Dişlerinizi aşırı fırçalamayı bırakın!
Diş fırçalama bilinci önemli bir konu ancak maalesef pek çok kişi dişlerini gereksiz yere sert bir şekilde fırçalıyor ve bilhassa diş etlerine ve diş minesine hasar vermekten çekinmiyor. Bu durum ise diş eti çekilmesine, diş minesi hasarlarına, diş hasarına ve daha fazla çürüğe sebep oluyor. Hatta diş fırçalamak bazıları için dişlere fırçalamamaktan daha fazla zarar veriyor.
Bu nedenle dişlerimi fırçaladığım halde çürüklerim artıyorlar diyenlerin adedi de oldukça fazla. Halbuki bu durumun önüne geçebilmek için dişlere zarar veren fırçalama alışkanlıklarına bir son vermek ve dişleri doğru şekilde fırçalamak gerekiyor.
Öncelikle kendinize şu soruları sormalısınız:
• Dişlerinizi ileri ve geri testere hareketleri gibi mi fırçalıyorsunuz?
• Diş fırçanız bir aydan eski mi?
• Diş fırçanızın telleri daha iyi temizleyeceğini düşündüğünüz için sert mi?
Eğer bunlara evet cevabını veriyorsanız, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir.
Modern Beslenme Tarzı Modern Diş Bakımı Gerektirir
Diş fırçalama ve ağız sağlığı üzerine zaman zaman biraz fazla eğiliyoruz çünkü uzmanlar diş fırçalama alışkanlığının edinilmesi gerektiğini belirtseler de, çoğu zaman bunu nasıl yapacağımızı pek anlatmıyorlar.
Antik dönemlerdeki atalarımızın diş fırçaları yoktu ve dünyadaki bazı kültürlerde hala diş fırçalama gibi bir alışkanlık yok. Zira diş fırçalama gerekliliği modern beslenme tarzımız ile yakından alakalı. Hatta ikinci dünya savaşı dönemine kadar diş fırçalamak dünyanın hiç bir yerinde popüler değildi denilebilir.
İnsanlar çeşitli sakızımsı ürünleri ve kürdanları uzun yıllardır kullanıyor olsalar da, diş fırçalama konusu modern bir fenomen.
Zira diş fırçalama kültürü 1940’lı yıllarda karbonhidrat, şeker ve işlenmiş gıda tüketiminin artması ile birlikte popüler hale geldi.
Bisküviler, konserve etler, peynirler, kuru meyve barları, çikolata, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrek, şeker ve konserve sebzeler dişlerimizi çürütüyorlar ve bu nedenle dişlerimize zarar veriyorlar. Çünkü bu gıdalardaki karbonhidratlar ve şeker ağızdaki zararlı bakterileri besliyorlar. Bu bakteriler zamanla çoğalıyor ve dişlerimiz üzerinde biyofilmler oluşturuyorlar.
Bırakmanız Gereken Diş Fırçalama Alışkanlıkları
Öncelikle ilk yapılması gereken şey, reklamlarda ve filmlerde, dizilerde gördüğümüz diş fırçalama şekline bir son vermek. Sağa sola hızlı ve sert hareketler ile yapılan diş fırçalama tarzı dişlere ciddi zarar veriyor ve diş fırçalarının naylondan oluşan telleri maalesef diş minesine hasar vermek için yeterliler.
Pembe diş etlerimiz ve diş minelerimiz naylon temelli diş fırçalarına maruz kalmaya alışık değiller ve ileri geri hareketler ile yapılan fırçalama işleminde diş ve diş etlerinize teller bıçak gibi değiyor, onlara zaman içerisinde hasar veren mikro hasarlar bırakıyorlar.
Diş fırçalarının telleri zamanla sertleşiyorlar ve bu da diş fırçasını değiştirmek için en temel sebeplerden birisi. Yumuşak plastik cilalanır ve yuvarlanır, böylece diş ve diş etleri için daha da yumuşak hale gelmesi sağlanır. Ancak fırçalama yaptıkça bu cila katmanı ortadan kalkar ve naylon daha keskin ve hasar verici hale gelir. Zaman içerisinde o kadar aşındırıcı hale gelir ki artık dişleriniz fırçaya değil, fırça dişlerinize hasar verir hale gelir.
İdeal koşullarda her ay diş fırçanızı yenilemeniz gerekir ancak üç aydan daha fazla kesinlikle kullanmamalısınız.
Asitli veya şekerli yahut karbonhidratlı gıdalar tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan da kaçınmalısınız. Çoğu kişi yemekten hemen sonra diş fırçalamanın bakterileri besleyen gıdaları ortadan kaldıracağını düşünür ancak yemekten hemen sonra diş fırçalarsanız dişlerinizdeki mineyi hemen ortadan kaldıracaksınız.
Kahve, kola, meyve suyu, kraker, şekerleme veya asidik, şekerli, karbonhidratlı herhangi bir şey tükettikten sonra en az 45 dakika beklemeniz gerekli.
Çekilen diş etleri, diş eti rahatsızlıkları, diş minesi problemleri ve dişteki hasarlar masraflı ameliyatlar ve operasyonlar olmadan düzeltilemiyorlar ve bu nedenle doğru şekilde diş fırçalayarak dişleri korumak çok değerli.
Dişler Nasıl Doğru Fırçalanmalı?
Peki dişler nasıl fırçalanmalılar? Dişi çok sert fırçalamak diş etlerinin çekilmesine, dişlerde hasara ve minede erimeye sebep olacaktır. Bu hasarlar kalıcıdırlar ancak önlenebilir durumdalar.
Zarar Veren Alışkanlıkları Bırakın
Öncelikle dişlerinizi esas eliniz ile değil, kullanmadığınız eliniz ile fırçalamalısınız. İlk başlarda garip gelecektir ancak dişleri fırçalarken daha fazla özen göstermenizi sağlayacaktır.
Dalgalı Hareketler Uygulayın
Elektrikli diş fırçalarına benzer hareketler ile dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçarı yukarı aşağı veya sağa sola gitmemeli, döner bir harekette olmalı. Dişlerinize masaj yapıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz.
Çok Yumuşak Fırçalar Alır
Fırça alırken olabildiğince yumuşak telli diş fırçalarını tercih etmelisiniz.
Diş Fırçanızı Düzenli Olarak Değiştirin
Diş fırçasındaki naylon zamanla aşınır ve bu nedenle fırçanızı düzenli olarak değiştirmelisiniz. Hiç bir diş fırçasını 3 aydan daha uzun süre kullanmayın.
Elektrikli Diş Fırçası Alın
Elektrikli diş fırçalarının baş kısımları değiştirilebiliyor ve telleri de hayli yumuşak. Ayrıca dişlere dönerli hareketlerde bulundukları için hasar vermiyorlar ve diş fırçalama süresini de hayli yavaşlatabiliyorlar.
Yemekten Hemen Sonra Fırçalamayın
Asitli gıdalardan hemen sonra fırçalamamanızı söylesek de, genel olarak yemekten sonra bir 45 dakika kadar diş fırçalamamak kendinizi garantiye almanızı sağlayacaktır. Yemekten sonra diş fırçalamak rahatlık veriyor olabilir ancak diş minesinin de bir kısmını alıp götürüyor.
Daha İyi Beslenin
Diş fırçalamak dişlerinize ancak bir yere kadar yardımcı olur. Önemli olan proteinler, sağlıklı yağlar ve temel gıdalar bakımından zengin ancak şeker ve karbonhidratlar bakımından zayıf bir beslenme düzenine sahip olmak.