Ciğer tüketmenin faydaları nelerdir?

Bugün, doğanın bize sunduğu bir numaralı süper besinlerinden biri olan ciğerin faydalarından bahsediyoruz. Karaciğer; besin maddeleri açısından çok yüksektir ve bu genellikle bazı insanları şaşırtmaktadır. Normalde süper besinleri düşündüğümüzde; yeşil yapraklı sebzeler, tropik bir süper çilek, yararlı çiğ tohumlar, besleyici keten tohumları, hatta yabani somon gibi başka bir besin formu akla geliyor. Çoğu insan karaciğeri, özellikle sığır karaciğeri gibi bir şeyi düşünmüyor, ancak size burada karaciğerin gezegendeki en yoğun ve besleyici süper besin olduğunu söylüyoruz.

Ciğer Tüketmenin Faydaları

Ciğerin, günümüzün en iyi süper besinlerinden ve şifalı gıdalarından biri olmasının nedeni; B vitaminleri, demir ve A vitamini için en yüksek kaynak olmasıdır. Ayrıca fosfor ve magnezyum için harika bir kaynaktır. Aslında ıspanak, havuç, elma ve doğanın en zengin besinlerinden bazılarıyla karşılaştırırsanız hepsinden daha iyi performans gösterir.

Ciğer, Hastalıkla Mücadele İçin “Gerson Terapisi”nde Belirgin Bir Rol Oynuyor

Karaciğer, doğal tıp doktorları tarafından yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır; Aslında, Alman bilim adamı Dr. Max Gerson, Gerson Protokolü veya Gerson Terapisi diye bir şey yarattı. Gerson Terapisi, her hastalık türü için, ayrıca sindirim bozuklukları, tüberküloz ve kalp hastalığı için kullanılan doğal bir kanser tedavi protokolüdür.

Gerson, hastalarına günde 13 bardak sebze ve meyve suyu içiriyor ve bunun yanında sığır ciğeri, kahve enemaları ve bazı çiğ sebze salataları yediriyor. Ancak sığır ciğeri, hastalarının iyileşmesine yardımcı olmak için yaptığı birincil protokolün bir parçası.

Ciğer Vitamin B12 ile Doludur

Ciğer tüketmenin bir numaralı faydası, B12 vitamini açısından çok yüksek olmasıdır. B12 vitamini; kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler ve hücresel fonksiyonları iyileştirir. Bu çok şey için önemlidir. Sıklıkla akılları kurcalayan sorulardan bir tanesi: “Karaciğer zehirli mi değil mi? Karaciğer toksin barındırıyor mu? Aslında, toksinler karaciğerde depolanmaz. Bununla birlikte, ciğer satın almak istediğinizde; organik ve otlakta yetiştirmiş hayvanlardan elde edilmiş olması önemlidir; buzağı ve tavuk karaciğeri en iyisidir. Ciğer tüketirken hayvanların çim beslenmeli, serbest dolaşan ve otlayan olduğundan emin olmalısınız.

Kompleks B Vitaminleri Bakımından Zengindir

B12 vitaminin yanısıra karaciğer; B6 vitamini, biyotin ve folat bakımından da yüksektir. B vitaminleri, özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücudunuza yardım eder. Vücutta folata bağlı önemli bir reaksiyon; uygun hücre bölünmesi için gerekli olan DNA oluşumunda deoksiüridilatın metilasyonunun timidilata dönüştürülmesidir. Bu işlem engellendiğinde, folat eksikliğinin ayırıcı özelliklerinden biri olan megaloblastik anemi başlar.

Tüm bu mineraller ile dolu ciğer yemek; vücudunuzun detoksifikasyon yollarını destekler. Ayrıca ciğer tüketmenin; aslında karaciğer işlevinizin daha iyi olmasına yardımcı olduğu son derece mantıklıdır. Karaciğer yemek sizin karaciğerinizi temizler; düzgün detoksifikasyona ihtiyaç duyduğunuzda vücudunuza ve karaciğerinize gereken tüm besin maddelerini verir.

Bakır Metabolizma Desteği

Bakır, çeşitli enzimlerin işlevsel bir bileşenidir. Linus Pauling Enstitüsü’ne göre vücudunuz; enerji üretmek, demir metabolize etmek, kolajen sentezlemek ve sinirleri sağlıklı tutmak için bu cuproenzimlere bağlıdır. Bazı bakır bağımlı enzimler, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyan antioksidan görevi yaparlar. Günlük beslenmenizde sadece 0.9 miligram bakır almalısınız. 100 gram karaciğer yerseniz, 12 miligram bakır alırsınız. Kuzu karaciğeri bu miktarın sadece yarısı kadardır; tavuk karaciğeri ise 1 miligrama bile sahip değildir.

Bağışıklık için A Vitamini


Dana ciğeri 100gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 60.000IU A vitamini içerir. Aynı kesim sığır karaciğeri 26.957 IU, kuzu karaciğeri 21.203 IU ve tavuk karaciğeri 11.329 IU’dur. Gıda ve Beslenme Kurulu tarafından önerilen tavsiyelere göre günlük 2,333 ila 3,000 IU kadar tüketmeniz yeterlidir. A vitamini gece görüşü için önemlidir, ancak aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin sentezlenmesi ve genlerin düzenlenmesi gibi çeşitli roller oynar.

Araştırmalara göre, yeterli miktarda A vitamini yoksa bağışıklık sistemi zayıflayabilir, çünkü vitamin beyaz kan hücrelerinin normal büyümesi için şarttır.

Protein Bakımından da İyi

Sığır ya da dana ciğeri, 100 gramlık porsiyon 162 kalori ve 5 gram toplam yağ içeriyor. Kuzu karaciğeri 187 kalori ve 7,5 gram yağ içeriyor; tavuk karaciğeri 142 kalori ve 5,5 gram yağ içeriyor. Bu ciğerlerin toplam yağ içeriği nispeten düşük olmakla birlikte, porsiyon başına 21 ila 26 gram protein içerdikleri halde, kolesterol açısından yüksek oldukları için yağsız protein olarak nitelendirilmezler. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, sağlıklı erişkinler günlük 300 miligramdan daha az kolesterol tüketmelidir. Sığır karaciğeri 100 gramlık porsiyonunda 337 miligram kolesterol var. Dana eti ve kuzu karaciğeri 430 miligram aralığında bulunurken, tavuk karaciğeri 479 miligram kolesterol içerir.

Kansızlığı Önler

Karaciğer, A vitamini ve demir ile doludur. Demir eksikliğinin açık bir belirtisi olan herhangi bir anemi ile mücadele ediyorsanız; folat, demir ve B12 vitamini içerdiğinden, muhtemelen dünyada tüketilecek en iyi besin ciğerdir. Ciğer, doğal olarak anemiyi yenmek için ihtiyacınız olan üç vitamin ve mineral içerir. Düşük enerji, yorgunluk veya nörolojik sorunlarla mücadele ederseniz karaciğer, diyetinize eklemek isteyebileceğiniz bir besindir.

Ciğer Pişirmenin Püf Noktaları

İlk olarak ciğeri alacağınız kasabın güvenilir olmasına dikkat edin. Lezzetli bir ciğer pişirmek istiyorsanız; günlük ya da en fazla 2 günlük olan ciğerleri almanızı öneririz. Sütle marine edilmiş dana ciğeri ağızda dağılan enfes lezzette bir ciğer olacaktır. Ciğerde bu kıvamı yakalamak için 1 ya da 2 saat sütte bekletmeniz yeterli olacaktır. Ciğerde bulunan sinirleri kasaplar çoğu zaman temizlemezler. Ancak lezzetli bir ciğer pişirmek istiyorsanız sinirlerini temizlemenizi öneririz. Siniri baktığınızda anlayamıyorsanız elinizle bastırarak sert gelen kısımların sinir olduğunu anlayıp temizleyebilirsiniz. Hele ki; kuzu ciğer aldıysanız suda bekletmenizi kesinlikle önermiyoruz. Hatta yıkarken bile “az bir şekilde” sudan geçirmeniz gerekir. Hijyenik bir şekilde tüketmek istiyor olabilirsiniz ancak böyle yaparak ciğerin lezzetini kaybetmesine ve sert olmasına neden olabilirsiniz.

Ciğeri kuyruk yağıyla pişirmek ayrı bir lezzete sahip olmasını sağlayacaktır. Tavada pişireceğiniz ciğerin üzerine bir sıra kuyruk yağı koyarsanız kebapçılarda yediğiniz ciğeri aratmayacaktır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.