin Sebepleri

Gebelikte artan su ağırlığının doğumun ardından vücutta kalması doğum sonrası şişkinlik olarak adlandırılıyor. Özellikle bacaklarda, ayakta, bileklerde ve yüzde bu şişkinliğe rastlamak mümkün. Ayrıca kadın bedeni hamilelik sürecinde %50 daha fazla kan ve beden sıvısı üreterek bebeği destekliyor. Bazı araştırmalarda kadın bedeninin doğumun ardından 3 kiloya kadar su ağırlığına sahip olabileceği görülüyor.

Doğum Sonrası Şişkinlik İçin On Doğal Tedavi

Çocuk doğduktan sonra bedenin iyileşmesi için zamana ihtiyacı var. Doğru şekilde yemek, dinlenmek ve uyumak bedenin tekrar sağlıklı hale gelmesi için en önemli noktalar. Aşağıdaki ev çözümleri ise şişkinliklerden daha kolay kurtulmanıza yardımcı olacaklar.

Su İçin

Biraz ters gibi görünebilir ancak yeteri kadar su içmek, su ağırlığını vermenize yardımcı oluyor. Çünkü dehidrasyon vücudun fazla suya tutunmasına sebep oluyor. Su aynı zamanda böbreklerden atık madde atımını hızlandırıyor ve böylece beden sağlıklı kalırken, hamilelik sonrası iyileşme süreci hızlanıyor.

Ayaklarınızı Kaldırın

Bacaklardaki şişlikleri azaltmak ve dolaşımı iyileştirmek için bacaklarınızı bir süre kalp seviyesinin üzerinde tutun. Böylece sıvıların beden boyunca akmasını sağlayabiliyorsunuz. Sıvılar normalde ayakta durduğumuzda ayağa doğru hareket ediyorlar ve bu yüzden ayakları kaldırmak geçici olarak şişkinlikleri alabiliyor. Bacak bacak üstüne atma gibi kan akışını zorlaştıran pozisyonlarda da oturmayın.

Hafif Sporlar Yapın

Hafif egzersizler şişkinlik ve belirtilerin azalmasını sağlıyor. Çünkü hareket etmek kan ve su dolaşımına iyi gelerek birikmeleri engelliyor. Bunu yaparken ağrı verecek düzeyde ağır sporlar yapmamaya da dikkat etmeli.

• yürüme
• kolay yoga hareketleri
• yüzme
• pilates

Yukarıdaki çözümler şişkinlikten kurtulmanız için katkı sağlayacaklar.

Basınçlı Çorap Giyin

Varis tedavisinde kullanılan tipte basınçlı çorapların doğumun ardından 24 saatlik bir süreçte şişkinlikleri azalttığını gösteren çalışmalar var ancak bu konuda elbette daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu çoraplar bacaklardaki damarları daraltarak kan akışını arttırıyorlar ve böylece damarlar kısa zamanda daha fazla kan taşımaya çalışıyorlar.

Gevşek Kıyafetler Giyin

Çok sıkı kıyafetler vücudun çeşitli kısımlarında dolaşıma engel olabiliyorlar ve bu da sıvıların çeşitli noktalarda birikmesine sebep oluyor. Rahat kıyafetler buna engel olabiliyorlar.

Tuzdan Kaçının

Bedenimiz sodyum ile su arasında bir denge kurmaya çalışır ve çok fazla sodyum tüketirseniz daha fazla su tutar. Sodyumu genelde sofra tuzundan veya işlenmiş gıdalardan alıyoruz. Dolayısıyla işlenmiş gıdalardan ve fazla tuz kullanımından uzak durun.

Potasyum Zengini Gıdalar Tüketin

Sodyum ve potasyum vücutta birlikte çalışıyor ve bedenin ikisi arasında dengeye ihtiyacı var. Daha fazla potasyum tüketimi doğal olarak vücuttaki sodyum miktarını azaltıyor. Potasyumu bol gıdalar şöyle:

• kayısı
• muz
• avokado
• ıspanak
• pişmiş fasulye
• mercimek
• yoğurt
• yer fıstığı ezmesi

Daha Az Kafein Tüketin

Kahve ve kafein eklenmiş içecekler bedenin su kaybetmesine sebep oluyorlar ve dehidrasyon riski artıyor. Beden ise buna su tutumu şeklinde tepki veriyor. Kafeinli içecekler yerine su ve bitki çayları içmeyi tercih edebilirsiniz.

Yuvarlama Köpüğü Kullanın

Yuvarlama köpüğü, masaj köpüğü veya foam roller olarak adlandırılan ürünleri bacaklarınızda gezdirmek, o bölgede kan akımını hızlandırarak damarların daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Böylece vücuttaki su dağılımı daha eşit hale gelebilir.

Doğum Sonrası Masaj

Doğumun ardından ağrıların geçmesi, şişkinliklerin azalması ve rahatlama için doğum sonrası masaj yaptırabilirsiniz. Bu masaj dolaşıma iyi geliyor ve fazla suyu atmanızı kolaylaştırıyor. Ayrıca hormon dengelerinin yeniden kurulmasına izin veriyor. Ancak masajı sertifikalı bir mazör ya da masözde yaptırmayı unutmayın.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

• şişkinlikler aniden geliyorsa
• şişmiş alana baskı uygulayınca ciltte iz bırakıyorsa
• ağrı, kızarma, kaşınma, tek bacakta şişkinlik gibi belirtiler varsa
• devamlı baş ağrısı, kusma, bulanık görüş, ışığa hassasiyet varsa
• nefes darlığı ve göğüs ağrısı varsa

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.