Astıma iyi gelen öz yağlar

Astım, solunum yollarında iltihap ve şişmeye neden olur ve bu da nefes almayı zorlaştırır.
Çoğu astım türü ise sürekli solunum zorluğu oluşturmaz, ancak egzersiz veya alerjen gibi tetikleyicilere maruz kalındığından sorun oluşabilir. Astım için kesin bir tedavi yoktur, ancak reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, insanların normal yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olabilir. Bazı insanlar ise öz yağ gibi daha doğal tedavi seçeneklerini tercih etmektedir. Bu yağlar semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak tıbbi tedavinin yerini almamalıdır.

Astım için kullanabileceğiniz öz yağlar

Birtakım çalışmalar, bazı öz yağlarda bulunan maddelerin, astımı olan kişiler için sağlık yararı sağlayabileceğini öne sürmektedir. Bu öz yağlar aşağıdakileri içerir:

Nane öz yağı

Nanede “metanol” denen bir madde bulunur. Bilim adamları, 2014 yılında yapılan bir laboratuvar çalışmasında, metanolün solunum yollarını rahatlatabileceğini ve koruyabildiğini bulmuşlardır. Sonuç olarak, astımlı kişilerin daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir.

Lavanta öz yağı

İnsanlar bu öz yağı çeşitli amaçlar için kullanırlar. 2014 yılında yayınlanan bir fare çalışması, lavanta öz yağının doğal antienflamatuvar özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Solunum yollarının iltihaplanmasını azaltarak, bronşiyal astımı olan kişilere yardımcı olabilir.

Okaliptüs öz yağı

Araştırma okaliptüs öz yağının antienflamatuvar özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Çay ağacı öz yağı

İngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan küçük bir çalışmada bulgular, çay ağacı öz yağının histamin cevabı ile ortaya çıkan deri iltihaplanmasını azaltabileceğini göstermiştir. Histamin, vücudun alerjik reaksiyonda ürettiği bir kimyasaldır. Alerjenler, birçok insanda astımı tetikler ve çay ağacı öz yağı, sonuçta ortaya çıkan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, çalışma sadece 27 kişiyi içermektedir ve şu anda bu bulguları destekleyecek başka bir kanıt bulunmamaktadır.

Roma papatyası öz yağı

Papatya, çalışmaların antienflamatuvar özelliklere sahip olduğunu gösteren diğer bir öz yağdır. Araştırmalar ayrıca papatyaların nefes borusunu akciğerlere bağlayan bronşları rahatlatmaya yardımcı olabileceğini de ortaya koymuştur. Sonuç olarak, öksürüğü de azaltır.

Pistacia integerrima öz yağı

Karkatshringi olarak da bilinir. Hindistan’daki insanlar bu bitkiyi astım, bronşit ve benzer sorunları tedavi etmek için kullanmaktadır. 2014 yılında yayınlanan bir çalışmada bilim adamları, Pistacia integerrima öz yağının bronşiyal astım tedavisinde yardımcı olabileceğini görmek için laboratuvar testleri kullanmıştır. Sonucunda antihistaminik aktivitesi nedeniyle faydalı olabileceği gözlemlenmiştir.

Not: Herhangi bir yağ kullanmaya başlamadan önce, öz yağlar da dahil olmak üzere, astım için tamamlayıcı terapiler hakkında doktorunuza danışmalısınız. Yağlar herkesin kullanması için güvenli olmayabilir.

Öz yağlar nasıl kullanılır?

Astım için öz yağ kullanmanın farklı yolları vardır. Minnesota Üniversitesi aşağıdaki teknikleri önerir:

Soluma

Yağın ve kokusunun havaya yayılmasını sağlayan cihazlar mevcuttur. Öz yağın bir kısmını cihaza damlatabilir ve havaya yayıldığında kokusunu soluyabilirsiniz. Bazı cihazlar yağı buharlaştırmak ve difüzyona yardımcı olmak için ısı kullanır. Ancak mum içeren herhangi bir cihaz, mumlar duman üreteceğinden astımı olan bir kişi için uygun olmayabilir. Kuru buharlaşma ise başka bir seçenektir. Bir top pamuğa veya mendile birkaç damla öz yağ damlatıp kokusunun havaya karışmasını sağlayın.

Buhar banyosu, öz yağ solumanın başka bir yoludur. Bir kaseyi sıcak suyla doldurun, içine birkaç damla öz yağ serpiştirin ve yükselen buhara doğru hafifçe eğilerek, derin nefes alın. Bazı yağların bu şekilde kullanılması, üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarından kurtulmanızı da sağlayabilir.

Aşağıdaki uyarıları dikkate almalısınız:

• Tahrişi önlemek için gözlerinizi kapalı tutun veya gözlük kullanın.
• Sıcak su yanıklarını önlemek için dikkatli olun.
• Çocukları sıcak sudan uzak tutun ve gözlerine zarar verebileceği için öz yağ içeren bir buhar banyosu yapmasına izin vermeyin.

Püskürtme, insanların yağları teneffüs etmesine yardımcı olur. Sprey şişesini su ve birkaç damla öz yağ ile doldurun. Şişeyi iyice çalkalayın ve solüsyonu odaya püskürtün.

Bölgesel kullanım

Öz yağlar deri tarafından emilir. Bazı yağların, ciltte tahrişe neden olabileceğinden, bölgesel olarak denemeden önce araştırılması gerekir. Ayrıca direk deriye asla saf öz yağ uygulamayın çünkü bu reaksiyona neden olabilir. Öz yağı suyla veya zeytinyağı ve Hindistan cevizi öz yağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanarak seyreltip, kullanın. Ayrıca seçtiğiniz bir öz yağı, badem öz yağı gibi bir taşıyıcıda seyreltin ve masaj yağı olarak kullanın.

Alerjik reaksiyonlar ve uyarılar:

Alerjik olmadığını ve astım semptomlarını tetiklemeyeceğini kontrol etmek için az miktarda yağı bileğinize uygulayın. 2011’de araştırmacılar, bir kişinin nane ile temas ettikten sonra astım semptomları geliştirdiği bir vaka çalışması yayınlamıştır.

Öz yağ uygulayan herkes, önce zeytinyağı veya badem öz yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltmelidir çünkü konsantre öz yağlar deride kızarıklığa neden olabilir. İlk olarak küçük bir deri alanına bir veya iki damla tatbik edilmesi de önerilir. Yağı daha geniş bir cilt alanına uygulamadan önce, reaksiyonu test etmek için 24 saat bekleyin.

Öz yağlar gerekli tıbbi bakımın yerini alamaz. Astım hayatı tehdit edici olabilir ve bu rahatsızlığı olan kişiler, doktorlarının reçete ettikleri ilaçları yine doktorlarının önerdikleri şekilde almalıdır. Öz yağ yararlı bir tedavi yöntemi olabilir, ancak kullanmadan önce mutlaka bir doktora başvurmalı ve yağların çocuklar için uygun olup olmadığını bilmelisiniz. Hamilelik sırasında öz yağ kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Astımın daha kötüye gitmesini önlemek için neler yapabilirsiniz?

Astımın tedavisi yoktur, ancak grip ve zatürre aşılarınızı düzenli yaptırarak, atak ve komplikasyon riskini azaltabilirsiniz. Hava kirliliği, tütün, egzersiz ve stres gibi semptom tetikleyicileri tanımlamak ve bunlardan kaçınmak da faydalıdır. Bir doktorla konuştuktan sonra, astımı olan kişiler tıbbi tedavilerini tamamlamak için öz yağlar kullanabilirler. Ancak, öz yağların etkinliği ve güvenliği konusunda sınırlı sayıda araştırma olduğu için dikkatli kullanmanız gerekmektedir.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.