Kasların daha fazla yağ ve daha az glikoz yakması için teşvik edilmesi egzersiz dayanıklılığını artırabilir, ancak aynı anda diyabete de neden olabilir.
Baylor Tıp Koleji’nden araştırmacılar, laboratuvar farelerinin gece-gündüz döngüsünün bozulması sonucu kaslarının, daha fazla yağ ve daha az glikoz yaktığını keşfettiler. Bu fare modeli, artmış bir fiziksel dayanıklılık gösterdi, ancak daha az glikoz yakıldığından, bilim adamları bunun şeker hastalığına neden olabileceğini düşünmektedir. Kaslar uyanık ve aktifken glikozu yakıt olarak kullanırlar, ancak kaslar uyurken yağ yakmaya başlar. Bu anahtar, HDAC3 adı verilen bir molekül tarafından kontrol edilir ve bu molekülü inhibe edebilecek doping ilaçlarının kullanılarak bu etkiyi sömürmesi yeni bir endişe yaratmaktadır. Bununla birlikte, Nature Medicine’de yayınlanan bu bulgu, kilo vermek isteyenler için yeni bir umut vaat etmektedir.
Kasları Etkili Yağ Yakımı İçin Kandırmak
Dâhili sirkadiyen saatimiz, kaslarımızın glikozu nasıl kullanacağını düzenler ve 24 saatlik döngü sırasında belirli genleri açar veya kapatır. HDAC3 molekülü, bu iç saatle yakından bağlantılıdır ve karaciğerin ne zaman glikoz veya yağ üreteceğine karar vermesine yardımcı olur. İskelet kaslarımız bedenlerimizdeki kan şekerinin çoğunu tüketir. Bununla birlikte, eğer kaslarımız yeterince glikoz yakamazsa insüline dirençli hale gelir ve vücudumuzu şeker hastalığına yakalanma eğilimine sürükler.
Araştırmacılar, farelerde yapılan deneyde, kaslardaki HDAC3’ün rolünü anlamayı amaçladılar. Fareler, tükenmiş bir HDAC3 seviyesine sahip olacak şekilde genetik olarak tasarlandı. Beslendikten sonra, kaslar glikoz yakmayı reddetti ve fareler insüline dirençli ve şeker hastalığına daha yatkın hale geldi. Şaşırtıcı bir şekilde, fareler koşu bandına konulduğunda, artmış bir kas dayanıklılığı seviyesi sergilediler. Genellikle diyabet, kas performansındaki düşüş ile ilişkilidir.
Araştırmacılar farelerdeki bu kas dayanıklılığını körükleyen şeyleri araştırdıklarında, kasların amino asitlere parçaladığını ve bu amino asitlerin kasları çok iyi yanan yağlara dönüştürdüğünü buldular. Vücut, glikoza kıyasla yağlardan daha fazla enerji alır ve araştırmacılar kasları yağ yakmak için kandırmanın düşük yoğunluklu egzersiz sırasında dayanıklılığı artırabileceğini söylüyor. Bu, egzersiz yapmadan önce karbonhidrat açısından zengin gıdalar tüketilen geleneksel stratejilerinden biraz uzaklaşıyor. Bununla birlikte, HDAC inhibitörü ilaçlarını kullanan sporcuların performans düzeylerini yükseltme olasılığı konusunda endişeler artmaktadır. Şu anda, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için HDAC inhibitörleri kullanan, hala test edilen ilaçlar mevcuttur.
Akşam Egzersizleri – Geceleri Hızlı
Fareler üzerine yapılan çalışmalarda, normal fareler uyanıkken, sirkadiyen saat, HDAC3 kullanarak kasların daha fazla karbonhidrat veya glikoz yakması için bir beslenme döngüsü bekler. Normal fareler uyurken biyolojik saat, bir beslenme döngüsü bekler ve kasların yağ yakmasını sağlayan HDAC3 dışarı çıkarılır. Çalışma, vücudun sirkadiyen saati ve HDAC3 molekülü arasında bir bağ olduğu sonucuna varmaktadır.
Bu deneyler sadece farelerde yapılmasına rağmen, araştırmacılar insan kaslarının da aynı şekilde tepki göstereceğinden eminler. İnsan vücudunun akşam saatlerinde yapılan egzersizle daha fazla yağ yakacağı düşünülmektedir. Bu yöntemi kullanarak kilo vermek için tavsiye; akşamları hafif egzersiz yapmak ve bütün gece hızlı olmaktır.