Doğal ve tarihi güzellikleri sunan şehir; Burdur
265 bin kişilik nüfusu ile Burdur; Pamukkale’nin 175 km doğusunda, Antalya’nın 127 km kuzeyinde ve konyanın 277 km batısında yer alır. Yaklaşık bin metrelik bir yükselikte, arazisinin %60’ı dağlarla kaplı olan Burdur, Akdeniz kıyılarının iç kısmında, küçük nüfuslu ve keyifli bir şehirdir. Evinizde, çayınızı tatlandırmak için kullandığınız şekerin, büyük şeker pancarı tarlaları ve pancarları saf şekere çeviren Burdur fabrikalarından gelmesi olasıdır.
Burdur Tarihi
Burdur, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir ve tarihi M.Ö 7000 yılına kadar uzanmaktadır. Burası, doğal ve tarihi güzellikler sunan, şirin bir şehirdir. Şehrin mimarisini incelemek, müzelerini gezmek, sıcak insanları ile sohbet etmek ve lezzetli yemekleri tatmak için Burdur’a mutlaka gelinmeli. Şehirde keşif için geçecek bir günün ardından, ertesi günü Burdur’un antik kentlerini, mağaralarını ve göllerini keşfetmek için geçirebilirsiniz. Burdur isminin kökeni ile ilgili birkaç farklı efsane bulunuyor.
Bunlardan biri, Yunan mitolojisinde Uliler’in tanrılardan kaçmak için buraya geldikleri ve “burada dur” anlamına gelen ” Ezostas” ismini verdikleridir. Başka bir söylentiye göre de şehrin ismi, tren istasyonu Polydorion yakınlarındaki Tümülüs’den gelmektedir. Bir başka söylentiye göre de, bölgedeki “göllerin toprakları” anlamına gelen “Limombrama” isminden gelmektedir. Burdur’un isminin nereden geldiği ile ilgili en az 15 tane daha efsane bulunuyor. Şehrin tarihi, 8000 yıldan geriye gidiyor. Baskuyu ve Yeşilova köylerinde bulunan kaya resimleri, bu bölgede Paleolitik çağda yerleşim olduğunu göstermektedir. Arkeologlar ayrıca Neolitik ve Kalkolitik çağlara ait sanat eserleri de keşfettiler.
M.Ö 1 yüzyıldan sonra Romalıların egemenliğine giren Burdur’u, daha sonra Bizans İmparatorluğu devraldı. 11. yüzyılda, Türkler şehri ele geçirdi ve daha sonra şehir, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası oldu. Osmanlı döneminde şehirde Selimzade, Tepe, Kayışoğlu ve daha pek çok farklı cami inşa edildi. Şehir ayrıca; arkeolojik, mimari ve antropolojik buluntulara sahip küçük bir müzeye de sahiptir.
Burdur Gezilecek Yerler
İnsuyu Mağarası
Burası, mutlaka görülmeli. İnsuyu Mağarası, 597 metre uzunluğu ve çeşitli büyüklükte 9 gölü ile dünyanın en büyük ikinci mağarasıdır. Çoğu turist bu mağarayı diyabet ve mide hastalıkları için iyileştirici etkisi olan suları için ziyaret etmektedir. İnsuyu Mağarası, içinde ziyaretçiler için uygun koşullar sağlayan doğal ve temiz hava sirkülasyonuna sahiptir.
Sagalassos Antik Kenti
Şehir merkezinden 30 km uzaklıkta bulunan Sagalassos Antik Kenti, Hitit belgelerinde ilk olarak Salawassa şeklinde belirtilmiştir. Arkeologlar, bölgedeki bina kalıntılarını ve heykelleri gün ışığına çıkardılar. En önemli keşiflerden bazıları; The Doric Fountain House, Neon Kütüphanesi, Kuzeybatı Heroon, Antonine Nymphaeum ve 12.000 kişilik bir tiyatro alanı olan Tiberian Kapısı’dır. Kremna Antik Kenti, Burdur’a 45 kilometre uzaklıktadır. Bu şehir, 2. yüzyıldan kalma bir Pisidya şehridir. Bugün, bölgeye gidebilir, kilisesini ve kütüphanesini ziyaret edebilirsiniz.
Hacılar Höyüğü
Bu höyük, şehrin merkezine 24 km uzaklıktadır. Hacılar Höyüğü, insanlığın evrelerini ve insanın nasıl avcıdan toplayıcıya dönüştüğünü gösteren bir Neolitik ve Kalkolitik Çağ yerleşimidir. Bu arkeolojik alanda, iki katlı büyük evler, dar sokaklar, her evin etrafında Ana Tanrıça heykelcikleri ve geometrik desenler bulunmaktadır.
Kuruçay Höyüğü
Burdur şehir merkezine 15 km uzaklıktaki bu tarih öncesi höyüğü, Kuruçay köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Burdur Gölü
Burdur Gölü, şehre 4 km uzaklıktadır. Göl, tektonik bir göl özelliği taşımaktadır. Burası, nesli tükenmekte olan bir tür olan “dikkuyruk ördekleri”nin %70’ine ev sahipliği yapmaktadır. Burdur gölü, Endemik kuş türlerinin barınak alanıdır ve uluslararası olarak önemli bir bataklık alanıdır. Göl 85 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Karacaören Baraj Gölü
Baraj, Aksu deresi üzerinde kurulmuş ve Bucak ilçesine 35 km uzaklıktadır. Bölgenin enerji ve sulama ihtiyacının yanı sıra, doğal güzellikleri ile de güzel mesire yerlerinden biridir.
Ulu Cami
Burdur’un belki de en iyi anıtı, 1300 yılında Feleküddin Dindar Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami’dir. Anıt, 1914 yılında meydana gelen bir depremle yıkılmış olsa da, 1920’lerde yeniden inşa edilmiş ve sıra dışı Osmanlı öncesi mimarisi nedeniyle görülmeye değerdir. Cami, şehirdeki uzun saat kulesinin hemen yanında, Pazar mahallesinde bir tepenin üzerinde yer almaktadır.
İncirhan Hanı
Han, Bucak ilçesinin 7 km batısında bulunan İncirdere Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Hanın en ayırt edici özelliği yazıtlı büyük ve sade giriş kapısıdır.
Salda Gölü
“Türkiye’nin Maldivler’i” olarak da anılan Salda Gölü, orta büyüklükte bir krater gölüdür. Burdur çevresinin popüler bir gezi noktasıdır. Bazı dermatolojik hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Burada bir plaj da bulunuyor, yüzebilirsiniz. Salda Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en derin gölü olma unvanına da sahiptir. Gölün ortası, koyu mavi rengiyle oldukça derin ve büyüleyici görünüyor. Göl suyunda, çok sayıda mineral bulunuyor, vücut için oldukça iyi. Hava güneşli olsa bile, taşlarının çok sıcak olmadığını söyleyelim. Burdur Salda Gölü, Dünya Mirası listesinde de yer alıyor. Isparta’nın yakınlarında iseniz, Burdur’un bu keyifli gölünü mutlaka görmelisiniz.
Susuz Kervansarayı
Susuz Kervansarayı; Bucak ilçesinin Susuz köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu devleti döneminde inşa edilen kervansaraylardan biridir. Kervansaray tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Kervansarayın inşaat planı kareye yakın bir dikdörtgendir ve en ayırt edici özelliği batı giriş kapısıdır.
Burdur Otelleri ve Pansiyonları
Burdur’a kadar geldiyseniz, burada birkaç gün geçirmeden; tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmeden ve lezzetli Burdur yemeklerinin tadına bakmadan geri dönmeyin. Peki, nerede kalacaksınız? Burdur’un en popüler otellerinden bazılarını sizler için derledik…
Hoşafçı Otel
Burdur’da ekonomik bir konaklama seçeneği sunuyor. Otel, Burdur merkezde, Özgür mah.’de yer alıyor.
Hotel Özeren 1
Burdur merkezde hizmet veren otel, şehri keşfetmek isteyenler için, konum olarak oldukça doğru bir noktada yer alıyor. Tek kişilik, iki kişilik ve üç kişilik odaları ile hizmet veren otelin açık büfe restoranında, yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
Çendik Motel
Burdur Gölü’nün kıyısında yer alan Çendik Motel, Burdur’da konaklamak için en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Sabahları, otelin kır bahçesinde ailece keyifli kahvaltısını da ihmal etmeyin.
Otel Duru Bucak
Yeni Mahalle, Yahya Kemal caddesinde yer alan Otel Duru Bucak, şehrin ortalama otellerinden biri. Dinlendirici ve sakin bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Ana caddeye de oldukça yakın bir konumda.
Grand Özeren Otel
Burdur merkezde bulunan otellerden biri olan Grand Özeren Otel, Burdur’da 9 yıldır hizmet veriyor.
Burdur’da Yeme-İçme
Burdur’un mutfağı sizi şaşırtabilir. Lezzetli Burdur yemekleri için, şehirde gidebileceğiniz pek çok restoran seçeneği var.
Toros Lokantası
Burdur’un en çok tercih edilen restoranlarından biri. Kebap ve pide alternatifleri ile Toros Lokantası’nın yemekleri oldukça lezzetli. Özellikle meşhur şiş kebabı denenmeli.
Şişçi Hasan
Burdur’da şiş kebap oldukça meşhur. Şiş kebabın en iyi adresi olarak gösterilen Şişçi Hasan’da yemeğin üzerine bir de kadayıf yemeyi ihmal etmeyin.
Özsarı Kebap Salonu
Burdur’da kebap alternatifi sunan bir başka restoran da Özsarı Kebap Salonu. Burdur merkezde yer alıyor. Şehirde, tarihi restoranlardan biri.
Salda Gölü Restoran
Burdur’un en popüler turistik yerlerinden biri olan Salda Gölü’ne bakan restoran, balık menüsü ve mezeleri ile keyifli bir akşam yemeği yemek isterseniz, kesinlikle tercih edebileceğiniz bir mekan.
Burdur’a Ulaşım
Isparta’nın komşusu Burdur, konum olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor. İstanbul’dan gelecekseniz, ortalama 6-7 saat süren karayolu ulaşımını tercih edebilirsiniz. Ankara’dan yapacağınız araba yolculuğu ise ortalama 4-5 saat sürecektir. Burdur’a ayrıca Türkiye’nin hemen her yerinden otobüs seferleri de bulunmaktadır. Burdur’a uçakla gelmek isterseniz, komşu Isparta’ya uçak ile ulaşım sağladıktan sonra, kısa bir kara yolculuğu ile şehir merkezine de ulaşım sağlayabilirsiniz.