Çamlıhemşin’de mutlaka görülmesi gereken yerler
Çamlıhemşin Karadeniz bölgesinin en popüler yerlerinden bir tanesi çünkü etrafı dağlarla çevrili, yemyeşil, yükseklerde bulunan ve çok miktarda göle sahip bir cennet olarak tanımlanabilir. Rize’nin bir ilçesi olarak varlığını sürdüren Çamlıhemşin, hem ilçe merkezinin hem de çevresinin doğal güzellikleri ile her geçen gün daha fazla insanı kendisine çekmeyi başarıyor. Yöre halkı her ne kadar normalde geçimini tarımla sağlasa da, son yıllarda artan turist ilgisinden dolayı bir kısım insan artık turizm üzerinden de ailesini geçindiriyor.
Yılın büyük kısmında az da olsa çok da olsa yağmur alan ilçe, tipik bir karadeniz ilçesi olarak karşımıza çıkıyor ama görülecek yerler bakımından zengin. Ayrıca huzur içerisinde kafa dinlemek için bir gezinti ya da tatil yapmak isteyenlere de oldukça uygun.
Konum olarak büyük şehirlerin büyük kısmından uzakta olsa da hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken Çamlıhemşin, Ayder yaylası gibi önemli bir değere de sahip olmasıyla tanınıyor. Hatta Ayder yaylasının Çamlıhemşin’den daha fazla bilinir olması genelde odak noktasının yayla olmasına sebep oluyor fakat etrafta daha görülebilecek çok sayıda şey var.
Çamlıhemşin Nerede ve Ulaşım Nasıl Olur?
Rize ilçe merkezinden yüzlerce kilometre uzakta olan Çamlıhemşin, deniz kıyısındaki Ardeşen ilçesine daha yakın durumda ve ulaşım da genelde Ardeşen üzerinden sahilyolundan gerçekleştiriliyor. Karadeniz dağlarının ortasında sapa bir noktada olmasından dolayı yol üstünde değil ve bu yüzden huzurunu her zaman korumayı başarıyor.
Çamlıhemşin Rize’nin bir ilçesi olduğu için elbette ulaşım için ilk olarak Rize’ye ulaşmanız gerekiyor. Otobüs veya şahsi aracınızla Rize’ye ulaştıktan sonra Ardeşen ilçesine yine aracınızla ulaşabilir, daha sonra Çamlıhemşin’e giden dolmuşlara binebilirsiniz. Bu nedenle özel aracı olmayanların bir kaç defa araç değiştirmeleri gerekecektir. Bölgenin ülkemizin en doğu kısımlarından birisinde olmasından dolayı İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere biraz fazla uzak olduğunu da belirtelim. Dolayısıyla uzun ve yorucu bir yolculuğa hazır olun.
Biraz daha kolay bir ulaşım imkanı için Trabzon havalimanına uçakla gelebilir, oradan servis araçlarıyla veya araç kiralayarak Rize ve sonrasında Ardeşen’e ulaşabilirsiniz. Ardeşen’den dolmuşlarla Çamlıhemşin’e ulaşmak mümkün.
Çamlıhemşin’e Ne Zaman Gitmeli?
Karadeniz bölgesinin özellikle de yüksek ve dağlık yerlerinin yıl boyunca yağmur alması nedeniyle giderken her zaman hazırlıklı olmalısınız. Yaz aylarında gitseniz bile yanınızda şemsiye, yağmurluk, kalın kıyafetler gibi şeyleri hazır etmeyi unutmayın çünkü yağmurla birlikte sıcaklıklar da düşebiliyor.
Yine de yağmur miktarı en az yaz aylarında olduğu için güzel havalar görmek için yaz ayları en iyi tercih olacaktır. Bu aylarda yolların kapalı olma veya sel baskını olma ihtimali de oldukça düşük olduğundan etrafta görülebilecek her noktayı rahatlıkla gezmeniz mümkün. Fakat herkes aynı şeyi düşündüğü için en yüksek ziyaretçi adedini de yine yaz aylarında çekiyor.
Kış ayları ise Çamlıhemşin için çok uygun bir zaman sayılmaz çünkü bu aylarda hava genelde soğuk ve kötü oluyor. Ayrıca şahsi aracı olmayanlar için kış aylarında azalan toplu taşıma araçları yüzünden sağa sola gitmek biraz daha zor olabilir.
İlkbahar ve sonbahar ayları ise biraz şansınıza bağlı fırsatlar sunuyorlar. Bazı dönemlerde neredeyse yaz ayları gibi geçerken, bazen kışa yakınsıyor. Dolayısıyla bir macera arıyorsanız bahar aylarını da tercih edebilirsiniz ama garantici bir insansanız yaz aylarında bağlı kalmak doğrusu olacaktır.
Çamlıhemşin’de Kalınacak Yerler
Çamlıhemşin genel olarak konaklama imkanları bakımından zengin bir belde çünkü son yıllarda ciddi bir şekilde turist akınına uğramaya başladı. Bölgede hem ilçe merkezinde hem de yayla kısmında çok sayıda konaklama imkanı bulabilirsiniz.
Eğer uygun fiyatlı bir seçenek arıyorsanız ilçe merkezindeki pansiyonlar tercihiniz olabilirler. Merkezden yayla kısmında düzenli dolmuşlar kalktığı için ulaşım konusunda sorun yaşamanız pek olası değil.
Ayrıca butik oteller ve yaylalarda bulunan bungalowlar da diğer seçenekler arasında bulunuyorlar. Her birinin kendine has bir konsepti var ve bu nedenle internetten araştırırken görsellere bakmayı da unutmayın. Fiyat ve konsept konusunda emin olduktan sonra yorumlara bakabilir ve kararınızı verebilirsiniz.
Bölgede çok lüks konaklama imkanları mevcut değil ve bu nedenle her şey dahil beş yıldızlı otel deneyimini yaşamak mümkün değil. Fakat diğer seçeneklerin çoğunun kaliteli şekilde düzenlenmiş olmaları nedeniyle bir eksiklik yaşamak da olanaksız.
Çamlıhemşin’de Nereleri Görmeli?
Ayder Yaylası
Ayder yaylasının adını duymayan yoktur. Zira bir kaç sene önce sosyal medyada inanılmaz bir popülerlik kazanan bölge, artık düzenli olarak ziyaret edilen önemli yaylalardan birisi haline geldi. Pek çok kişi temel olarak yaylanın dağların tepesindeki etkileyici manzarasından etkilenip de bölgeye gidiyor ancak aslında eski çağlarda bölgede bulunan kaplıcalar nedeniyle tercih ediliyordu. Günümüzde hala bu kaplıcaların sıcak sularına girmek, rahatlamak ve egzema, romatizma, kalp hastalıkları gibi problemlerinize deva bulabiliyorsunuz.
Ayrıca Ayder yaylasının yakınlarında Kavruk ve Polaçkur yaylaları da bulunuyor ve dilerseniz daha sonra bunları da ziyaret etmeniz mümkün. Ayrıca Gito ve Huser yaylaları da son dönemlerde daha fazla popülerlik kazanmış durumdalar.
Ayder yaylası eskiden bu kadar popüler değildi ve bu nedenle yapılabilecekler sınırlıydı. Fakat artık çok popüler olmasından dolayı rafting hizmet veren işletmeler de açıldı ve bölgede yürüyüş yapmak isterseniz size rehberlik edebilecek insanları da bulabiliyorsunuz.
Şenyuva Köprüsü
Çamlıhemşin’in içerisinden geçen Fırtına deresi, çok yükseklerden gelen akıntıları nedeniyle adında olduğu gibi fırtına gibi akar ve bu nedenle bölgedeki en zorlu akarsulardan birisidir. Elbette bu zorluklar nedeniyle yüzyıllar önce dere üzerine yapılmış bazı köprüler de var ve bunlardan bir tanesi de Şenyuva Köprüsü olarak geçiyor. Köprü tek kemerden oluşan ve kırk metre kadar uzunluğa sahip taş bir köprü durumunda ancak kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmiyor.
Ham Köprüsü
Çamlıhemşin ilçe merkezinin hemen yanında bulunan Ham Köprüsü de fırtına deresi üzerinden geçiyor ve geçmiş çağlarda yerel halk için önemli bir geçiş noktası durumundaymış. Fakat günümüzde çevresinde bulunan modern köprüler nedeniyle turistik amaçlar haricinde pek de kullanmak gerekmiyor. Yine tek kemerli bir köprü olarak karşımıza çıkıyor.
Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar dağları milli parkı, Rize’den Artvin’e ve hatta başka ilçelere kadar uzanan geniş sınırlara sahip bir milli park olarak ülkemizin en önemli doğal değerlerinden bir tanesi. İçerisinde 20’den fazla farklı memeli hayvan türü, 100’den fazla kuş türü bulunan milli park, sadece ormanlardan da oluşmuyor. Buzul gölleri, buzul vadileri, set gölleri, morenler ve diğer pek çok doğal oluşuma sahip olan milli park, bu nedenle sadece bir günde gezilemiyor ve her noktasına göz atmak isterseniz haftalarınızı harcamanız gerekiyor. Dolayısıyla uzun süreli olarak bölgeye geldiyseniz farklı günlerde farklı yerlerini dolaşabilirsiniz.
Palovit Şelalesi
Milli park sınırları içerisinde bulunan şelale, bölgedeki en yüksekten akan şelalelerden bir tanesi ve 16 metreyi bulan yükseliği sayesinde gittiğinizde çok güzel bir manzarayla karşılaşmanızı sağlıyor. Aynı zamanda hava güzelse döküldüğü bölgede etrafı kirletmeden huzur içerisinde bir piknik veya dinlenme etkinliği düzenleyebilirsiniz. Aileler için uygun bir yer.
Zilkale
Zilkale bölgenin en önemli değerlerinden bir tanesi çünkü yüzyıllara dayanan geçmişi ile size doğanın içerisinde bir tarih yaşama imkanı sunacaktır. Fırtına deresinin hemen yanında bulunan kale, özellikle fotoğrafçılar için çok güzel imkanlar sunuyor. Bunun yanında kale etrafında kafe ve restoranlar da bulunduğu için günün bir kısmını burada geçirerek bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Hem doğanın hem de tarihin inanılmaz uyumunu bir araya getiren kale, ilçe merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Kale-i Bala
Kale-i Bala, ilçe merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede bulunuyor ve biraz uzak olduğu söylenebilir. Fakat altıncı yüzyılda inşa edilmiş antik kalelerden bir tanesi olmasından dolayı görmeye değer. Günümüzde kaleden geriye dış surlar haricinde çok fazla bir şey kalmamış olsa da, yine de çevre doğasının çok etkileyici olmasından dolayı bir ziyareti hak ediyor.
Büyük Deniz Gölü
Kaçkar dağları milli parkı sınırları içinde bulunan büyük deniz gölü, 3000 metreden daha yüksek rakımı ile kesinlikle etkileyici bir noktada bulunuyor. Bölgede çok sayıda buzul gölü olsa da, büyük deniz gölü adından da belli olacağı üzere en büyük olanı. Çoğu mevsimde biraz fazla soğuk olmasından dolayı göle girmek pek olası değil ancak yaz aylarında girenler de var.
Hemşin Evleri
Çamlıhemşin, adından da belli olacağı üzere hemşinlere ev sahipliği yapıyor ve onların atalarının inşa ettikleri zemin katı taştan, üst katları ahşaptan oluşan evler son dönemlerde dikkat çekmeye başladılar. Günümüzde bunların bir kısmı onarım aşamasında ancak aktif kullanımda olanları da var. Bu nedenle ilçe ziyaretinizde bu evlere de bakmayı unutmayın.
Çamlıhemşin’de Ne Yenir?
Çamlıhemşin bir karadeniz ilçesi olmasından dolayı genel olarak mutfak anlamında karadeniz yemeklerinin ağırlığının olması çok normal. Kara lahana ile hazırlanmış pek çok sarma ve yemek, ayrıca derelerden tutulan taze balıklar, tereyağlı karadeniz yemekleri ve çok güzel ekmekler sizleri bekliyor olacak. Ayrıca klasik lahmacun, pide, döner gibi fast food ürünlerini sunan mekanlar da mevcutlar. Eğer yerel tatlara göz atmak isterseniz ev yemekleri yapan bazı işletmeleri ziyaret etmeyi unutmayın. Genelde gittiğiniz yol üzerindeki tesislerde de yemek hizmeti veriliyor.
Çamlıhemşin’de Gece Hayatı Nasıl?
Çamlıhemşin pek de gece hayatına sahip olan bir nokta değil çünkü daha çok doğa turizmi üzerine şekillenmiş bir yapısı var. Bu nedenle hareketli geceler beklemeyin. Ancak havalar sıcak ve güzel olduğundan bir kafeye oturarak dostlarınızla akşamı geçirebilirsiniz.