Bizim bildiğimiz adıyla Bahamalar, resmi adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Batı Hint Adalarının kuzey – kuzeydoğu sınırını oluşturan takımadalar ve ülkedir. Bahamalar, ABD’nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında Küba ve Hispaniola’nın kuzeyinde yer almaktadır. Bizim genellikle balayı çiftlerinin tatil ve ziyaret yeri olarak bildiğimiz Bahamalar; toplamda 700 kadar ada ile sayıları 2400’e ulaşan çıplak kaya oluşumundan meydana gelmektedir. Yaklaşık 400 bin nüfusu bulunan Bahamalar’ın başkenti en önemli ada olan New Providence’deki Nassau’dur. Tatil yeri olarak başkentin dışında en çok Andros, Büyük Bahama ve Eleuthera tercih edilmektedir.
Bu yüzlerce adadan oluşan topluluk, iki mevsimli yumuşak astropik bir iklime sahiptir ve büyük ölçüde Stream Körfezi Akıntısı ile Atlas Okyanusu meltemlerinin etkisi altındadır. Bahamalar’da kasırga mevsimi Temmuz ortalarından kasım ortalarına kadar sürmektedir.
Bahamalar’ın ilginç tarihi
Bahamalar’ın ilk sahiplerinin Kristof Kolomb’un Lucayan adını verdiği Aravak yerlileri olduğu düşünülüyor. Bu yerlilerin kökeni ta Güney Amerika’dan gelen ve Karayipler tarafından kuzeye Antil denizine sürülen Aravaklara kadar dayanmaktadır. Ancak bunlar komşu Karaiplerin tam tersi olarak genellikle barışçı olan Aravaklar’dır. Bu yerliler daha çok balıkçılık ve tarımla uğraşırlar, sanıldığının aksine insan eti de yemezlerdi.
Yıl 1492 olunca “Yenidünya”ya ulaşan Kristof Kolomb’un ilk olarak Bahamalarda Yerlilerce Guanahani olarak adlandırılan adaya vardığı düşünülüyor.
Yani aslında Bahamalar, Kristof Kolomb’un keşfi de sayılabilir.
O dönemde İspanyollar Bahamalar’a yerleşmek için önemli bir girişimde bulunmuyorlar. Ancak İspanyollar düzenledikleri baskınlarla bu insancıl, barışçıl Aravakları toplayıp madenlerde çalıştırdılar. Yaşanan bu köle avları sonucu adaların nüfusu da gitgide azaldı. Aradan bir yüzyıl kadar zaman geçtikten sonra İngiliz göçmenler Bahamalar’a geldiğinde bu adalarda hiç kimse yaşamıyordu.
Yıl 1629 olduğunda artık Bahamalar’da İngilizler yaşamaktaydı ve İngiliz Kralı I. Charles, Bahamları bakanlardan birine bağışladı. 1770’te ise Bahamalar, Güney Carolina kolonisi sahiplerine yeni bir mülk kolonisi olarak verildi. Burada korsanlık başlıca geçim kaynağı ve yaşam biçimiydi.
Ancak 1917 yılında Bahamalar yeniden tahta bağlandı ve korsanlığa son vermek için çok ciddi çabalar gösterildi. İlk krallık valisi Woodes Rogers kendi çabası ve servetini harcayarak korsanlığı tamamen bitirdi. 1782-83 arasında da İspanya elinde olan adalar, Versailles antlaşmasıyla 1783 yılında yeniden İngiltere’ye verildi. 1973 yılında ise Bahamalar, tam bağımsızlığını kazandı.
Şimdi bu kadar tarihi bilgi yeter, biraz da doğasına, coğrafyasına, güzelliklerine ve neden bu kadar tercih edildiğine bir bakalım.
Bahamalar’da doğal yapı
Bahamalar; güney ve batıda yer alan karalardan derin kanallara ayrılan bir denizaltı yükseltisinin su üzerine çıkmış uzantılarından meydana gelmektedir. Çoğunlukla dar ve uzun adalardan oluşmakta ve Atlas Okyanusu’na bakan kuzeydoğu yamaçlarında kıyıya vuran dalgaların, alize rüzgarlarının taşıdığı kumlardan oluşmuş tepecikler bulunmaktadır. Bu doğa harikası Bahamlar’ın en yüksek noktası Cat Adasındaki Alvernia dağıdır,
Bahamalar’a giden herkes de bu dağa çıkıp bir fotoğraf çektirmenin hayalini kurar.
Bahamalar’ın iki mevsimli yumuşak astropik iklime sahiptir ve ortalama kış sıcaklığı 21 dereceyken, yaz sıcaklığı ise 27 derecedir. Hal böyle olunca da her mevsim tatil yapılmaya müsaittir.
Bahamalar’da nüfus
Bahamalar’da belli bir ırktan ya da millet kavramından bahsetmek çok da mümkün değildir. Burada halk; Avrupalılar ile köle ticareti yoluyla adalara getirilen Afrikalıların karışımından oluşmaktadır. Yüzlerce adanın bulunduğu Bahamalar’da sadece 22 kadar ada ve köyde insan yaşamaktadır. Buradaki nüfusun % 55’i kentlerde % 45’i de kıyılarda yerleşmiş durumdadır. İlginç olan şudur ki; Bahamlar’da nüfusun yaklaşık % 40’ı 10 yaşın altındadır, yani çocuktur. Bahamalar’ın resmi dili ise İngilizcedir.
Ekonomi turizm ve uluslar arası finansa dayanıyor!
Bahamalar’da geçim daha çok turizm ve uluslar arası finans hizmetleri üzerine kuruludur. Tarım ve hayvancılığın pek fazla gelişmediği ülkede gıda ihtiyacı daha çok Amerika’dan yapılan ithalatla sağlanıyor. Buradaki bol güneşli ılıman iklim; domates, muz, ananas, mango, ve greyfurt gibi meyvelerin yetiştirilmesine olanak sağlıyor.
Çok yönlü bir kültürel anlayış söz konusudur!
Bahamalar’da yerel halkın özelliklerini yansıtan ve komşu adaların da etkisini taşıyan bir kültür hakimdir. Çok çeşitli geleneksel festivaller, eğlenceler söz konusudur. Bunların en önemlisi ise Noel’den bir gün sonra ve yılbaşında düzenlenen Jankanoo geçit törenidir. Bu törene katılan kişiler; özel olarak süslenmiş giysiler içinde, yine özel olarak kendilerine ayrılan ana caddede inek çanları ve davullar çalarak yürürler, goombay ritmi eşliğinde çılgınca dans ederler. Bu arada amatör koro tiyatro ve dans toplulukları yerel özellikler taşıyan gösteriler sunar, toplu halde eğlenirler.
Bahamalar’da tatil ne demek?
Bahamalar’da dupduru, ışıltılı bir mavi deniz, cezp edici sahiller ve tropik güneş varken elbette ki tatil de efsane olur. Burayı tercih eden tatilciler, kumsalda güneşin keyfini çıkarır, çok sayıda su aktivitesi ile eğlenceye doyarlar. Su, deniz aktivitelerinin her türlüsünü deneyimlemek mümkündür.
Bahamalar’da dalış yerleri ve balık tutma alanları dünyanın en iyileri listesinde her zaman ilk sıralarda yer alıyor. Hal böyle olunca da Bahamalar her daim gözde tatil mekanlarından oluyor.
Bahamalar’da dünya klasmanında golf olanakları, tarihi alanlar, muhteşem lezzete sahip otantik yemekler ve bir de eşine az rastlanır gece eğlence mekanlar tatilcileri bekliyor. Tatil yapmak isteyen, balayını geçirmeyi düşünen, hatta düğününü Bahamalar’da yapmak isteyenlerin memnun olacakları garanti. Zira burada her ihtiyaca, her zevke hitap edecek etkinlik de, yiyecek, içecek de bulmak mümkündür. Tatil için Bahamalar’a gitmenin adı bile güzel, bence.
Bahama Adalarında dünyanın en iyi ve en az tahrip edilmiş kumsalları bulunmaktadır. Özellikle Harbour Adası, dünyanın en temiz, en kaliteli 10 kumsalı arasındadır. Bununla birlikte Surfer’s kumsalı da pek çok listede en iyi sörf yeri olarak görülmekte ve sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak siz, daha ıssız, daha sakin ve baş başa bir tatil hayal ediyorsanız burada gözden uzak çok güzel adalar da bulunuyor.
Tatil tercihiniz doğa ile baş başa kalmak, doğayı yaşamak ise size Andros’u tavsiye ediyorum. Burası dünyanın en uzun set resiflerinden birine sahiptir ve ada içinde doğal dereler, rengarenk mercanlar, vahşi yaşamın aslına uygun olarak korunduğu orman bulunmaktadır.
Eğer Bahamalar’a kadar gidip koloni yaşantısını görmek istiyorum diyenlerdenseniz, size Eleuthera’yı tavsiye ediyorum. Buradaki köyler, yerel yaşam sizi kesinlikle cezp edecek.
Bir de balık tutmayı, avlanmayı sevenlere uygun Abacos Adaları var. Zaten Bahamalar’da su sporları ve turizmi oldukça canlı, avlanma ve balık tutma keyfi kesinlikle eşsiz bir deneyim olacaktır. Abacos Adaları’nda özellikle yılda birkaç kez yapılan dünya çapında balık av turnuvalarını izlemek ya da onlara katılmak da paha biçilemez.
Peki, Bahamalar’a ne zaman gidilir?
Aslında bu sorunun yanıtı tam olarak ne istediğinize göre değişmektedir. Şöyle ki, ülke tüm yıl boyunca ılıman bir iklime sahiptir ve sıcaklık 20 derecenin altına düşmez. Ancak yine tüm yıl boyunca da ara ara yağış alır. Bu bakımdan fazla yağışa denk gelmeyeyim derseniz Nisan- Mayıs ayları arası çok uygun olacaktır. haziran ve Eylül ayları arası ise çok fazla yağış olduğu için tatil keyfini çıkarmak zor olabilir diye düşünmekteyim.