Skip to content Skip to footer

Çoban çökerten: Kas kütlesini artırır!

Çoban çökerten otu; Çin, Avrupa ve Ayuverdik tıpta, yüzyıllar boyunca hayati bir rol oynamıştır. Özellikle idrar, üreme sorunları ve yorgunluk için bir tedavi olarak uygulanmıştır. Benzer şekilde Avrupa’da Çoban çökerten otu üriner sistem ve üreme problemlerini iyileştirmek için kullanılmıştır ve ruh artırıcı olarak da kullanılır.

Araştırmacılar, bu bitkiyi bir tonik olarak ve hormon üretimini teşvik etme kapasitesi açısından değerlendirdiler. Bu etkilerine dayanarak, vücut geliştiriciler ve atletler için popüler bir takviye olduğu ortaya çıktı. Çoban çökerten otu için bu kullanım bugün de devam ediyor ve son çalışmalar erkek sağlığı için olumlu yararlar sağlayan aktif bileşikleri olduğunu doğrulamıştır.

Özellikle Erkek Cinsel Sağlığını Destekler


Çoban çökerten otunun, erkek cinsel sorunlarına yönelik başarısı Batı tıbbının ilgisini yıllar önce çekmiştir. Geleneksel tıpta çoban çökerten otu, erkek verimliliğini, cinsel tepkiyi, üriner sistem işlevini ve libidoyu yükseltir. Bazı kaynaklarda çoban çökerten otuna afrodizyak deniyor. Ancak Ayurvedik tıpta çoban çökerten otu, tüm vücuda yarar sağlayan bir bitki olarak kabul edilir. Modern araştırmalar da, bu etkilerin çoğunu desteklemektedir.

Cinsel Fonksiyonu Geliştiren Hormonlara Etki Eder

Çoban çökerten otu, iktidarsızlık ve düşük libido gibi cinsel işlev bozukluklarını tedavi etmek için geleneksel olarak kullanılmıştır. İlk araştırmalar, çoban çökerten otunun, sıçanlarda testosteron ve dehidroepiandrosteron (DHEA-s) gibi hormon seviyelerini artırabileceğini göstermiştir. Bu sonuçlara dayanarak çoban çökerten otunun, bireylerin hormon düzeylerini artırabileceği ve cinsel işlevleri geliştirebileceği görülmektedir.

Çoban çökerten otunun ana aktif bileşeninin kaempferol, kaempferol 3-glukosid, kaempferol 3-rutinosid, tribulozin ve harmine olduğu bilinmektedir. Ayrıca, çoğunlukla çoban çökerten otunda, steroid saponin denilen aktif bileşikler bulunur.

Çoban çökerten otu, lüteinizan hormon (LH) düzeylerini artırarak çalışıyor. Bu hormon testosteron üretmeye başlamak için vücudun içinden bir sinyal gönderir, bu yüzden libido seviyesini artırabilir. Ve doğal olarak doğurganlığı artıracaktır.
Son yıllarda çoban çökerten otunun sağlık yararlarını doğrulamak amacıyla birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar çoğunlukla hayvanlar üzerinde yapılmıştır ve aslında sonuçlar biraz karışıktır. Çoban çökerten otunun sağlık yararlarının en azından bir kısmı geçerli olabilir, ancak gelecekte daha iyi ve daha büyük çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kişilerin erektil disfonksiyon için bitkisel bir çare olarak çoban çökerten otu kullanması, yumuşak kasları gevşetme kabiliyeti ve cinsel organlara daha fazla kan akışına izin verdiği için yararlı olabilir.

Kas Kütlesini Artırır

Çoban çökerten otu, kas kütlesi artışına yardımcı olan testosteron düzeylerini artırır. Çalışmalar çoban çökerten otu alındığında testosteron seviyelerinde bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Testosteron seviyesinin yükselmesi, kasların iyileşmesi için gereken zamanı azaltır ve protein sentezini veya canlı hücrelerin DNA’yı oluşturan amino asitlerden protein üretme sürecini artırır. Aynı zamanda, pozitif azot dengesini de teşvik eder. Bu eylemlerin tümü birlikte; kas kütlesini güçlendirmeye ve artırmaya yardımcı olur.

Sperm Hareketliliğini Artırır

Sperm hareketliliği ve bir spermin dişi yumurtaya ulaşma kabiliyetini, ayrıca sperm hacmi ve yoğunluğunu artırır. Böylece dişi yumurtayı dölleme konusunda önemli roller oynar. Endonzezya L.Setiawan Airlangga Üniversitesi tarafından 1996’da yapılan çift kör bir çalışma, çoban çökerten otunun; erkek kısırlığının ortak bir nedeni olan oligoastenoteratozoospermi (OAT)’ye olan etkilerini araştırdı. Araştırma birincil ve ikincil kısırlık yaşayan 30 erkekten oluşuyordu. Erkeklerin % 50’si 60 gün süreyle günde üç kez 500 mg çoban çökerten otu takviyesi almış ve diğerleri de şeker hapları almıştır. Parametre verileri, tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Sonuçta, 30 gün süreyle günde üç kez 500 mg’lık bir dozda verilen çoban çökerten otunun; sperm hareketliliği ve akrozom tepkileri gibi sperm fonksiyonlarının iyileştirilmesinde veya sperm üzerindeki alıcıların yumurta ile temas etmesi durumuna olumlu etki ettiği ortaya çıktı.

Çoban Çökerten Otunun Diğer Faydaları Nelerdir?

Daha yaygın olarak yukarıdaki sebeplerden kullanılmasına rağmen, geleneksel olarak çeşitli diğer rahatsızlıklar için de kullanılmıştır.

Avrupa, Çin ve Hindistan’da, bitki uzmanları çoban çökerten otunu; kan basıncını düşürmek için doğal bir tedavi olarak kullanıyor ve yüksek kolesterolü düşürme konusunda başarılı olabildiğini düşünüyorlar.

Geleneksel olarak sinirsel bozukluklar, kabızlık ve merkezi sinir sistemini uyarmak ve bazı baş ağrısı türlerini tedavi etmek için kullanılmıştır.

Çoban çökerten otu, anti-mikrobik ve anti-tümör özellikleri de gösterir. Son olarak, bitkinin kolesterolü düşürdüğü görünen aktif maddelerine ek olarak, aynı zamanda bir antioksidan gibi davrandığı da görülmüştür.

Bazı araştırmacılar, hipertansiyon ve diyabet tedavisinde kullanımında da olumlu sonuçlar alıyor ancak daha fazla çalışma gerekiyor.

Çoban Çökerten Otunu Kim Kullanabilir?

Çoban çökerten otu, yaşlanma ve diğer testosteron düşürücü faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan birçok sağlık sorununa karşı koruma sağlayabilir. Çoban çökerten otu, bir erkeğe yaşlandıkça doğal destek sağlayabilir ve vücudun testosteron üretmesi için uğraşmaktadır. İnsan sağlığını östrojenik toksinlerle mücadele konusunda da destekler. Çevre ve hava kirliliği, erkekleri yüksek miktarda östrojenik bileşiklerle karşı karşıya bırakıyor. Bu, erkeklerin testosteron seviyelerini düşürdüğü bilinen bir faktördür.

Düşük testosteron seviyesi olan erkekler, en büyük etkiyi çoban çökerten takviyesi ile yaşarlar. Aynı zamanda, erkekler için uzun vadeli prostat desteği sunabilir. Her iki durumda da, hiçbir yan etki gözlemlenmemesine rağmen, erkeklere testosteron seviyelerini ve fiziksel, psikolojik ve cinsel sağlıkları korumak için doğal bir yöntem sunar.

Çoban Çökerten Otunun Yan Etkileri ve Olası Etkileşimleri

Göğüs ve prostat kanseri veya hormona bağlı diğer sorunlar yaşayan insanlar çoban çökerten otu kullanmamalıdır. Aşırı dozda anksiyete, huzursuzluk ve uyku güçlüğü gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bitkide bulunan phylloerythrin (ışığa duyarlı porfirin) maddeye bağlı olarak ışığa duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkabilir.

Çoban çökerten otu, mide iltihabı, ülser, ciddi sindirim veya karaciğer rahatsızlıkları çekenler için kontrendikedir ve yan etkilere sebep olabilir. Aynı zamanda gastrointestinal rahatsızlığa da neden olabilir.

Çoban çökerten otu koyunlara karşı son derece toksiktir. Beyinde geri döndürülemez sorunlara neden olabilir ve kas işlevinde bozulmalara ve arka planda ölümle sonuçlanabilecek güçsüzlüğe neden olabilir.