Bitkisel beslenmenin gücü

Sağlığınızı iyileştirmeye çalışıyorsanız, tabağınıza bitkileri eklemek en basit ve lezzetli noktalardan bir tanesi. Araştırmalar bitkisel beslenmenin tansiyonu ve kolesterol düzeylerini dengelemek, kalp hastalıklarını önlemek ve kiloyu yönetmek için maliyetsiz ve düşük riskli bir yöntem olduğunu gösteriyorlar. Evinizde bitkisel temelli yemekler pişirdiğinizde, kendinize yaratıcılık, bağ kurma ve keyif hediyelerini verirken, fiziksel sağlık faydaları da göreceksiniz.

Beslenme ve Hastalıkları Önleme Arasındaki Bağlantı

Modern beslenme düzenimizde %60 işlenmiş gıdalar, %25 oranında da sanayi ürünü hayvansal ürünler bulunuyor ve beslenme ile yaşam tarzı tercihlerinden kaynaklanan veya onlarla bağlantılı hastalıklardaki yaygınlaşmanın en büyük sebeplerinden birisi bu.

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, sağlık masraflarının %75-80’înin doğrudan yaşam tarzı tercihlerine bağlı olduğunu tahmin ediyor. Bunlar arasında insanların tükettikleri gıdalar, uyku miktarı, aktivite düzeyleri, sigara gibi alışkanlıklar ve stres yönetimi gibi her gün gerçekleştirdikleri davranış tercihleri yer alıyorlar.

Kısaca belirtmek gerekirse, evde yemek bu yaşam tarzı hastalıklarını önleme konusunda yardımcı olabilir. Araştırmalara göre, evde daha sık yemek yapan ve yiyen insanların sağlıklı beslenmeye sahip olma, daha fazla meyve ve sebze yeme, daha fazla kan C vitamini değerine sahip olma ve daha az kalori tüketme ihtimalleri daha fazla. Ortalama bir restoran öğününde evdeki gıdalardan 500 daha fazla kalori bulunur.

Ayrıca tuz, şeker, kaloriler ve ayrıca zararlı kimyasallar ve koruyucular bakımından daha iyi bir beslenmeye sahip oluyorsunuz. Hatta araştırmalar düzenli olarak dışarıda yiyen insanların idrarlarındaki fitalat düzeyinin evde yiyenlere göre %35 daha fazla olduğunu gösteriyorlar.

Unutmayın ki, sonsuza kadar favori restoranınızı veya sosyal buluşmalarınızı bırakmanız gerekmiyor. Temel nokta evde daha fazla yemek pişirmek ve tabağınıza sağlık için daha fazla sebze eklemek. 

Yemek Zamanını Doğru Ayarlamak

Hayatımız oldukça meşgul. İş, aile, arkadaşlar ve spor arasında en sağlık bilincine sahip insanların bile evde yemek yapmayı çok zaman alıcı bulmaları mümkün. Ancak gerçekte, biraz yetenek ve doğru zamanlama ile evde hazırlanan bitkisel yemekler dışarıda yemekten çok daha kolay yeme olanağı sunuyorlar, özellikle de uzun vadeli etkilerini düşününce.

Sanayi ürünü yemek kültürü sağlıklı gıdalar ve yemek hazırlama konusunda fikirlerimizi şekillendiriyor ve yanlış anlaşılmalara sebep oluyor. Zaman kazanmak için yemek zamanından çalıyor ve zamanı daha değerli gördüğümüz yerlerde kullanmaya çalışıyoruz. Bu temelsiz inanç maalesef tekrarlama ile güçleniyor ve aynı zamanda mikrodalga fırın yemekleri gibi şeyler nedeniyle insanlar aile ve arkadaşları ile evde hazırlanmış yemeklerin zenginliğini kaçırıyorlar.

Evde yemek hazırlamak için çok meşgul olduğumuza inanıyoruz ama ortalama bir yetişkin günde 3.5 saatini sosyal medya ve telefonu ile geçiriyor. Yorulduğunuzda daha az çalışmak bir ödül gibi gelebilir ancak bu yanlış bir ödül döngüsü çünkü evinizde hazırlamadığınız gıdalar kötü sağlığa, ruh hali değişimlerine, kronik hastalıklara açık olmaya, inflamasyona, ağrılara ve kilo alımına sebep olabilirler.

Bu nedenle evde pişirmiyorsanız, bu zihin yapısını değiştirmeniz gerekiyor. İlk olarak bazı yemek pişirme yetenekleri öğrenmeye başlayın. İlk başlarda akşam yemeklerini yapmaya başlayabilirsiniz ama bir süre sonra haftasonunuzu yaratıcı yemek projelerinize ayırabilecek hale geleceksiniz. 

Mutfağınızı Başarı İçin Düzenlemek

Bitkisel ürünlerle dolu bir dolap, sadece o an ihtiyacınız olanlardan çok daha fazlasıdır. Dolabınızı açıp da size bakan gökkuşağı renklerini gördüğünüzde, ilham alırsınız ve bir akşam yemeği yapmak hem basit hem de keyifli hale gelir.

Evde yemek yaparken hızlı basit bir öğün oluşturmak için evimizde haftada birden fazla defa kullandığımız malzemeleri düşünmek gerekir ve bunlar arasında hububat, tam tahıllar, yeşillikler ve sebzeler ile baharatlar ile bitkiler bulunuyorlar. Bunları önceden pişirerek toplu olarak hazırda tutabilir ve hızlıca kombine ederek çorbalar, yahniler yapabilirsiniz.

Aşağıda evde her zaman kullanılabilecek ve çok sayıda yemeğin yapımında kullanılabilecek bazı ürünlerin bir listesi var:

  • Kuru ve konserve fasulye ve hububatlar
  • Kinoa ve pirinç gibi çeşitli kuru tam tahıllar
  • Yeşil sebzeler, örneğin lahana veya marul
  • Brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi sebzeler
  • Salatalık, havuç, pırasa gibi diğer sebzeler
  • Orman meyveleri (hem donmuş hem taze)
  • Mevsimine göre diğer meyveler
  • Kuru bitkiler ve baharatlar
  • Ay çekirdeği, ceviz, fıstık gibi çiğ tohum ve yemişler

Yemekteki Minnet, Topluluk ve Bağlantı

Para biriktirmek, sağlığınızı iyileştirmek, yaratıcı bir konu üzerine çalışmak evde pişirmenin pek çok faydasından bir kaç tanesi. Ancak en önemli faydaları biraz daha derinde.

Yiyeceğimizi hazırlama süreci bizi gıdalar ve onları tabağımıza getiren sürece dair daha fazla bağlantı kurmamızı sağlar. Bu gıda üretimi ekosistemine minnet duymamızı sağlar ve bizi tüketici bakış açısından uzaklaştırır. Evimizde gıdaları yetiştiren, toplayan, taşıyan, dağıtan ve hazırlayan insan ve süreçlere şükran duymaya zaman ayırabiliriz.

Bağ kurmaktan bahsetmişken, yemek yapma süreci yakın olduğumuz insanlarla daha güçlü bağlar kurmamıza yardımcı olur. Evde lezzetli ve sağlıklı bir yemek hazırlamak ve onu evdeki insanlarla paylaşmak ilişkilerimizi etkileyebilir. Böylece sohbet, bağlanma ve gülüşmeler ile dolu anlamlı ilişkileri özel bir ortamda yemek ve pişirme ile yaratmak mümkün olabilir.

Sonuç Olarak

Yolculuğunuzun neresinde olursanız olun, hedef eklemek olmalı, çıkarmak değil. Tabağınıza daha fazla bitki eklemeyi, evde daha fazla yemek yapmayı, yeni yetenekler öğrenmeyi, yeni, ilginç yemekler öğrenmeyi hedefleyin. 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.