Bebek bezi dermatitini önlemenin yolları

Nasıl görünür?


Bebeğinizin genital bölgesi tahriş olmuş ve kırmızı görünüyorsa, dermatit olabilir. Cildi biraz kabarık olabilir ve dokunduğunuzda sıcak hissedebilirsiniz. Bebek bezi dermatiti, küçük bir alanda sadece birkaç kırmızı lekeyle veya çocuğunuzun karın ve uyluklarına yayılan hassas kırmızı kabarıklık ve irinli sivilceler şeklinde gözlenebilir. Ebeveynlerin çoğu, özellikle çocuğun ilk yıllarında veya çocuklarının yaşamında bir noktada bebek bezi döküntüsü ile uğraşmak zorundadırlar.

Neden olur?

Dermatite çocuğunuzun kendi idrarından yeni bir yiyeceğe kadar herhangi bir şey neden olabilir. İşte en olası suçlular şunlardır:

Islaklık: En emici çocuk bezi bile bebeğinizin cildinde biraz nem bırakır. Bebeğinizin idrarı dışkıdaki bakterilerle karıştığı zaman, cildin üzerinde çok kötü etkileri olabilen amonyağa dönüşür. Bu nedenle, sık kaka yapan veya ishal olan çocuklar, dermatite daha yatkındır. Bebeğin altının uzun süre ıslak veya kirli kalması, bebek bezi dermatiti geliştirme olasılığını artırır. Hatta bazı bünyelerde kısa süreli temaslar bile dermatit gelişimi için risktir. Çok dikkatli olsanız bile, hassas cildi olan herhangi bir bebek, kızarıklık yaşayabilir.

Sürtünme ve kimyasallara duyarlılık: Bebek bezi dermatiti, bezin cildine sürtünmesinin bir sonucu olabilir, özellikle de kimyasallara karşı hassassa. Tek kullanımlık bebek bezindeki kokular ya da eski usul bebek bezini yıkamak için kullanılan çamaşır deterjanı gibi kimyasallar sorumlu olabilir. Bez değiştirdiğiniz zaman kullandığınız bir ürün de çocuğunuzun cildini tahriş edebilir.

Yeni yiyecekler: Çocuğunuz ilk kez katı yiyecekler yemeye başladığında veya yeni bir yiyecek denediğinde dermatit olabilir. Yeni yiyecekler dışkı içeriğini değiştirir, ancak bazı yiyeceklerdeki (çilek ve meyve suları) asitler de bazı çocuklar için özellikle zorlayıcı olabilir. Yeni bir yiyecek denemek, çocuğunuzun dışkılama sıklığını artırabilir. Emziriyorsanız, bebeğiniz sizin yediğiniz bir şeye karşı tepki verebilir.

Bakteriyel veya mantar enfeksiyonu: Bebek bezi alanı sıcak ve nemlidir. Bu nedenle bakteriyel veya mantar enfeksiyonuna ve özellikle bebeğinizin kıvrımlarında kızarıklıklara çok hassastır. (Pamukçuk, bir tür oral maya enfeksiyonudur. Pamukçuklu bazı bebekler genital bölgede maya enfeksiyonu geliştirir.)

Antibiyotikler: Antibiyotik kullanan veya anneleri antibiyotik kullanan meme emen bebekler, bazen mantar enfeksiyonu olurlar, çünkü bu ilaçlar hastalıklara neden olan zararlı bakterileri artırmanın yanı sıra mayayı kontrol altında tutan sağlıklı bakterileri de öldürürler. Antibiyotikler aynı zamanda, bebek bezi dermatitine katkıda bulunabilecek ishale neden olabilir.

Ne zaman bir doktora götürmeliyim?

Özen göstererek, bebeğinizin dermatitini doktora götürmeden üç veya dört gün içinde kontrol altına alamıyorsanız, döküntü enfekte olabilecek gibi görünüyorsa doktora görünün. Enfeksiyon belirtileri şunlardır:

• Kabarcıklar
• İrin dolu sivilce
• Sarı akıntı sızıntısı
• Açık yaralar

Doktor bebeğiniz için topikal veya oral bir antibiyotik reçete edebilir. Bir maya enfeksiyonundan kaynaklanan, bebek bezi dermatiti de reçetesiz veya reçeteli bir antifungal krem ​​veya merhem ile yok olabilir. Bebeğinizde ateş gelişirse ya da birkaç gün özenli bakım gösterdikten sonra bile, döküntüleri yok olmazsa doktorunu arayın.

Korunma nasıl olmalıdır?

• Bezini sık sık değiştirerek altını temiz ve kuru tutun. Bu, bebek bezini değiştirmek için geceleri de kalkmanız gerektiği anlamına gelebilir.
• Bebek bezi alanını her bebek bezi değişiminde iyice durulayın. Alkol veya koku içeren mendil kullanmayın.
• Bebeğinizin cildini kurulayın. Ovalamayın!
• Bebeğinizin tahriş olmuş cildini dışkı ve idrardan korumak için ciltte bariyer oluşturan bir merhem kullanın. Çinko oksit içeren merhem kullanabilirsiniz ve mümkünse her altını temizledikten sonra bölgeye uygulayın.
• Tek kullanımlık bebek bezleri kullnın ve gerekirse farklı bir marka deneyin. Örneğin, hassas ciltler için çeşitler vardır ve ekstra emici seçenekler bebeğinizin cildinden fazla nemi çeker, alır.
• Saat başı 5-10 dakika altını açık tutmaya çalışın
• Toz ürünler kullanmayın çünkü parçacıklar solunduğunda bebeğinizin akciğerlerine zarar verebilir. Ayrıca maya mantarının daha da kötü olmasına sebep olabilir.
• Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, her seferinde bir öğe ekleyin. Her yeni gıda arasında birkaç gün beklemek, yeni bir yiyeceğe olan duyarlılığın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, dermatite neden olup olmadığını belirlemeyi daha kolay hale getirir. Eğer öyleyse, o besinleri şimdilik vermeyin.
• Bebek bezini çok sıkı tutmayın ki, hava dolaşımı için yer olsun. Ona gevşek kıyafetler giydirin.
• Bebek çamaşırlarını yıkamak için kokusuz deterjan kullanın ve yumuşatıcı kullanmayın. Her ikisi de bebeğinizin cildini tahriş edebilir.
• Bebeğinizin çamaşırlarını sıcak suyla yıkayın ve iki kez durulayın. Ayrıca, alkalin iritanları ortadan kaldırmak için ilk durulama suyuna, yarım bardak sirke de ekleyebilirsiniz.
• Bebeğinizi anne sütü ile besleyebildiğiniz sürece besleyin, anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az sıklıkta dermatit meydana gelir
• Bebeğiniz kreşe ya da anaokuluna gidiyorsa, öğretmenlerinden bu önlemleri almasını isteyin.
• Buna rağmen bebek bezi dermatiti gelişti ise çocuk doktorunuza veya dermatoloğunuza uygun bir tedavi çin başvurun. Çünkü çok hızlı bir süreçte ilerler ve kontrol altına alınana kadar bebeğinizin cildi iyice hassaslaşır

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.