Bakuchiol: Retinole yeni ve doğal bir alternatif
Retinolün iyi olduğu tartışılmaz bir gerçek olsa da bu bileşeni içeren bazı ürünler hassas ciltlerde tahrişe neden olabiliyor. Bu nedenle retinolün yeni ve doğal alternatifini öğrenmek oldukça heyecan verici. Bakuchiol: Hassas ciltler için mükemmel ve bitkisel kaynaklı güçlü bir bileşen.
Her ne kadar adı Pokemon’a benzese de bakuchiol, babchi bitkisinin yaprak ve tohumlarından elde ediliyor. Tamil Siddha öğretilerinin yanı sıra Hindistan Ayurvedik ve Çin tıbbında sıkça kullanılan bakuchiol, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde cildi iyileştiriyor, sakinleştiriyor ve pürüzsüzleştiriyor.
Özet Bilgiler
Bileşenin türü: Nemlendirici
Esas faydaları: Kırışıklıkları azaltma, cildin gerginliğini arttırma, gözeneklerin görünümünü azaltma.
Kimler kullanmalı: Genel olarak bakuciol bütün cilt tipleri için güvenlidir.
Ne kadar sıklıkla kullanabilirsiniz: Sabahları nemlendiriciden önce ve geceleri herhangi bir serumdan önce günde iki kez kullanmak güvenlidir.
Ne ile iyi gider: Squalen ve PHA’lar gibi diğer nemlendirici bileşenlerle kullanılabilir.
Şununla birlikte kullanmayın: Glikolik asit, bakuchiolin formülasyonunu çözündürebileceği için ikisi birlikte kullanılmamalıdır.
Bakuchiol nedir?
Hali hazırda vitiligo gibi rahatsızlıkları tedavi etmede kullanılan ve bitkilerden elde edilen bir bileşenler olmakla birlikte, bitkilerden elde edilen bakuchiolin kullanılması son zamanlarda ortaya çıkmıştır.
Yapılan bazı araştırmalar, kırışıklıkların azalması ya da hiperpigmentasyonun düzelmesinde bakuchiol ve retinol arasında fark olmadığını göstermektedir. Ancak retinol kullanıcıları daha çok cilt kuruluğu ve batma hissi yaşamışlardır. Bakuchiolin kırışıklıklarda/çizgilerde, pigmentasyonda, elastikiyette ve sıkılaşmada düzelme sağladığını gösteren başka araştırmalar da bulunmaktadır.
Bakuchiolin Cilt için Faydaları
The British Journal of Dermatology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bakuchiolin, ince çizgileri ve renk eşitsizlikleri üzerinde retinol kadar etkili olmadığı ancak daha az tahriş ettiği biliniyor. Retinol gibi bakuchiol de cilt hücrelerinin, kolajen üretimini tetikleyerek cilt sağlığını iyileştiriyor ve yaşlanma karşıtı özellik gösteriyor. Ancak yağ bezlerinin boyutlarını azaltmıyor, yani inatçı bir kuruluğa ve tahrişe neden olmuyor. Ayrıca cildi güneşe karşı daha hassas bir hale getiren retinolün aksine bakuchiol, cildin güneşin zararlı ışınlarına karşı daha az hassas olmasına yardımcı oluyor.
Bakuchiolin, pek çok araştırmada retinole gerçek bir alternatif olduğu görülüyor. 12 hafta süren bir araştırmanın gösterdiği sonuçlara göre bakuchiol, çizgi ve kırışıklıklarda, pigmentasyonda, Hem de retinol ile ilişkili olan istenmeyen etkiler ortaya çıkmadan. Ayrıca bakuchiol, yaşlanma karşıtı ve anti-inflamatuar özelliklerinin yanı sıra anti akne özelliği ile de fayda sağlıyor.
Cilt tonunu eşitler: Bakuchiol, cilde derinlemesine nüfuz ederek koyu lekelerin ya da hiperpigmentasyon olan alanların görünümünü azaltmakta yardımcı olur.
İnce çizgilerin görünümünü azaltır: Retinol gibi bakuchiol de hücrelerinizin kolajen üretmesini, cildinizin daha dolgun görünmesini ve çizgileri ile kırışıklıkların azalmasını sağlar.
Kuruluğa ya da tahrişe neden olmaz: Retinol ve diğer cilt bakım bileşenleri cildinizi kurutabilir ya da tahrişe neden olabilir. Bakuchiol daha naziktir ve tahrişe neden olmamaktadır.
Hücre yenilenmesini hızlandırır: Bakuchoil, hücrelerinize sinyal yollayarak kolajen üretimini ve hücrelerin devrini arttırır.
Günde iki kez kullanmak güvenlidir: Bakuchoil, retinol gibi kurutmadığı ya da tahriş etmediği için sabah ve akşam cilt bakım rutininize dahil edebilirsiniz.
Tüm ciltler için uygundur: Ciltte nazik olduğu için bakuchioli herkes kullanabilir
Cildin pürüzsüzleşmesine ve iyileşmesine yardımcı olur: Hücre devrini ve sağlıklı hücre yenilenmesini teşvik eden bakuchoil, cildinizin içten dışa pürüzsüzleşmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
Bakuchoilin Yan Etkileri
Bakuchiolin istenmeyen ya da negatif yan etkilerini gösteren herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Retinol olmadığı için hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olma ihtimali bulunmaktadır. Ancak hamile ya da emziren kadınların bakuchioli kullanmadan önce daha fazla araştırma yapılmasını beklemeleri daha güvenli olacaktır.
Nasıl kullanılır?
Bakuchiol şimdilik sadece serumların ya da losyonların içinde bulunuyor ve cilde sürülerek uygulanıyor. Retinol gibi bakuchioli de her zamanki nemlendiriciniz ya da serumunuzdan önce kullanabilirsiniz. Retinolden daha nazik olduğu için, maksimum etki için hem gündüz hem de gece kullanabilirsiniz. Bakuchoil, cildinizin güneşe karşı daha hassas hale gelmesine neden olmasa da sabah bakuchiol uyguladıktan sonra güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Daha da iyisi ne olabilir? Bakuchoilin cilt bakımında kullanılan diğer bileşenlerle negatif bir etkileşimi bulunmamaktadır. Mesela retinol kullanırken kullanmaktan kaçınmanız gereken belli ürünler vardır. Bunlara cildinizde tahrişe neden olabileceği için soyucular, tonikler ve benzoil peroksit dahildir. Ancak bakuchiol doğal bir bileşen olduğu için cilt bakım rutininizde kullandığınız diğer ürünlerle birlikte kullanmanız güvenli olmaktadır.
Bakuchiol gerçekten de “doğal retinol alternatifi” olacak kadar etkili mi?
Bakuchiol, son zamanlarda cilt bakımında çok hızlı bir şekilde ortaya çıktı ve şimdilerde neredeyse her yerde olduğunu görüyoruz.
Gece kremlerinin, serumların, soyucu pedlerin ve yağların şişelerinin üzerinde bakuchioli “doğal retinol” ya da “bitkisel kaynaklı retinol alternatifi” olarak görmüş olabilirsiniz. Peki ama gerçekten öyle mi?
Öncelikle, bakuchiol gerçekte retinol değil.
Bakuchiol içeren ürünlerin pazarlaması genelde bunun retinol ile aynı olduğunu vurgulayarak yapılıyor. Ama değil. Bakuchiol gerçekte bir retinol çeşidi değil. İkisi yapısal ve kimyasal olarak oldukça farklı. Tabi bu iki molekül kozmetik olarak benzer şekilde etki gösteriyor ancak bu, aynı oldukları anlamına gelmiyor.
Bakuchiol ve retinol arasındaki fark esas olarak iki molekülün kökenlerinden kaynaklanıyor. Bakuchiol, psoralea corylifolia ya da babchi bitkisinin tohumları ve yapraklarından elde ediliyor ve Ayurvedik ve Çin tıbbında çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılıyor. Tam tersi olarak retinol ise A vitamininin ana formlarından bir tanesi ve vücudun hayvansal ürünlerden aldığı bir vitamin türü olarak karşımıza çıkıyor.
Bu durum, bakuchiol ürünlerinin, tezgah üstü satılan retinol ürünlerinde her zaman bulunmayan vegan ya da cruelty free özellikler için de bir alternatif olmasını sağlıyor.
Araştırmalar sınırlı olsa da umut vaat edici görünüyor.
Bakuchiol her ne kadar ilk defa 1966 yılında elde edilmiş olsa da kendini kozmetik dünyasında yeni yeni göstermeye başladı. Yeni olduğu için de etkinliğini ve yan etkilerini gösteren çok fazla klinik araştırma bulunmuyor. Ancak bakuchiol hakkında son zamanlarda yapılan iki araştırmalar, yaşlanma karşıtı etkilerine bakıldığında ve retinol ile karşılaştırıldığında bakuchiolin umut vaat edici olduğunu gösteriyor.
International Journal of Cosmetic Science dergisinde yayınlanan 2014 tarihli araştırmada, araştırmacılar bakuchiolin yaşlanma karşıtı etkilerini test etmek için sentetik cilt ile kolajen hücre kültürleri kullandılar. Araştırmanın sonucunda bakuchiolin, en azından sahte cilt ve beden dışı hücrelerde, retinol ile benzer gen ifadesine ve kolajen düzenlenmesi konusunda benzer özelliklere sahip olduğu görüldü.
Bakuchiolin gerçek hayatta nasıl bir etki gösterdiğinin görülmesi için 16 katılımcıya 12 hafta boyunca yüzde 0.5 bakuchinol bulunan ürün günde iki kez uygulandı. Araştırmacılar, her kategoride (plasebo tedavisi ile değil referans değerleri ile kıyaslanarak) iyileşmeler gözlemledi: İnce çizgiler ve kırışıklıklar, pürüzler, kuruluk ve esneklik ile diğer şeyler dahil. Ayrıca retinolde başlangıçta genelde rastlanan tahriş, kuruluk ve pullanma gibi yan etkilere rastlanmadı.
British Academy of Dermatology kuruluşunun 2018 yılında yayınladığı araştırma biraz daha kapsamlı olarak yapıldı ve 12 hafta boyunca gerçekleştirilen çift kör klinik araştırmada, insanlar üzerinde bakuchiol ve retinol kullanımı karşılaştırıldı. Araştırmada, 44 katılımcı yer aldı ve bu katılımcılara ya günde iki kez yüzde 0.5 bakuchiol ya da günde bir kez yüzde 0.5 retinol uygulandı. Katılımcılar üzerindeki süreç, hangi katılımcıda hangi ürünün kullanıldığını bilmeyen dermatologlar tarafından değerlendirildi.
Her iki grupta da hiperpigmentasyon, kırışıklık ve kızarıklık ile ilgili sorunlarda iyileşme görülürken retinolün günde iki kez, bakuchiolin ise günde iki kez uygulanmasının arasında istatistiki olarak önemli farklar olmadığı görüldü. Ek olarak, bakuchiol uygulanan grupta, retinol uygulanan gruba göre ciltte pullanmanın daha az olduğu bildirildi.
Klinik araştırmalarda elde edilen sonuçlar genelde bu şekilde. Sadece bir araştırmada bakuchiolin, antioksidanlar gibi diğer yaşlanma karşıtı içerikler ile bir arada kullanımına bakıldı. Ancak bakuchiolin tek başına kullanıldığı araştırmalara bakıldığında en iyi sonuçların yukarıda yer alan iki araştırmadan elde edildiği görülüyor. Bu iki araştırmaya birlikte bakıldığında bakuchiolin, retinol ile işlev olarak kıyaslanabilir olduğu ve hatta biraz daha nazik olduğu görülüyor.
Tabi ki eksik bir nokta var.
“Ekstra nazik vegan retinol” her ne kadar doğru bir tanımlama olarak görülse de eksik olan bir nokta var: Şimdilik, bakuchiolin diğer retinoidler ile değil sadece retinol ile karşılaştırılmasının sonuçlarını biliyoruz. Örneğin, tretinoin ile karşılaştırılmıyor.
Yüz için serum alacağınız zaman, özellikle de daha etkili bir tedaviye ihtiyaç duyulan ciddi akne sorunlarınız varsa bunu aklınızda tutmanız gerekiyor.
Tretinoin, retinoik asitlerin bir formu ve retonidler arasında altın standart olarak biliniyor: Akneleri, hiperpigmentasyonu ve ince çizgileri diğer topikal ilaçlara göre çok daha iyi tedavi ediyor. Tretinoinin, retinolün aktif forma getirilmesi gerektiği için (vücut retinolü gerçekten kullanmadan önce), retinole göre 20 kat daha güçlü olduğu biliniyor. Bu durum, retinolün ince çizgileri ya da akneyi tedavi edemeyeceği anlamına gelmese de daha az etkili olduğu söylenebilir.
Elde edilen veriler bakuchiolin, retinol kadar güçlü olabileceğini gösterse de ve bakuchoil serumlar, reçetesiz satılan retinoller kadar işe yarayabilse de tretinoin, isotretinoin, tazorac ya da adapalene gibi reçete edilmesi gereken şeylerin yerini tutmayacaktır.
Bakuchiol ile ilgili bir sorun var daha var gibi görünüyor: Alerji. The Journal of Contact Dermatitis dergisinde, bakuchiol içeren ürünlerin Haziran 2019’dan beri iki farklı vakada alerjiye neden olduğu görülüyor. Bitki kaynaklı bileşenlere karşı alerjik reaksiyonlar geliştirmek olası bir durumdur. Her ne kadar alerjik reaksiyonlar nadir olarak görülse de yeni ürünlerin ilk defa kullanılacakları zaman dikkatlice test edilmesi ve reaksiyon görüldüğü takdirde yüzden yıkanarak çıkarılması gerekiyor.
Sonuç olarak: Bakuchiol, iyi bir başlangıç retinoidi olabilir.
Bakuchioli denemeli misiniz yoksa denememeli misiniz? Bu sorunun cevabını araştırmak biraz yorucu olabilir.
Bakuchiol, retinoidlere başlamak için iyi bir yol olabilir. Üstelik vegan olması, pek çok kişi için büyük bir artı.
Ancak retinol ile bakuchioli karşılaştırmak her yönden kolay olmuyor. Bazen bakuchiol gibi doğal kaynaklı içerikler faydalı olsa da bazen de sentetik olan içerikler de iyi olabiliyor. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.
Retinol gibi bakuchiol de iyi bir başlangıç da olabilir zaman kaybı da. Aslında bu biraz sizin ne aradığınıza bağlı olarak değişiyor. Reçete edilmiş Retin-A ile ilişkinizde sadıksanız bakuchiol muhtemelen size göre değildir. Ancak retinoidlerin dünyasına nazik ve bitkisel kaynaklı bir başlangıç ile girmek istiyorsanız bakuchiol tam size göre olabilir.