Afgan tazısı hakkında bilinmesi gerekenler

Afgan tazısı zarifliğin bir simgesidir. Bu özel, antik köpek ırkı diğerlerinden oldukça farklı bir görünüme sahiptir: ciddi şekilde ipeksi tüyleri, egzotik yüzü, model gibi yapısı vardır. Görünümünün yanında Afgan hayranları bu tazının hem soğuk hem de komik olduğunu söylüyorlar. Afganistan’dan kökenlerini alan bu köpek, hıristiyanlık öncesi dönemlerden geliyor ve en eski ırklardan bir tanesi.

Öne Çıkan Özellikleri

  • Bakım çok önemli. Sadece gerçekten tüy bakımını sevenler veya bunu yapması için bir uzmana para verebilecekler Afgan tazısı almayı düşünmeliler.
  • Tazının doğal avlanma güdülerinden dolayı bir şeyleri kovalaması mümkün. Komşunun kedisi, oğlunuzun tavşanı, hamster ve diğer tüm hayvanlar olabilir.
  • Tazı, bağımsız yapısından dolayı eğitimi zor hale gelebilir. Onu eğitmek uzun zaman alır ve sabır gerektirir. Evde eğitim zor olabilir. Bu tür 6 aylık hale gelene kadar evde kakasını ve çişini yapabilir.
  • Afgan tazısının acı toleransı düşüktür. Küçük bir yara bile diğer türlere göre daha fazla rahatsız edici olur ve bazen bebeksi, sızlanır halde olabilir.
  • Afgan tazısı hassastır ve morali yüksektir. Bu nedenle ona karşı kaba değil, nazik olmalısınız.
  • Bu tür genelde çocuklara karşı iyi ve sevecen olsa da, birlikte yaşayacağı çocuklarla yavruluk döneminden itibaren birlikte yaşaması daha iyi olur ve ayrıca çocukların da bu köpeğin hassas doğasını anlayabilecek kadar olgun olmaları fayda sağlar.
  • Sağlıklı bir köpek almak için asla sorumsuz yetiştiricilerden ve petshoplardan köpek almayın. Köpeklerinin genetik problemlere sahip olmadığını ve iyi huylu olduklarını kontrol eden sorumlu bir yetiştiriciden alın.

Boyutları

Erkekleri

70 cm civarında ve 27 kilo civarındadır. Dişileri ise 65 cm ve 24 kilo civarındadırlar.

Karakteri

Afgan tazısı genelde bir kişi veya bir aile köpeğidir. Bu tazının misafirlerinizi hevesle karşılamasını beklemeyin. Muhtemelen onların varlığına karşı kayıtsız kalacaktır. Bazı tazılar bir yabancı eve girince bir iki defa havlayabilseler de, bu tür iyi bir bekçi köpeği olarak bilinmez.

Afgan tazısının bağımsız düşünmesi, onu eğitimi zor bir hale getirir. Genelde gıdalar ile motive olmaz ve bazı diğer türler gibi memnun etme kaygısı taşımaz. Görselliği ile şovlarda öne çıkabilse de, pek çok profesyonel bakıcı, bu tür köpeğinin itaat etmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşamıştır. Fakat kendi kendine yapmaya karar verirse diğer türleri geride bırakabilir.

Bu köpeğe sert davranmak içine kapanmasına ve hafifçe düşmancıl olmasına sebep olabilir. Nazikçe davranmak, kibarlık ve sabır bu türde en çok işa yarayan şeylerdir ancak yine de köpeğinizin sizinle işbirliği yapmadığı zamanlar olacaktır.

Sağlığı

Afgan tazısı genel olarak sağlıklıdır ancak diğer türler gibi belli sağlık problemlerine karşı yatkınlıkları vardır. Tüm Afgan tazıları bu hastalıkların birini veya hepsini geçirmek zorunda değiller ancak bu türü düşünüyorsanız bunlara dikkat edin.

Eğer bir yavru alıyorsanız, iyi bir yetiştirici bulun. Bu kişi size köpeğin ebeveynlerinin sağlıklı olduklarına dair belgeler gösterecektir. Bu belgeler, köpeğin belli rahatsızlıklara karşı kontrol edildiğini gösterir.

  • Alerjiler: Afganlardaki belirtisi insanlardaki ile aynıdır: hapşurma, burun ve göz akıntıları, kaşınma, tüy dökme ve huysuzluk. Tedavi seçenekleri sebebe göre değişir ve beslenme kısıtlamaları, ilaçlar ve çevresel değişimler gerekebilir.
  • Kanser: Köpeklerde kanser işaretleri arasında bir yara veya şişliğin anormal şişmesi, iyileşmeyen yaralar, beden açıklıklarından gelen kanamalar ve nefes alma zorluğu ile durması bulunuyor. Kanser tedavisinin seçenekleri arasında kemoterapi, ameliyat ve ilaçlar bulunuyor.
  • Katarakt: Katarakt gözdeki lenslerin kısmen veya tamamen opaklaşması olarak tanımlanıyor ve köpeklerde görme kaybının en büyük sebebi. Şiddetine bağlı olarak ameliyat da gerekebilir.
  • Hipotiroid: Bu bozukluk bir tiroid bezi rahatsızlığıdır. Belirtileri arasında kronik kulak enfeksiyonları, ciltte bakteri enfeksiyonları, tüy kaybı, huysuzluk ve depresyon bulunuyor. Genelde ilaçlar ve beslenme ile tedavi edilir.

Bakım

Afgan tazısı aile ile içeride olmayı tercih eder. Evde sakin ve rahattırlar ancak doğal olarak aktif köpekler olduklarından günlük egzersize ihtiyaçları vardır ve ideal olarak tasmalı bir koşma ve yürümenin yanında etrafı çevrili bir yerde serbest koşuş gerektirir.

Eğer bahçede tutacaksanız yüksek ve güvenli çitlere sahip bir bahçe gerekli. Çok iyi bir kaçma uzmanıdır ve serbest kaldığında yakalaması çok zordur. Atları bile geçebileceğini unutmayın. Düzenli olarak itaat eğitimleri gerekli ve pozitif teşvik yöntemleri en iyi çözümdür.

Beslenme

Önerilen günlük miktar günde 2-2.5 kase iki öğüne bölünmüş yüksek kaliteli kuru mama.

Yetişkin köpeğinizin ne kadar yediği boyutlarına, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine göre değişim gösterecektir. Köpekler insanlar gibi bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı olmaz. Çok aktif bir köpeğin yatan bir köpekten daha fazla gıdaya ihtiyacı olur. Köpek mamasının kalitesi de fark eder. Daha kaliteli bir mama köpeği daha iyi besler ve daha azı yeterli olabilir.

Afgan tazısını iyi bir halde tutabilmek için mamayı tüm gün açıkta bırakmak yerine günde iki defa besleyin ve mamasını ölçerek koyun. Eğer fazla kilolu olduğu endişesine sahipseniz ona ilk olarak göz testi ve el testi yapın. İlk olarak aşağı doğru ona bakın ve belini görür halde olun. Sonra ellerinizi kalçasına, baş parmaklarınızı da omurgasına koyun ve parmaklarınız aşağı baksın. Sertçe bastırmadan kaburgalarını hissetmeli ama görmemelisiniz. Eğer hissedemiyorsanız daha az gıdaya ve daha fazla egzersize ihtiyacı vardır.

Tüy Rengi ve Bakımı

Doğru bakılmış bir Afganın kürkü çok özeldir. Dokusu çok hassastır, insan saçı gibidir ve kalın ve ipeksidir. Başının üstünde uzun, ipeksi bir püskül vardır. Arka kısmı hariç tüm bedeni tüylerle kaplıdır, hatta kulak ve ayakları bile. Tüyleri arkada kısadır ve yumuşaktır.

Tüm renkler bu tür için standart kabul ediliyor ancak belli renkler daha memnun edici görülüyorlar.

Tüy bakımı çok önemli. Tüyleri ince olduğu için kolayca dolanabiliyorlar. Düzenli, hatta günlük olarak fırçalamak gerekiyor ve sık sık da banyo yapmalı. Pek çok sahibi, profesyonel bir bakıcı ile tüyleri iyi durumda tutuyor çünkü Afganın tımarlanması zaman tüketici ve zor bir şey. Yeni başlayanlar için uygun değil ve iyi çalışırsanız zamanla öğrenebilirsiniz.

Sarkan kulaklara sahip tüm türlerde olduğu gibi, kulak enfeksiyonu problemleri olabilir. Bu nedenle Afganınızın kulaklarını haftalık olarak kontrol edin ve onları nemli bir pamukla ve veterinerin önerdiği bir temizleyici ile temizleyin. Kulak kanalına asla temizleme çubuğu sokmayın çünkü hasar verebilirsiniz. Eğer kulakları kötü kokuyorsa, kırmızı ve hassas duruyorsa veya kafasını sallayıp kulaklarını kaşıyorsa, kulak enfeksiyonu olabilir.

Dişlerini haftada en az iki üç defa fırçalayın. Böylece tartar birikimine ve bakterilere engel olabilirsiniz. Günlük fırçalamak diş eti hastalıkları ve ağız kokusunu önlemek için daha iyi olur.

Eğer tırnaklarını kendi kendine törpülemiyorsa ayda bir iki defa kesin. Yere basınca gelen sesten bunu anlayabilirsiniz. Kısa, iyi kesilmiş tırnaklar ayakları iyi durumda tutarlar ve sizi karşılamak için zıpladığında ayaklarının size zarar vermesini önlerler.

Daha yavruyken tazının fırçalanma ve incelenme gibi işlere alışmasını sağlayın. Patilerini sık sık tutun, ve ağız ile kulaklarına bakın. Tüy bakımını övünç ve ödüller ile dolu pozitif bir deneyim haline getirin ve böylece veterinere gidince de daha kolay olacaktır.

Bakım sırasında yaralara, tahrişlere ve enfeksiyon işaretlerine de göz atın. Kızarma, hassasiyet ve cilt inflamasyonları, kulak, burun, ağız, göz ve ayak problemleri bunlar arasında. Gözler temiz olmalı, kızarma ve akıntı olmamalı. Haftalık muayenesi sağlık problemlerini önceden görmenize imkan tanır.

Çocuklar ve Diğer Ev Hayvanları

Afgan tazısının bağımsız doğası ve büyük boyutları onu bir yetişkin yoldaşı yapar. Çocuklarla oynayıp onları takip etmeyi muhtemelen istemeyecektir. Hatta çocukların hızlı hareketleri ve ses düzeyleri onu sinirlendirebilir. Doğru sosyalleşme ile çocuklu aile yaşamına alışabilir ve onlara karşı sevgi dolu olabilir.

Afgan tazısı genelde kendi türünün yoldaşlığını sever. Evdeki diğer hayvanlara karşı toleranslı olacaktır ancak kayıtsız da kalabilir. Özellikle kaçarlarsa daha küçük olan hayvanları kovalama eğilimi olacaktır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.