Derin Nefes Beyninizi Neden Rahatlatır
Kendinize bakmak söz konusu olduğunda, nefesiniz çok güçlü bir araçtır. Peki neden derin nefes almak bize doğal değilmiş gibi geliyor? Bunun sebeplerinden birisi, yükselen duygularımızı bastırmanın ödüllendirildiği bir kültür içerisinde yaşamamız olabilir. Ancak gözyaşlarınızı tutmak, zorlu bir tartışmanın ardından kızgınlığı bastırmak veya ağrınızı düşünmemeye çalışmak gibi şeyler yaptığınızda neler olur? Bilinçsiz bir şekilde düzensiz şekilde nefes almaya başlarsınız ve hatta nefesinizi bile tutabilirsiniz.
Hepimiz uçağa bindiğimizde verilen temel talimatları bir düşünelim: “Başkalarına yardım etmeden önce kendi maskenizi takın”. Eğer önce kendinize bakmazsanız, çevrenizdeki insanlara da bakamazsınız. Kendinize bakmanın bir yolu, mindful derin nefes uygulaması yapmaktır.
Peki neden derin nefes? Araştırmalara göre derin nefesin beynin genel aktivite düzeyi üzerinde doğrudan etkisi var. Derin ve yavaş nefesler beyinden karın bölgesine uzanan vagus sinirini uyarır ve bu da savaş veya kaç refleksini kapatır. Vagus siniri asetilkolin adı verilen nörotransmiteri kullanır ve bu parasempatetik sinir sisteminin sizi rahatlatan rahatlama tepkisini aktifleştirir.
Yani her şeyin üzerinize geldiğini hissettiğiniz durumlarda bile, nefesinizle bir sakinliğe ulaşabilirsiniz. Masanızda beş dakika oturun, sırtınız düz ama rahat olsun, bilgisayarınıza doğrudan bakmayın. Normal ve sık şekilde nefes alırken, derin bir nefes almaya geçin.
Derin nefeste burnunuzdan yavaşça nefes alırsınız, beşe kadar sayarsınız, ciğerleriniz dolarken göğüs ve alt karın bölgesinin şişmesine izin verirsiniz. Karnınız tamamen şişsin. Sonrasında ağız veya burundan yavaşça nefes verin ve beşe kadar sayın. Her derin nefesten sonra daha dengeli hissedeceksiniz.
Bu derin karın nefesi tam bir oksijen değişimi sağlar ve bu da kalp ritmini yavaşlatır veya tansiyonu dengeler. Bu özellikle kaygılı, kızgın veya sinirli olduğunuz zamanlarda önemlidir.
Neyse ki beynin plastisitesi, derin nefesi uyguladıkça onun değişimini sağlar. Zaman içerisinde kendinizi stresi daha etkili şekilde yönetmek ve onun negatif etkilerinden kaçınmak konusunda daha iyi eğitebilirsiniz.
Özellikle şu anda dünyanın değişim hızı çok yüksek ve bizi çok sayıda stres kaynağına maruz bırakıyor. Maalesef hepimiz stresi farklı şekilde yönetiriz ve bu genelde kendimizle veya başkalarının hayatlarıyla ilgilenirken üretken olmayan bir şekilde tepki göstermemize yol açar. Nefesi sakinleşmek için bir araç olarak kullanmayı öğrenmek hayatınızda ciddi bir fark yaratabilir.