Botoks Nedir? Hangi Bölgelere Uygulanır?
Yüz kırışıklıklarının tedavisi için botoks, en sık uygulanan estetik prosedürlerden biridir. Kaş çatma çizgileri, yatay alın çizgileri ve kaz ayakları için etkili sonuçlar sunan, az yan etkiye sahip ve yüksek hasta memnuniyeti ile ilişkili bir tedavidir.
Alından boyuna kadar, farklı yüz kaslarını gevşeterek kırışıklıklar en aza indirilebilir ve üstteki cildin pürüzsüzleşmesi sağlanabilir. Peki, botoks tam olarak nedir ve hangi bölgelere botoks uygulanabilir? Öğrenmek için okumaya devam edin…
Kırışıklıklar neden oluşur?
Kırışıklıklar, yaşa bağlı cilt değişiklikleridir ve alttaki yüz kas sisteminin tekrarlayan kasılması ile oluşur. Yaşam tarzının cildin kırışma eğilimi üzerinde büyük etkisi vardır. Güneşe maruz kalma ve sigara, kırışıklıkların en yaygın nedenidir.
Elastin ve kolajen, cilde esneklik ve güç verir. Yaşlandıkça, ciltte kolajen ve elastin miktarı azalır ve bu da kırışıklık oluşumu ile sonuçlanır. Cildimiz, yüzeyin hemen altında şekil ve yapı veren bir yağ tabakasına sahiptir. Bu yağ tabakası, yaşlandıkça incelir ve cildin sarkmasına neden olur.
Botoksun belirli aşırı aktif kaslara enjekte edilmesi, üstteki cildi pürüzsüzleştiren ve kırışıklıkları azaltan bölgesel kas gevşemesi sağlar. Kas kasılması sırasında görülen kırışıklıkların görünümü, botoks ile etkili bir şekilde minimuma indirilebilir.
Botoks nedir?
Botoks, yaşlanma karşıtı ve cilt gençleştirici bir tedavidir. Uzman eller tarafından yapıldığında, enjeksiyon bölgesinde geçici olarak kas zayıflığına neden olarak çalışır. Bu da, kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltır. Botoks, gelişmiş ülkelerde en sık uygulanan cerrahi olmayan estetik uygulamalardan biridir. Ancak; migren ve diş sıkma gibi başka tıbbi uygulamaları da vardır.
Estetik tıpta, botoksun en önemli amacı, doğal yüz hareketliliğini korurken, aşırı aktif kasların neden olduğu dinamik kırışıklıklar arasında bir denge sağlamaktır. Küçük miktarlarda Botulinum toksini, belirli aşırı aktif kaslara verilmesi, üstteki cildi pürüzsüzleştirmeye ve kırışıklıkları azaltan bölgesel bir kas gevşemesine neden olur. Peki, botulinum toksini nedir?
Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen proteinidir. Etkisini, sinirin geçici olarak etkisiz hale getirilmesine neden olan asetilkolin salınımını engelleyerek göstermektedir. Botoks, çeşitli durumların tedavisi için 20 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Estetik olarak kullanımı için, 2002 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Bu süreçte; kaş çatma çizgileri, yatay alın çizgileri ve kaz ayakları gibi özellikle yüzün üst bölümünde oluşan kırışıklıklar için tercih edilen tedavi haline gelmiştir.
Botoks tedavisinde hasta seçimi
Dinamik kırışıklıkları olan hastalar, botoks uygulamasından en verimi sonucu almaktadır ve tedavi için ideal adaylardır. Statik kırışıklıkları olan hastalar da adaydır. Ancak, sonuçlar daha yavaş görülmektedir ve belirgin iyileşmeler için 2-3 tekrar gerekebilir.
Derin statik çizgiler, tek başına botoksa tam olarak yanıt vermeyebilir ve optimal sonuçlara ulaşmak için dolgu veya diğer estetik uygulamalar ile kombine edilmesi gerekebilir. İşlemden gerçekçi beklentiler belirlemek, hasta memnuniyeti ve botoks tedavisinde başarı için önemlidir.
Botoks nasıl yapılır?
Botoks, bir toz olarak sağlanır ve tedavi sırasında sulandırılarak steril bir solüsyona dönüştürülür. Seyreltme hacimleri, yapılacak alana ve endikasyona göre 2 ila 4 mL arasında değişir.
Hedeflenen kaslar, hastaya aktif olarak kaşlarını çattırarak tanımlanabilir ve kasılan kaslara enjeksiyonlar yapılır. Küçük hacimlerde botoks solüsyonu, tipik olarak 1 mL veya daha az enjekte edilir. Yatay alın çizgileri gibi yüzün üst bölümündeki çizgileri tedavi etmek için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Enjeksiyon sırasında, bölgesel yanma veya batma hissi yaygındır ve birkaç dakika içinde geçmektedir.
Botoksun yan etkileri var mı?
Botoks söz konusu olduğunda, enjeksiyon ve botulinum toksine karşı reaksiyonlara bağlı olarak bazı yan etkiler görülebilmektedir:
Enjeksiyon reaksiyonları
- Anksiyete
- Ödem ve hassasiyet
- Baş ağrısı
- Enfeksiyon
- Ağrı
İstenmeyen Botulinum toksin yan etkileri
- Alerjik reaksiyon
- Botulinum toksinine karşı antikorlar
- Blefaroptoz
- Enjeksiyon bölgesinden uzak yayılma
- Kaş pitozu
- Yüz asimetrisi
- İlaç etkileşimleri
- İstenmeyen kaş şekli veya tatmin edici olmayan sonuçlar
Botoks, rahatsızlık ve morlukları en aza indirmek için küçük çaplı iğneler kullanılarak yapılmaktadır. Enjeksiyon bölgelerinde hafif kızarıklık, ödem ve hassasiyet normaldir ve ortalama 1 gün içinde düzelmektedir. Morluk oluşursa, buz ve basınç uygulanması büyümeyi en aza indirebilir. Yüze yapılan enjeksiyonlarda baş ağrısı oluşabilir. Genellikle hafiftir ve tedaviden birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir. Enfeksiyon nadirdir, ancak steril olmayan şartlarda yapılırsa gelişebilir
Botoks hangi bölgelere uygulanır?
Botoks, ağrı ve acıyı en aza indirmek için küçük iğneler kullanılarak yapılmaktadır. Doktorunuz, enjeksiyon bölgesini önceden buz paketleri veya topikal uyuşturma kremi ile uyuşturabilir. Bazı bölgeler, diğerlerinden daha fazla dozaj gerektirir ve bazı bölgeler tedaviye diğerlerinden daha iyi yanıt verir. Uygulanan bölgeye bağlı olarak, kalıcılığı 3-6 ay arasında değişmektedir.
- Alın çizgileri
Alın bölgesi, birçok insanın yaşlanma belirtilerini ilk gördüğü yer olduğu için en yaygın botoks uygulama alanlarından biridir. Kaş üzerindeki yatay kırışıklıklar, botoks ile kolayca tedavi edilir.
- Kaş çatma çizgileri
“Glabella çizgileri” olarak da bilinen kaşlarınızın arasındaki bölge de popüler bir tedavi alanıdır. Bu dikey kırışıklıklara yapılan enjeksiyonlar, yorgun veya kızgın bir görünümü düzeltir.
- Üst kaş
Üst kaşa enjekte edilen botoks, üst göz kapaklarının sarkmasına neden olan kasları gevşeterek kaş kaldırmanın etkilerini taklit edebilir.
- Kaz ayakları
Kaz ayakları, gülümserken gözün köşesinde oluşan küçük kırışıklıklardır. Bu bölgedeki cilt, yüzün diğer bölgelerine göre çok daha incedir ve kırışıklıkların görünümünü şiddetlendirmektedir.
- Tavşan çizgileri
Tavşan çizgileri; yüzünüzü buruşturduğunuzda, gülümsediğinizde veya güldüğünüzde burnunuzun kenarında beliren kırışıklıklardır. Bu çizgiler, bazen yukarı doğru alt göz kapağına kadar uzanmaktadır.
- Çene çukuru
Çene bölgesindeki kaslar daha fazla aktif hale geldikçe, çukurlu bir çene yaşla birlikte kötüleşebilir. Yaşa bağlı olarak doğal kolajen kaybı, bu çukur görünümü artırır. Botox daha genç bir görünüm sağlayarak çene bölgesinin görünümünü düzeltir.
- Gülümseme çizgileri
Ağız köşelerinde oluşan çizgiler bazen aşağı doğru çeneye doğru uzanabilir. Hatta, ağız köşelerinin sarkmasına neden olabilir. Bu bölgeye yapılan botoks, hastanın daha canlı bir görünüm elde etmesine yardımcı olabilir
- Ameliyatsız burun estetiği
Burun tabanına uygulanan botoks, burun ucunu yükseltebilir. Bu, gülümserken veya konuşurken burnun ucunu aşağı çeken kasları zayıflatarak çalışır. Bazen sıvı rinoplasti olarak da bilinen bu teknik, burnun yeniden şekillendirilmesi için dermal dolgu maddeleri ile de birleştirilebilir.
- Botoks lip lift
Bu teknik, tek başına botoks veya dudak dolgusu ile kombine edilerek yapılabilir. Botox, üst dudağı hafifçe dışa doğru yuvarlayarak daha dolgun bir dudak görünümü sağlamaktadır. Bu işlemin hoş bir yan etkisi olarak, üst dudak çevresindeki ince çizgiler en aza indirilmektedir.
- Gummy smile tedavisi
Gülümseme sırasında üst dudağın aşırı yükselmesi, ön dişlerin üzerindeki diş etlerinin açığa çıkması nedeniyle diş eti gülüşü olarak bilinir. Botoks uygulaması, bu etkiye neden olan kasları zayıflatarak görünümü iyileştirebilir.
Kaynaklar
Wrinkles https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wrinkles
Tailored botulinum toxin type A injections in aesthetic medicine: consensus panel recommendations for treating the forehead based on individual facial anatomy and muscle tone https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655032/
Botulinum Toxin Injection for Facial Wrinkles https://www.aafp.org/afp/2014/0801/p168.html
COMMON BOTOX INJECTION SITES: WHAT FACIAL AREAS CAN BE TREATED WITH BOTOX https://www.westlakedermatology.com/blog/what-areas-can-be-treated-with-botox/